5 årsager til nattesved, som vi skal tage hensyn til

Nattesved er muligvis ikke et symptom på en alvorlig sygdom. Men hvis du oplever dem ofte og tilsyneladende uden grund, anbefaler vi at se en specialist.
5 årsager til nattesved, som vi skal tage hensyn til

Sidste ændring: 30 september, 2018

Nattesved forekommer normalt, når temperaturen og lufttrykket er højt. Hvis disse faktorer ikke er til stede, kan overdreven sved om natten være et symptom på noget, vi har brug for at finde årsagen til.

Tro det eller ej, det at svede for meget om natten er meget almindeligt. Nogle gange oplever vi det, fordi vi blot er ved at komme os efter en forkølelse, eller vi har en lille infektion. Desuden er nattesved hyppigt i overgangsalderen.

Ikke desto mindre er det stadig nødvendigt, at vi diagnosticerer årsagen til denne tilstand. Interessant nok er der en organisation kaldet International Hyperhidrosis Society, der gennemfører undersøgelser for at øge bevidstheden om dette problem.

Selvom det ikke er alle, der oplever nattesved som lider af hyperhidrose, er det ofte tilfældet. I mange tilfælde er årsagen til overdreven sved søvnløshed, stress, eller angst. Disse symptomer kan forstærkes, når man ikke får en god nats søvn.

Men i andre tilfælde kan underliggende sygdomme, som er relativt alvorlige, også være årsag til denne tilstand. Disse sygdomme skal behandles. Nedenfor vil vi fortælle mere om 5 faktorer, der kan forårsage, at man sveder om natten.

1. Nattesved og bivirkninger fra visse lægemidler

Nattesved kan meget vel være en bivirkning fra en bestemt type medicin.

Psykiatrisk Institut ved University of Pennsylvania demonstrerede, at mange behandlinger for angst og depression resulterer i en stigning i nattesved.

 • Men denne bivirkning finder ikke sted hos alle patienter. Faktisk er det kun 14-20% af patienterne, der viser en stigning i overdreven sved om natten. Ved overdreven mener vi, at vedkommendes pyjamas og lagen blev gennemblødt på grund af deres sved.
 • Ligeledes kan det at tage for meget medicin til behandling af smerter eller inflammation også forårsage denne bivirkning.

Så tøv ikke med at tale med din læge om nogen symptomer eller bivirkning forbundet med visse lægemidler, som du tager.

Piller

 

2. For højt stofskifte

Dette er uden tvivl den mest almindelige årsag til nattesved.

For højt stofskifte forårsager andre mere tydelige symptomer som træthed, vægtøgning, kapillær skrøbelighed, og krops temperaturændringer, som er ganske almindelige.

De er også lettere symptomer at opdage end nattesved, når denne tilstand diagnosticeres.

 • Vi bør huske på, at når skjoldbruskkirtlen oplever en ændring i forbindelse med hormonet thyroxin, så påvirker det vores stofskifte. En af de primære konsekvenser af dette er varme intolerance og overdreven sved.
 • Derudover kan vi også opleve hjertebanken, når vi er i seng, ringen i vores ører og episoder med søvnløshed.

3. Hodgkin lymfekræft eller Non-Hodgkin lymfekræft

I begyndelsen af artiklen, talte vi om, at i nogle tilfælde nattesved er et symptom på andre former for mere alvorlige sygdomme.

 • Hodgkin lymfekræft og non-Hodgkins lymfekræft er eksempler på sådanne alvorlige sygdomme. Disse sygdomme er en type kræft, der starter i lymfocytterne, som er en grundlæggende del af immunsystemet.
 • Overdreven sveden, som er fælles i disse tilstande kan påvirke lymfesystemet. Dette system består af lymfatisk væv, lymfekar eller milten.
 • I almindelighed er de hovedsymptomer, som patienter med Hodgkins lymfekræft eller non-Hodgkin lymfekræft oftest oplever hævede underarme, lymfeknuder eller en opsvulmet lyske.

Men det er værd at huske på, at dette er en form for onkologisk sygdom, der reagerer godt på behandlingen og har en høj overlevelsesrate.

Kvinde med mandler

4. Hypoglykæmi

Nattesved er også et almindeligt symptom på hypoglykæmi.

For eksempel patienter med type 1-diabetes oplever ofte hyppige episoder med overdreven sveden om natten. Dette er fordi der kan være en ubalance i deres blodsukkerniveau.

Hvis dette sker, så er det på grund af en bestemt grund: Bugspytkirtlen udskiller ikke insulin. Som en konsekvens af dette, begynder kroppen at svede overdrevent for at afbalancere denne interne forandring.

5. Sure opstød eller dårlig fordøjelse

Den følgende situation er sikkert sket for dig før: du spiser for meget eller indtager noget, der gør, at du føler dig syg, så du på et tidspunkt i løbet af natten vågner op i ubehag og er helt gennemblødt.

 • Den ovenstående beskrivelse er en måde, hvorpå vores krop reagerer på en ubalance, en trussel eller en intern forandring.
 • Derudover skal vi også tage hensyn til, at gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) også er relateret til dette symptom.
 • Du kan føle dig udmattet, opleve brystsmerter, og have problemer med at trække vejret, når du lider af denne sygdom. Hvis du har disse symptomer og ofte oplever dem, se en specialist.
 • Når sygdommen er diagnosticeret, kan den behandles, og så kan du gå tilbage til at have et liv uden denne ulempe.
soevnloeshed

Som opsummering, “normaliser” aldrig denne type for symptom. Overdrevne svedeture om natten er ikke normalt, hvis det ikke er varmt i dit værelse.

Besøg din læge og forklar ham eller hende, hvordan du har det, og hvad der sker med dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
 • Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
 • Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
 • Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.