7 interessante ting din krop gør i dyb søvn

I modsætning til hvad du måske tror, slukker din krop ikke bare, når du sover. Ved du, hvad der sker i løbet af disse timer? Det kan overraske dig.
7 interessante ting din krop gør i dyb søvn

Sidste ændring: 25 august, 2022

En af de vigtigste ting din krop har brug for, er mindst otte timers søvn hver dag. Mens du er i dyb søvn, reparerer din krop sig selv og fornyer sine energiniveauer, for at kunne tage hul på en ny dag, med de bedste fysiske og mentale udsigter.

Dyb søvn

Hvad mange mennesker ikke ved er, at nogle interessante ting også forekommer i løbet af denne tidsramme. Som påvirker din generelle sundhed og livskvalitet.

I dagens artikel ønsker vi at afsløre alle de ting der sker, når du falder i dyb søvn. Du vil uden tvivl blive overrasket!

1. Øjenbevægelser forøges

Oejne

Vi går gennem omkring frem etaper i løbet af en søvncyklus, hvor den femte er den med det dybeste niveau af søvn. Den er kendt som REM fasen, for Rapid Eye Movement, og er kendetegnet ved kontinuerlig bevægelse af øjnene, som du ikke vil huske, når du vågner op.

Du når normalt denne fase af søvnen efter omkring 90 minutter, og det omfatter næsten 20% af din samlede søvn om natten. Indtil nu har ingen kunne forklare dette fænomen, men det menes at skyldes en spænding af neuronerne.

2. Du producerer væksthormon

En af grundene til at få en god nats søvn er så vigtigt, er fordi det er der kroppen udskiller hormoner som det menneskelige væksthormon, som er nødvendigt for at regenerere væv, knogler og muskler – ud over at være af afgørende betydning for en ordentlig udvikling hos børn.

Menneskeligt væksthormon er også forpligtet til bekæmpelse af lavt blodsukker og regulering af dit stofskifte.

3. Dine nyrer sløves

I løbet af dagen arbejder nyrerne hårdt for at filtrere giftstoffer fra dine blodbaner og producere urin.

I løbet af natten bremses deres indsats, og du producerer mindre urin, end du ville i løbet af dagen. Det forklarer, hvorfor du måske ikke behøver at stå op for at gå på toilettet om natten, og om morgenen kan du opleve, at din urin er mørkere end normalt.

4. Du skærer tænder

Tandbeskytter

Denne mindre almindelige tendens kan være forårsaget af stress eller fordi dine tænder ikke er korrekt justeret.

Tandlæger kalder dette fænomen for bruksisme, og det kan undertiden forårsage kæbesmerter og andre komplikationer.

Hvis du skærer tænder om natten, bør du gå til lægen eller tandlægen for at finde ud af, hvorfor du gør det.

5. Pludselige bevægelser

Dette er sket for de fleste mennesker. Du er ved at falde i søvn, og pludselig hopper du eller føler et stærkt ryk.

Det er helt normalt, og bør ikke være en årsag til bekymring. Hvad der sker er, at din hjerne er ved at forberede sig på søvncyklussen og nogle gange bliver det misforstået som et fald.

Fænomenet er teknisk kendt som en hypnotisk puls, og sker kun når du sover.

6. Hjernen kasserer hvad den ikke behøver

Takket være dit glymfatiske system, opbygger din hjerne en masse oplysninger i løbet af dagen, og om natten forbereder den sig på at slippe af med, hvad den ikke behøver.

Dette er kroppens naturlige måde at rense centralnervesystemet og tjener også til at skille sig af med ekstracellulære proteiner, overskydende væske, affaldsprodukter fra metaboliske processer og al perifært væv.

7. Søvnparalyse

Kvinde med soevnparalyse

Næsten alle vil have denne oplevelse på et tidspunkt i deres liv, nogle mennesker mere end andre. Det sker, når du er i den dybeste fase af din søvncyklus, og er kendetegnet ved en nagende følelse af immobilitet, mens du samtidigt er opmærksom på, at du drømmer.

Det kan være en meget skræmmende oplevelse, fordi det oftest er ledsaget af mareridt. Hvor du er ude af stand til at undslippe eller reagere på andre måder.

Sidst men ikke mindst… Vidste du, at du også forbrænder kalorier, når du sover?

Al den aktivitet, der foregår i denne periode, forbruger en væsentligt mængde af energi, der hjælper med at kontrollere din kropsvægt. Dette er en af grundene til, at folk der ikke får en god søvn, har tendens til at have flere problemer med at være overvægtige eller fede.

Kender du nogen der gør interessante ting i dyb søvn?

Det kan interessere dig ...
De bedste naturlige hjælpemidler til at falde i søvn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De bedste naturlige hjælpemidler til at falde i søvn

I denne artikel giver vi dig 7 ideelle naturlige hjælpemidler til at falde i søvn. De hjælper dig med at slappe af i kroppen og hjælper dig med at ...  • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
  • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
  • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
  • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
  • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
  • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.