5 årsager til vaginal kløe

Blandt andre faktorer, kunne kløe i vaginaområdet skyldes en gærinfektion, som ofte kan forekomme efter overskydende fugt, efter barbering, eller skyldes andre former for irritation.
5 årsager til vaginal kløe
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

 

Kløe i vaginaområdet er et almindeligt problem.

Hvad end årsagen er, så er det et faktum at det er en meget ubehagelig tilstand, der kan give bekymring, især når det følges af andre symptomer.

Det er vigtigt, at alle kvinder er opmærksomme på deres symptomer i denne del af kroppen, fordi det kunne være et tegn på en infektion eller sygdom. Men, inden du går i panik, er det bedst at gpå til din gynækolog for at få en korrekt diagnose og behandling.

I de fleste tilfælde, når du oplever disse symptomer er det normalt på grund af noget forholdsvis mildt. Kun i sjældne tilfælde kan det være et tegn på et alvorligt problem.

I dagens artikel vil vi diskutere fem årsager til vaginal kløe, og give dig nogle naturlige måder at behandle den på. Er dette nogensinde sket for dig?

1. Gærinfektion

Underliv11

Den normale pH-værdi i vagina er omkring 4,7 eller mindre, ret syrlig. Sunde bakterier kendt som mælkesyrebakterier er ansvarlige for at opretholde den rette pH-balance, der holder svampe og andre mikroorganismer fra at trives i dette varme, fugtige miljø.

Uheldigvis, kan mange ting ændre den naturlige pH i dit vaginale område, og føre til en infektion eller opblomstring af svamp.

Resultatet er normalt et hvidt eller gulligt udflåd, der er ledsaget af en brødlignende lugt og en konstant kløe.

For at genskabe en fod bakterieflora i din vagina er det bedst at spise probiotisk mad som youghurt regelmæssigt.

Hvis kløen er meget alvorlig, så prøv skylning af området med lidt eddike fortyndet i vand.

Se denne artikel: Vaginalt udflåd og dit helbred

2. Vulvitis

Dette er en betegnelse for irritation af vulva, en tilstand, som opstår når du bruger stærk sæbe eller vasker dig i badet.

En anden mulig årsag er brugen af toiletpapir med farver eller dufte, der irriterer området og endnu flere tilfælde kan forekomme, når du tilbringer for meget tid i  dit fugtige gymnastiktøj eller badedragt.

For at undgå bivirkninger er det en god ide at vaske din vagina med varmt vand og en mild sæbe, der hjælper med at opretholde din naturlige pH-balance. Undgå at bruge nogen deodoranter eller pulvere, der markedsføres til denne del af kroppen.

3. Barbering

Barbering

Barbering og andre hårfjerningsteknikker kan udløse en allergisk reaktion i den følsomme hud omkring skeden, så det er ikke overraskende, at efter barbering kan du opleve mild til svær kløe.

For at forebygge dette problem kan du bruge en creme til at lindre irritationen og prøve kun at barbere dig hver anden eller tredie uge.

4. Seksuelt overførte sygdomme

Gå ikke i panik! I sjældne tilfælde skyldes vaginal kløe tilstedeværelsen af en seksuelt overført sygdom. Det meste af tiden har disse sygdomme ingen symptomer i de tidlige stadier, og som regel manifestes de med smerter eller usædvanligt udflåd i stedet for kløe.

I visse tilfælde er der nogle kønssygdomme, der kan forårsage kløe som et første symptom.

Hvis du oplever denne ubehagelige følelse fulgt af røde kløende buler i dette område, er det sandsynigvis   herpes, en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme i dag. Den har sjældent alvorlige konsekvenser, men det er vigtigt at behandle det, så det ikke bliver kronisk.

Se også: Hvordan forebygger du herpes naturligt

5. Hudlidelser

Hududslet

Hudsygdomme og lidelser som psoriasis og eksem kan også forårsage kløe i genitale region.

Disse angriber forskellige områder på huden, så det er vigtigt at fastslå, om de er årsag til kløe, og i så fald, skal du kontakte din læge for at få passende og effektiv behandling.

For eksempel, når psoriasis angriber vulva, kan lokal behandling med en svag opløsning af  corticosteroid kombineret med en fugtighedskrem hjælpe øjeblikkeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.