5 måder at lindre smerten fra karpaltunnelsyndrom

Det er meget vigtigt at være opmærksom på den position du er i, når du taler i telefon eller skriver på computeren. Hvis du kan, så brug et ergonomisk tastatur.
5 måder at lindre smerten fra karpaltunnelsyndrom

Sidste ændring: 23 august, 2019

  Der er masser af kvinder, der lider af det såkaldte karpaltunnelsyndrom. Mange gange er den eneste reelle kur kirurgi, men før det kommer så vidt, er det værd at følge disse enkle tips til at få færre smerter og en bedre livskvalitet. I denne artikel giver vi dig 5 måder at lindre smerten fra karpaltunnelsyndrom.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom

Kvinde med ledsmerter

Symptomerne på karpaltunnelsyndrom opstår normalt mellem 30 og 60 års alderen. Kvinder lider af dette problem oftere end mænd, fordi vores karpaltunnel er smallere end de fleste mænd. Dette bevirker, at området mellem knoglerne i håndleddet og det ringformede karpal ledbånd – det sted hvor fleksorsener i fingre og median nerven mødes – lider mere pres. De komprimerede sener bliver betændte, og væske er sommetider til stede. Alt dette gøre hele området spændt, og som du ved, er det meget smertefuldt. Selvom det normalt starter på den ene side af kroppen, vil det med tiden udvikle sig til begge håndled, hvilket forårsager vanskeligheder ved håndtering af bestemte objekter eller daglige gøremål.

Nu til symptomerne:

  • Det starter som regel med smerter om natten, og du kan opleve ubehag, prikken eller følelsesløshed i hånden. Du kan også få kramper om natten, som holder dig vågen.
  • Kramperne begynder at gå hele vejen op til albuen, og skydende smerter kan begynde at dukke op, selv i tommelfingeren.
  • Du vil begynde at have svært ved at tage fat om små genstande, og kan opleve et tab af følelse i fingrene. At klemme objekter ved hjælp af tommel- og pegefinger er særligt smertefuldt.

Anbefalet læsning efter “5 måder at lindre smerten fra karpaltunnelsyndrom”:

5 hjemmelavede lægemidler der kan lindre kæbesmerter

Vi bør også nævne, at disse symptomer er mere almindelige hos gravide kvinder, fordi de bevarer mere væske i kroppen. Det er værd at huske.

Diæter mod karpaltunnelsyndrom

1. Antiinflammatorisk ingefær kompres

Skaal med ingefaer

Nogle medicinske planter har stærke antiinflammatoriske egenskaber, og en af de bedste er ingefær. For at lave denne puré, skal du bruge en spiseskefuld revet ingefær, noget eukalyptus og mynte. Du kan bruge æteriske olier fra butikken eller lave dine egne – begge vil virke. Bland ingredienserne med en kop varmt vand, og derefter afkøl den i køleskabet indtil den er kold (koldt er bedst til at reducere smerter). Gennemved en kompres i blandingen, og anvend den til det ubehagelige område i en halv time. Du vil opleve øjeblikkelig lindring.

2. Antiinflammatorisk cypres og rosmarin kompres

Rosmarin

For denne her, vil vi lave en te ved hjælp af to kviste rosmarin i en kop vand. Mens det køler, så massér området med en smule cypresolie. Du ved sikkert allerede, at cypres er en af de bedste antiinflammatoriske midler til rådighed. Følg massagen op med en kold kompres af rosmarin te.

3. Bukkehorn kompres

Majsmel

Har du allerede hørt hvor fantastisk bukkehorn kan være? Det er en fremragende ingrediens for enhver antiinflammatorisk kompres til at mindske smerter. Den indeholder store mængder af niacin og B3-vitamin, som bidrager til at bekæmpe infektioner og lindre smerter. Vitaminer og flavonoider er ideelle til behandling af slidgigt og andre leddegigt problemer, så glem ikke dette – de kan blive nyttige. Alt du skal gøre, er at blande melet med vand og lave en puré, som du kan anvende med hånden over karpaltunnel området. Du vil blive forbløffet over den lindring du får.

4. Kostanbefalinger

Appelsinjuice - smerten fra karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom kan også behandles indefra ved at vælge de rigtige fødevarer, hvis næringsstoffer vil aflaste betændelse og styrke nerverne, brusk og knogle. Så hvad behøver du at gøre? Det er simpelt – start dine morgener med en spiseskefuld hørfrøolie, der bekæmper betændelse med sine høje niveauer af B6-vitamin.

Ris, grønne bladgrøntsager, kyllingebryst og bananer er også fremragende, sammen med grapefrugt-, ananas- og appelsinjuice. De giver antioxidanter, essentielle mineraler og B-vitamin. Husk at indarbejde disse i din kost hver dag. En anden perfekt juice til din frokost er lavet ved at blande to blade af grønkål med et grønt æble. Hvis du drikker det tre gange om ugen, vil du opleve lindring.

Læs også denne artikel efter “5 måder at lindre smerten fra karpaltunnelsyndrom”:

7 smoothies der bekæmper leddegigt

5. Ergonomiske anbefalinger

Kvinde der ligger med en telefon - smerten fra karpaltunnelsyndrom

Du skal huske at tage hensyn til disse ting. Din bærbar kan virkelig irritere karpaltunnel området, og det er på tide, at du lærer om det. Prøv at undgå at bruge mange timer på at skrive på en bærbar computer eller tale i telefon, og hvis du skal bruge en computer, så forsøg at vælge et ergonomisk tastatur, der ikke gør du skal bøje eller strække håndledene så meget.

Der er også nogle blide håndøvelser, som vil lindre symptomerne på karpaltunnelsyndrom. Bare lav nogle langsomme cirkler med håndleddet i et minut, eller tag fat i din venstre tommelfinger med den højre, og stræk dem. Dette er så du ikke mister fleksibilitet i de sener, der lægger mindre pres på nerverne. Vælg altid blid og lav intensitets håndøvelser. Karpaltunnelsyndrom er en tilstand der ikke kan vendes, og næsten altid kræver operation på et tidspunkt, men indtil den tid kommer, er det værd at følge disse tips, for at få lidt aflastning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Armstrong, T. J., & Chaffin, D. B. (1979). Carpal tunnel syndrome and selected personal attributes. Journal of occupational medicine.: official publication of the Industrial Medical Association, 21(7), 481-486.
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Jama, 282(2), 153-158.
  • Phalen, G. S. (1972). The carpal-tunnel syndrome: clinical evaluation of 598 hands. Clinical Orthopaedics and Related Research®, 83, 29-40.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.