Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?

Først og fremmest skal du sørge for at få en rutineundersøgelse, når den er angivet for at sikre, at alting er i orden. Forebyggelse er det bedste værn, når det kommer til at kunne opdage et muligt problem i tide.
Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 17 november, 2022

For at kunne opdage æggestokkræft tidligt og dermed forhindre større problemer er det meget vigtigt, at du får årlige undersøgelser eller endda oftere, hvis du har familiehistorie med æggestokkræft.

Sygdomme så alvorlige som kræft har tendens til at vise tidlige tegn på, som vi ofte ikke forbinder med æggestokkræft. Vi skal dog være opmærksomme på tegnene for at kunne opdage sygdommen i tide og bekæmpe den.

Med de følgende anbefalinger kan hjælpe dig til at opdage, om du har tegn på kræft i æggestokkene, så du kan søge lægehjælp så hurtigt som muligt.

At opdage kræft på æggestokkene i et tidligt stadium er nøglen til at kunne behandle det uden større komplikationer.

Ca. 20% af tilfældene opdages æggestokkræft i første fase. Dette betyder mindst en 94% chance for at overleve.

Stadier af kræft i æggestokkene

Kræft i æggestokkene kan forebygge sig selv i op til fire faser alt efter hvor langt det har bredt sig i kroppen:

  • Den første fase: Er begrænset til én eller begge æggestokke.
  • Trin 2: Er begrænset til bækkenet.
  • Den tredje fase: En tumor er uden for bækkenet, men begrænset til underlivet eller involverer lymfekirtlerne, men ikke det indre af leveren.
  • Trin 4: Svulsten spredes til leveren eller ydersiden af bughinden.

Læs også denne artikel efter”Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?”:

Den bedste anti-kræft kost

Sådan kan du opdage æggestokkræft tidligt

1. Rutineundersøgelser

Kvinde der holder sig for sit private omraade

Først og fremmest skal du sørge for at få en rutineundersøgelse, når den er angivet for at sikre, at alting er i orden. Forebyggelse er det bedste værn, når det kommer til at kunne opdage et muligt problem i tide.

Under en bækkenundersøgelse vil lægen mærke på æggestokkene og livmoderen for at undersøge deres størrelse, form og konsistens.

På den måde kan enhver form for kræft i forbindelse med reproduktionssystemet findes på et tidligt stadium.

Derudover er der også en anden test kendt som SMEAR-test. Den er effektiv til tidlig påvisning af kræft i livmoderhalsen. Det virker dog ikke for at påvise kræft i æggestokkene.
Desværre kan denne test kun registrere kræft i æggestokkene, hvis den allerede er i et avanceret stadium.

2. Pas på med den genetiske arvelighed

Samlet set svarer ca. 10% af kvinderne, der lider af kræft i æggestokkene, at en genetisk årsag har været medvirkende. Det betyder, at der sandsynligvis har været tilfælde af denne sygdom i deres familiehistorie.

Disse kvinder bør derfor naturligvis gennemgå en analyse af mutationerne i generne BRCA1 og BRCA2 for at opdage æggestokkræft tidligt.
Prøverne består af en simpel analyse af deres blod og kan bestemme risikoen for at patienten får kræft. Det kan også afgøre, om de allerede lider af det i et tidligt stadium.

3. Påvisningstest i avancerede stadier

Kvinde hos laegen

Hvis der allerede er en diagnose, er der flere procedurer, som lægerne kan bruge for at se, hvor langt det er og dets mulige fase:

  • Fjernelse af livmoderen,
  • Fjernelse af æggestokkene og æggelederne,
  • Biopsi eller dissektion af de para-aortiske lymfekirtler og bækken lymfekirtler,
  • Biopsi af mavesækkens krøs.
  • I tilfælde af at lægen finder kræft i æggestokkene i fase 4 (hvilket betyder, at metastaser går ud fra maven og leverens indre), vil han først anvende en kemoterapi, inden han udfører operationen.

Læs også denne artikel efter “Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?”:

WHOs konklusioner om kød og kræft

Mulige behandlinger for kræft i æggestokkene

Samlet set har lægemidler, der bruges til at behandle æggestokkene, en tendens til at have færre bivirkninger end andre typer kemoterapi medicin.

Der er to måder at give kemoterapi på: intravenøst eller påføres direkte på bughinden.

Ifølge nylige undersøgelser øger påføring direkte på bughinden overlevelse signifikant. Dette er den mest almindelige metode efter en optimal cystereducerende kirurgi.

Er der en effektiv måde at forebygge på?

Kvinde der trykker sig selv paa maven - opdage aeggestokkræft tidligt

Ud over periodisk test er der ingen kendt måde at forhindre kræft på æggestokkene på.

Fjernelse af dine æggeleder og æggestokke kan forhindre sygdommen. Dette er imidlertid en meget invasiv operation. Det har alvorlige kontraindikationer.

Hertil kommer, at hvis en kvinde tager p-piller i mere end ti år, reducerer hendes risiko for kræft i æggestokkene betydeligt.

Hvis du har afbundet æggeleder, mindsker du også muligheden for at udvikle en æggestoktumor.

Under alle omstændigheder, må du ikke glemme at få årlige undersøgelser eller biopsier til at analysere cellerne og sikre, at alting er i orden.

Dette vil hjælpe med at give dig ro, og det er den bedste måde at opdage æggestokkræft tidligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.