6 giftige forhold, som du bør undgå

Hvis personen, du elsker, hele tiden får dig til at føle dig skyldig eller ikke respekterer dig, så er det bedst, at du holder dig på afstand.
6 giftige forhold, som du bør undgå

Sidste ændring: 04 december, 2018

Lad os snakke om giftige forhold. Du har uden tvivl en ide om, hvad det er. Det er sågar muligt, at du har oplevet flere i dit liv, så du genkender de enorme følelsesmæssige omkostninger. Og det slid på dit helbred, som det bringer, når du involverer dig med en, der prioriterer sine egne behov fremfor dine.

Ikke desto mindre sker der altid noget underligt, når vi taler om giftige forhold. Du ved hvordan det er, men du kan ikke selv se det, når du er involveret i et. Hvorfor ikke? Du er for følelsesmæssigt involveret. Kærlighed og hengivenhed kan nogle gange være ligesom at have bind for øjnene. Det forhindrer dig i at se, hvordan virkeligheden egentlig er.

Derfor vil vi i dag præsentere 6 former for giftige forhold, som alle bør være i stand til at genkende. Det er nødvendigt for at kunne undgå dem og sætte de nødvendige grænser for at beskytte sig selv. Det skal også nævnes, at når vi diskuterer denne slags problemer, så snakker vi ikke kun om romantiske forhold: du kan have giftige venner og sågar giftige familiemedlemmer.

Lad os begynde.

1. Forhold hvor den ene person er i kontrol er giftige forhold

Tristhed

Nogle gange er det nemmest at lade sig rive med og lade sin partner tage de vigtige beslutninger – de bliver ansvarlige for de ting, I gør. Du tror, at de tager sig af dig, men vær forsigtig. Hvis du lader en anden være i kontrol hele tiden, så vil der komme en dag, hvor de begynder at tage beslutninger for dig.

Lad ikke dette ske, lige meget om det er med kæresten eller en ven. Der bør altid være en balance i interesser og personlige investeringer. Når du begynder at gøre mere end den anden, eller hvis han tager beslutninger for jer begge, så kan der opstå problemer.

2. Mennesker der putter sine egne behov før dine

Skrig

“Det er bare fordi, jeg foretrækker tingene på den måde – det er sådan, jeg kan lide det – jeg har brug for det – jeg håber, at du…” Folk der konstant bruger det personlige stedord “jeg” i deres sætninger kan uden tvivl være de mest skadende personlighedstyper, og det fører til et klassisk eksempel på et giftigt forhold.

Dem, der ikke er i stand til at se udover deres egne behov, kan aldrig bringe ægte lykke til en anden person. De kan heller ikke tilbyde den respekt, som du fortjener. Husk på dette!

3. Dem der ikke kan stole på nogen

sundt forhold

Mennesker der mangler tillid eller forståelse, mangler også den følelsesmæssige åbenhed til at vise en anden person respekt, medfølelse og empati. Forhold der er baseret på mistillid, vil altid resultere i jalousi og misforståelser. Dette fører til et konstant skænderi, som til sidst vil påvirke dit selvværd dagligt. Det er en ond cirkel, og den er ikke værd at blive i.

4. Forhold baseret på tvang

følelsesmæssig skade

Efter alt hvad jeg har gjort for dig, så nægter du at gøre dette for mig?” “Hvis du virkelig elskede mig, ville du være med mig lige nu – så du må hade mig.” Hvis du nogensinde har hørt sådan en sætning, vil du helt sikker vide hvor forfærdeligt det føles, hvor ondt det gør at høre disse ord komme fra munden af personen, som angiveligt skulle elske dig.

Men lad dig ikke narre. Mennesker der er afhængige af manipulation og tvang, som bruger de ovennævnte teknikker for at misbruge deres forhold, føler ikke ægte kærlighed, og de respekterer dig ikke. Det er et klart tegn på et giftigt forhold.

5. Forhold baseret på løgne

skænderi

Nogle mennesker lyver på en patologisk måde. De gør de for at opnå deres ønsker, for fuldstændigt at kontrollere verden omkring dem og for altid at have det sidste ord i det forhold, som i virkeligheden er baseret på bedrag.

De siger måske, at de elsker dig, at du er det bedste, der nogensinde kunne ske i deres liv. Men er langt fra at vise dig denne kærlighed, de opfører sig på en måde, der er skadende, ydmygende, de lader dig i stikken. Deres løgne vil på et tidspunkt blive afsløret, og du kan måske tilgive nogle af dem. Men på lang sigt vil det ødelægge dig indefra. Lad ikke dette ske.

6. Forhold baseret på at gøre sig til offer

forhold

Dette er et meget almindeligt giftigt forhold, både for romantiske forhold og familiemedlemmer. Ved at spiller offer, kan en person gøre krav på en masse fordele – for eksempel vinde din opmærksomhed tilbage eller gøre, at du føle dig skyldig, så de kan styrke deres dominans over dig.

“Du går altid, når jeg mest har brug for dig.” –  “Jeg har været syg i weekenden, og du har ikke ringet – du har tydeligvis andre prioriteter.” Hvis du har været igennem en situation som denne, så ved du hvor smertefuld disse følelser er, og hvordan de giver en blandet følelse af vrede, skam og frygt.

Selvom vi alle ved, at der findes giftige forhold, så er de stadig meget normale. Hvordan kan man bedst beskytte sig selv mod disse former for adfærd?

Sørg for at sætte klare grænser for dig selv. Formuler hvad dine behov er, og hvor meget en anden person kan forvente af dig. De bliver nødt til at forstå, at din kærlighed ikke er noget der kan tvinges ud af dig, og du vil heller ikke sætte alle deres behov over dine egne. At elske, er at respektere og forstå.

Hvis du kan genkende nogle af disse tegn i dit forhold, og din partner stadig opfører sig på samme måde, så er det måske tid til at putte lidt afstand imellem jer. Gør det for dit fysiske og følelsesmæssige helbred.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor du ikke slutter et forhold, der ikke længere fungerer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor du ikke slutter et forhold, der ikke længere fungerer

Hvorfor afslutter folk ikke bare deres forhold, når de er ulykkelige? Hvad får os til at holde fast i et forhold, der ikke længere fungerer?


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.