Følelsesmæssig manipulation: Sådan opdager og undgår du det

Mange af os kender kærlighed som en udveksling af hengivenhed og begær, en balance mellem at give og at tage. Hvis vi altid er den, der giver, føler vi os tomme og manipulerede uden den selvværd, der er nødvendigt for at finde lykke i hverdagen.
Følelsesmæssig manipulation: Sådan opdager og undgår du det

Sidste ændring: 10 december, 2018

Følelser er det, der gør os til mennesker; vidunderlige fornemmelser, der spænder fra en overstrømmende lykke til altødelæggende sorg. Vi er ofte mere sårbare, når vi er forelskede, og det er i et forhold, vi hyppigst støder på følelsesmæssig manipulation.

Hvordan ved jeg, hvis jeg er offer for følelsesmæssig manipulation?

Du vil blive overrasket over at høre, at følelsesmæssig manipulation ikke altid let at genkende. Hvordan kan det være? Fordi vi taler om den komplekse og intense dimension af den menneskelige psyke, også kendt som kærlighed. Mange mennesker forveksler for eksempel kærlighed med en ejerskabsfølelse. “Min partner er jaloux, fordi han/hun elsker mig”… er, uden tvivl, en af de mest almindelig hørte sætninger, og det betyder langsigtede problemer. Lad os dykke lidt dybere ned i emnet.

1. Kærlighed er ikke ejerskab

Der er par, der elsker at gøre alt sammen, at gå ud, sammenkomster, osv. Dette er alt sammen meget positivt, og sågar sundt, men ikke hvis grunden til at gøre alt sammen er at opretholde “kontrol.” For eksempel er der mennesker, der er ikke kan holde ud, når deres partner forlader huset alene, har deres egne venner, eller sågar deres eget professionelle arbejdsliv.

Vi er nødt til at være forsigtige. Kærlighed handler ikke om at kontrollere en anden personen eller at forbyde dem at gøre ting.  I disse tilfælde hører du måske sætninger som “Går du virkelig ud i det tøj?”, “Hvorfor gå ud med en af dine venner, når du har mig?”, eller “Hvis du gør det, viser du, at du slet ikke elsker mig. Jeg giver dig alt, men du værdsætter det overhovedet ikke.”

2. Behovet for at tage sig af sit eget selvværd

Følelsesmæssig manipulation angriber dit selvværd direkte.  I et forhold giver vi alt til den anden personen, elsker dem mere end noget andet og vil gøre alt for dem. Dette er alt sammen meget godt, men vi har brug at vide, hvordan vi beskytter os selv.

Hvis din partner sætter sine egne behov før dine og handler selvisk, så vil du begynde at lider af følgevirkningerne, og du vil føle dig lidt værre dag for dag.  Mange af os kender kærlighed som en udveksling af hengivenhed og begær, en balance imellem at give og tage.  Hvis vi ser os selv som den, der altid giver, vil vi føle os tomme og manipulerede, og vores selvværd vil blive for lavt til at kunne finde lykke i hverdagen.

3. At miste din identitet lidt efter lidt

Nogle gange forelsker vi os i nogle vi ikke burde. Nogle gange er det en kærlighed, som vi ikke kan kontrollere, og vi falder ind i en karrusel af intense følelser. Der er mennesker, der ikke er modne nok til at opretholde et sundt forhold, og i stedet for at føle sig glade og som et godt par, nedbryder de din identitet lidt efter lidt.

De tillader dig ikke at have venner, deres interesser kommer først og dine egne tilsidesættes. De nedgør dig, fortæller dig, at du er dum og er dårlig til visse ting… de nedværdiger dig sådan, at du ikke er den samme person som før: glad og fuld af drømme.

Hvordan man undgår du følelsesmæssig manipulation?

Kvinde der ser nedad

For at undgå at blive følelsesmæssigt manipuleret, er du nødt til klart at definere dine grænser i et forhold. Hvad er din grænse? Når du indser, at du ikke længere er glad. Det er nemt nok at sige, men mange mennesker vil ikke stoppe et forhold selvom de ved, at de er ulykkelige. Hvordan kan det være?  Hovedsageligt af følgende grunde:

  • På trods at de er ulykkelige, så elsker de stadig deres partner.  At slå op er altid kompliceret og smertefuldt.
  • Frygt for ensomhed, frygt for at være alene.
  • De er bange: de frygter, at deres partner ikke vil tage godt imod, hvis de slår op.

Du skal være konsekvent og modig. Du skal spørge dig selv, om du er villig til at tilbringe et liv med en, der kvæler dig langsomt og manipulerer dig til sin egen fordel. En der ikke respekterer dig. Du ønsker måske ikke at forlade forholdet, selvom du ved, at det er giftigt. Du skal nøje afveje omkostningerne og fordelene.

Få støtte. Søg hjælp og støtte fra familie og venner. De kan give dig styrke, når du har brug for det. At afslutte et forhold er aldrig let og er altid smertefuldt for begge parter. Men husk: Vi alle har ret til at være lykkelige. Og du fortjener altid det bedste. Du fortjener at starte hver dag glad og fyldt med drømme. Vi garanterer, at der er en derude, der vil gøre dig glad, og sætte pris på alt hvad du er værd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Austin, E. J., Farrelly, D., Black, C., & Moore, H. (2007). Emotional intelligence, Machiavellianism and emotional manipulation: Does EI have a dark side? Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2006.11.019
  • Grieve, R., & Mahar, D. (2010). The emotional manipulation-psychopathy nexus: Relationships with emotional intelligence, alexithymia and ethical position. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2010.02.028
  • Grieve, R. (2011). Mirror Mirror: The role of self-monitoring and sincerity in emotional manipulation. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2011.08.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.