6 fantastiske helbredsfordele ved kokosolie

Kokosolie er et meget alsidigt produkt, der kan anvendes til skønhed, ernæring og endda til at bekæmpe sygdomme. Lær om 7 af de fantastiske fordele ved denne olie.
6 fantastiske helbredsfordele ved kokosolie

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Du er sikkert bekendt med den lækre smag og aroma fra kokos, når du spiser det råt eller kogt. Hvad du sikkert ikke ved er, at kokosolie har en masse fordele for både dit helbred og din skønhed.

Faktisk i traditionel ayurvedisk medicin har denne olie været et centralt element for sundhed og velvære.

Den anses for at være den sundeste olie på jorden, og man kan endda hævde, at dens fordele er uendelige.

Videnskabelige baggrund

Kokosolie er meget sundt

I 1950’erne blev kokosolie kaldet “apoteket i en flaske.” Efter du spiser det,  bliver det absorberet direkte af din lever fra tarmen.

Der bliver det omdannet til ketoner. Disse bruges af kroppen som brændstof til at producere energi.

Dette får dit stofskifte til at stige og får mindre fedt til at cirkulere i blodbanen, således du akkumulerer mindre fedt i kroppen.

Listen over fordele ved kokosolie bliver ved og ved, men vi vil give dig nogle få til at begynde med.

1. Kokosolie er et naturligt antibiotikum og antioxidant

Laurinsyren indeholdt i denne olie virker som et antimikrobielt middel imod:

  • Stafylokokker, der er ansvarlige for mange hud og blod infektioner
  • Forskellige typer af svamp
  • Virale sygdomme
  • Virkningerne fra almindeligt gær

Adskillige undersøgelser udført på University of Kerala (Indien) i 2013 fandt også, at en kost rig på jomfru kokosolie var gavnligt til at reducere oxidativ stress.

Dette er ansvarligt for celleskader og en række lidelser, lige fra Alzheimers til kræft.

2. Det bekæmper hjernesygdomme

Kokosolie har terapeutiske virkninger mod hjernesygdomme, såsom Alzheimers. Sammensætningen af ​​kokosolie fører til en øjeblikkelig forbedring hos patienter, der har milde former for denne sygdom.

Der er igangværende intensive undersøgelse af evnen i ​​oliens fedtsyrer til at reducere kognitiv tilbagegang.

3. Det giver fordele i forbindelse med epilepsi

En ketogen diæt er karakteriseret ved et højt fedtindhold, tilstrækkelige mængder af protein og lavt indtag af kulhydrater. Denne diæt kan reducere kramper hos børn med epilepsi med op til 75%.

Medium-kædede triglycerider (TCM) findes i kokosolie og øger koncentrationen af ​​ketoner, som hjælper med at reducere symptomerne på epilepsi.

4. Det fremmer vægttab og nedsat metabolisk syndrom

Hvis du ønsker at komme i form, er det tid til at drage fordel af de metaboliske fordele ved kokosolie.

De TCMS indeholdt i kokosolie kan øge dit daglige energiforbrug med op til 5%. Det betyder, at du vil brænde omkring 120 flere kalorier om dagen.

På den anden side, hvis du ikke ved, hvad metabolisk syndrom er, så skal du også vide, at det er en gruppe af risikofaktorer, der kan øge dine chancer for at lide af hjertesygdomme og andre helbredsproblemer, såsom diabetes eller et slagtilfælde.

5. Det kan anvendes som en naturlig fugtighedscreme

Du har måske allerede bemærket, at kokosolie er fundet i massere af naturlige skønheds produkter takket være dens mange fordele.

Kokosolie kan gøre din hud blød, strålende og sund. Den trænger også nemt ind i huden og efterlader den med en fantastisk duft.

Ud over at være en fremragende fugtighedscreme, er den også meget nyttig til behandling af eksem og psoriasis.

6. Det hjælper dig med at få smukt hår på den naturlige måde

Som vi har sagt, så er kokosolie en fremragende fugtighedscreme. Hvis du bruger det som en balsam, vil det efterlade dit hår med en silkeblød følelse og med en sund glød.

Laurinsyren fundet i denne olie har en høj affinitet af hår-proteiner. Af denne grund, vil dit hår absorbere det uden problemer – selv fra hårsækkene.

En undersøgelse, der blev gennemført i 2003 fandt frem til, at en anden fordel ved kokosolie er, at det reducerer tabet af hår proteiner.

Uanset om du bruger det før, under eller efter du vasker dit hår, så får du de samme fordele takket være dets sammensætning og lave molekylvægt.

For at anvende denne olie til dit hår, så opvarm den først. Tag noget af den varme flydende olie og anvend det fra roden til spidserne ved brug fingerspidserne. Massér det forsigtigt ind, og lad det virke hele natten.

Den næste dag, vask dit hår som normalt. Efter den første påføring vil du bemærke ændringerne: din hovedbund vil være langt mere ernæret og dit hår vil være smukkere end nogensinde før.

Disse er blot nogle af de utrolige sundhedsmæssige fordele ved kokosolie. Som du kan se, er det ikke bare et godt valg til køkkenet – det forbedrer også forskellige æstetiske aspekter.

At finde dette produkt er enkelt, da ethvert supermarked eller enhver købmand vil have en bred vifte af valgmuligheder.

Selvfølgelig så skal du huske på at tilføjelse af kokosolie til din sundheds og skønheds rutine bør ledsages af generelle sunde vaner.

Det kan interessere dig ...
5 behandlinger med kokosolie der reducerer strækmærker og ar
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 behandlinger med kokosolie der reducerer strækmærker og ar

Strækmærker og ar er næsten altid forårsaget af graviditet eller drastiske ændringer af kropsvægt, der har udspilet huden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arunina, S., and Rjamohan, T. (2013). “Effect of virgin coconut oil enriched diet on the antioxidant status and paraoxonase 1 activity in ameliorating the exidative stress in rats –a compartive study”, Food Funct., 4 (9): 1402-09.
  • Meyers, D.; Maloley, P., and Weeks, D. (1996). “Safety of antioxidant vitamins”, Arch Intern Med, 156 (9): 925-35.
  • Rele A. S., and Mohile R. B. (2003). “Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage”, J Cosmet Sci, 54 (2): 175-192.
  • Salunkhe, D. K. (1992). World oilseeds : chemistry, technology, and utilization. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Valko, M.; Morris, H., and Cronin, M. (2005). “Metals, toxicity and oxidative stress”, Curr Med Chem, 12 (10): 1161-208.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.