Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk

Selvom de ofte spørger om hjælp til problemer, ignorerer følelsesmæssigt umodne folk dine råd, fordi de ikke er interesserede i at lære, men bare vil have løsningen.
Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Følelsesmæssig umodenhed har ingen alder. Du kan møde følelsesmæssigt umodne folk i alle aldre, på alle tidspunkter i livet. Generelt tænker vi, at det ikke rigtig påvirker os, men det passer ikke. Følelsesmæssig umodenhed er til stede hos voksne mennesker, som opfører sig barnligt, eller som nægter at tage ansvar for deres handlinger. Man er nødt til at håndtere problemet, inden denne type person bliver en følelsesmæssig eller økonomisk byrde for andre.

Tror du at du måske kender en eller flere følelsesmæssigt umodne folk? Kig nærmere på deres opførsel, og prøv at undgå at blive involveret yderligere med dem og deres drama.

1. De er afhængige af andre

Følelsesmæssigt umodne folk mangler uafhængighed. Det er almindeligt for denne type folk, selv i voksenalderen, at være afhængige af deres kære, for at kunne leve op til deres pligter.

 • Det er forståeligt, at man som voksen kan være nødt til at tage sig af sine aldrende eller syge forældre eller partner. Men en moden person bør ikke være en byrde for andre.
 • Du ved hvis du bor sammen med en følelsesmæssigt umoden person, fordi de altid bebrejder andre eller situationen for deres fejl. De er ikke i stand til at påtage sig ansvaret for de hændelserne i deres liv.

Anbefalet læsning efter “Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk”:

Undertrykkelse af dine følelser øger din angst

2. De ved ikke hvordan de skal håndtere deres økonomi

Den simple handling i at gå på arbejde, resulterer ikke altid i følelsesmæssig modenhed. Interessen i at have sin egen indtægt og at bruge sine egne penge fornuftigt er dog et vigtigt aspekt af personlig og følelsesmæssig udvikling.

 • Folk der forbruger uden at tænke på morgendagen. Folk som ikke prioriterer og som i stedet venter på at magiske løsninger dukker op og fikser deres økonomiske problemer. Disse folk er følelsesmæssigt umodne folk.
 • Det er et seriøst problem at gå en finansiel balancegang.

3. De er ikke specielt empatiske

Kvinde der troester sin veninde

Følelsesmæssigt umodne folk er ikke i stand til at sætte sig i andres sted eller at forstå dem. Det betyder at de har svært ved at forstå at andre folk også kan have problemer og have brug for støtte.

 • Hvis en sådan person er tæt på dig, er det muligt at du har lagt mærke til, at de forsvinder hver gang du har brug for hjælp.
 • Samtidig dukker de pludselig op i dit liv, når de selv har brug for din hjælp.

Disse situationer er irriterende og dræner på din energi. Det er dog bedre ikke at blive irriteret hele tiden. Det får dem alligevel ikke til at ændre deres attitude. Det bedste er at give dem en hjælpende hånd, når du føler for det.

4. De har usunde prioriteter

Følelsesmæssigt umodne folk har en tendens til at sætte underholdning, byture og druk, eller andre aktiviteter de finder nydelse i, foran familie, arbejde og deres ansvar.

 • Problemet med den type prioritering er, at det kan påvirke dit fysiske helbred og dine forhold til familie, venner og kolleger.

5. De har en tendens til at have overlegenhedsproblemer med folk

Kvinde der har naeverne fremme

Følelsesmæssigt umodne folk har en tendens til at have mistillid til sig selv. For at genvinde tilliden til dem selv, finder de måder hvorpå de kan få andre til at føle sig mindre værd.

 • Ofte, jo værre en person her det, jo bedre har den følelsesmæssigt umodne person det.
 • De benytter dig at intimidering, øgenavne og andre metoder der bidrager til folks følelsesmæssig underlegenhed.

6. De er mange for at binde sig

Denne frygt er ikke kun relateret til forhold. Det betyder også, at de vil flygte fra enhver situation, hvor de skal tage kontrol og ansvar, for eksempel ved at bo alene eller når de skal lede efter arbejde.

Det er dog vigtigt at fremhæve, at det ikke kun er følelsesmæssigt umodne folk der har problemer med at binde sig. Vi er alle sammen mere eller mindre bange for at lave store ændringer i vores liv.

 • Forskellen ligger i, at følelsesmæssigt modne folk tør tage springet, fordi de ved at at det er vigtigt at opnå deres mål og indfri deres drømme.
 • Folk der ikke modnet nok følelsesmæssigt, forstår ikke vigtigheden af at tage den slags beslutninger.

Læs også denne artikel efter “Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk”:

7 giftige følelser, der forhindrer dig i at være lykkelig

7. De ved ikke hvordan man udtrykker følelser

Kvinde der ser spekulerende ud - foelelsesmaessigt umodne folk

De overreagerer når det kommer til de følelser vi oplever dagligt. Alle deres følelser er ekstreme – tristhed, glæde og vrede.

De ved ikke hvordan de skal styre deres stemmeleje og ord, når de står i disse situationer. De begrænser sig til at opleve problemerne uden at lære af dem.

Denne kombination af ekstreme følelser er nok til at dræne alle folk omkring vedkomne.

8. Følelsesmæssigt umodne folk nægter at lytte til andre folks holdninger

Selvom følelsesmæssigt umodne folk altid søger andres hjælp til deres problemer, ignorerer de altid andres holdninger. Dette skyldes manglende empati.

Hvis du har en person der opfører sig sådan i dit liv, er der noget du må forstå. Det ikke gør en forskel at forsøge at få dem til at se deres egne fejltagelser. De ser dem ikke, fordi de bare ikke er interesserede.

Hvad skal man gøre ved følelsesmæssigt umodne folk?

Sandheden er at der er meget lidt du kan gøre for at ændre folk. Derfor er det bedst at lade dem begå deres egne fejl indtil de bliver modne. Alternativt kan du blive ved at løse deres problemer for dem, men det giver kun dig en masse ufortjent besvær.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity hwarmstrong.org/rice05.pdf

 • John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017) researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS

 • Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.