7 fødevarer, der kan fjerne nikotin fra dit system

Viljestyrken til at holde fingrene fra cigaretterne er selvfølgelig vigtigt, hvis du skal holde op med at ryge. Men vidste du, at visse fødevarer også kan hjælpe med at overvinde nikotinafhængighed?
7 fødevarer, der kan fjerne nikotin fra dit system

Sidste ændring: 15 oktober, 2018

Nikotin er et alkaloid med alvorlige bivirkninger.

Dette vanedannende stof har ikke kun alvorlige konsekvenser for rygere. Alle nær rygeren udsættes også for passiv rygning.

Nikotin i tobak kan være lige så vanedannende som alkohol, kokain eller morfin. Det er en kendsgerning, vi ikke kan ignorere.

Det er ikke let at opgive en dårlig vane. Når kroppen og hjernen først er blevet vant til en bestemt stimulans, kan afvænning give symptomer såsom angst, irritabilitet og uro.

Uanset om du er ryger eller er meget sammen med rygere, så er det super farligt og sætter dit helbred på spil. Hvis du gerne vil have en sund krop bliver du nødt til at ændre et par ting i dit liv.

Nedenfor vil vi demonstrere de fødevarer, der kan hjælpe dig med at afgifte og fjerne nikotin fra dit system. Men først er du selvfølgelig nødt til helt at opgive cigaretterne.

Når du har sagt farvel til rygningen, kan du gå i gang med at helbrede dine lunger og fjerne giftstoffer fra kroppen. Det gør du for eksempel ved a t forbedre dine kostvaner så meget som muligt.

Sådan påvirker nikotin din krop

3-ryge-rynker-Nikotin

Når vi tænker på konsekvenserne ved tobak, kommer vi som regel til at tænke på lungekræft.

Men uden at gå til et sådan ekstrem er der mange skjulte forhold, som vi ofte ikke er opmærksomme på.

Kun nogle rygere udvikler kræft på lang sigt.

Det vi virkelig ikke er opmærksomme på er konsekvenserne, som en storryger oplever:

 • Øget hjertefrekvens.
 • Når nikotin trænger ind i hjernen, virker det på neurotransmitterne ligesom dopamin. Vi føler os mere afslappet, men kun kortvarigt.
 • En eller to timer senere har vi brug for en anden dosis. Afhængighed opstår hurtigt.
 • Nikotin ændrer stofskiftet.
 • En anden effekt af denne alkaloid er konsekvenserne for fordøjelsen. Det sænker den gastriske proces.
 • Nikotin gør også kroppen mere sur og formindsker funktionen af bugspytkirtlen.
 • Tarmene ændres og irriteres.
 • Den konstante brug af nikotin stimulerer produktionen af mavesyre.

Fødevarer, der renser kroppen for nikotin

Uanset om du er en ryger, der beslutter at endelig holde op eller ej, er det bedst at være opmærksom på din kost for at fjerne giftstoffer fra kroppen.

 

Et liv uden tobak er det hele værd, uanset hvordan du vælger at stoppe. Nogle kan gøre det med ren viljestyrke. Andre har brug for plastre, tyggegummi eller e-cigaretter.

Og når det lykkes dig, har du al grund til at være stolt af dig selv, men der er stadig mere at gøre. Her er de fødevarer, der kan hjælpe med at rense dit system efter den skadelige vane.

1. Naturlig appelsinjuice med granatæble og citron

3-appelsin-infusion

Vitamin C er altid godt for din sundhed. Denne naturlige ingrediens har medicinske fordele for alle rygere. Det hjælper med at genoprette beskadiget væv, forbedrer blodcirkulationen, fjerner giftstoffer og øger mængden af røde blodlegemer.

Bland appelsinjuice med saften fra en halv citron og frøene fra et halvt granatæble, blend det og drik det før morgenmaden. Tilsæt lidt honning, hvis nødvendigt.

2. Broccoli

Broccoli er meget effektivt til at fjerne metaller og toksiner fra kroppen.

Det er meget godt til at forebygge kræft og er frem for alt en af de bedste kilder til C-vitamin og B5.

3. Ingefær

Brug gerne masser af frisk ingefær, når du tilbereder mad. Blot to eller tre gram revet ingefær i din salat vil være nok.

Det er en af de mest anbefalede ingredienser til rygestop og udrensning af kroppen fra toksiner såsom nikotin.

4. Gulerodsjuice

Folk, der holder op med at ryge, skal drikke en masse væske. Kroppen skal være “drænet” fra alle de skadelige stoffer, der har akkumuleret sig over tid.

Gulerodsjuice er rig på vitamin A, B, C og K, hvilket er helt afgørende for at fjerne nikotin.

5. Hindbær

4-hindbaer

Den spanske forening  for tobaks specialister (SEDET) fortæller os noget meget interessant.

Health Science Institute (ICSA) i UAEH (State University of Hidalgo, Mexico) har afsløret igennem en interessant undersøgelse, at hindbær er meget effektive i forbindelse med rygestop.

Hindbær har også vist sig at indeholde høje niveauer af ellagsyre. Dette er et stof, der er i stand til at eliminere nikotin og andre skadelige stoffer fra kroppen.

6. Spinat

Spis rå spinat. Du må ikke koge det, da det vil miste vitaminer og folinsyre, der er grundlæggende i udrensningen af nikotin fra kroppen.

7. Peber

Ligesom spinat er det bedst at spise peber rå. Bare skær en lille smule og brug det i salater.

Peber har et højt niveau af vitaminer C, B2 og B6, der er grundlæggende i for kroppen til at overvinde følgerne fra tobak.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Molero, C. A., & Muñoz, N. J. E. (2005). Psicofarmacología de la nicotina y conducta adictiva. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/S1575-0973(05)74521-9
 • Díaz-Maroto, J. L., & Jiménez-Ruiz, C. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud.
 • Campo, A. (2002). Dependencia de nicotina. Revista Colombiana de Psiquiatría.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.