8 nødvendige fødevarer til god intimhygiejne

Der findes en række fødevarer, der hjælper med at bevare ens intime område i perfekt tilstand, som også vil hjælpe med at bekæmpe infektioner.
8 nødvendige fødevarer til god intimhygiejne

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Man vil måske tro, at god intimhygiejne er nok til at holde ens intime område sundt, men der er også mange andre ting, man kan gøre for at passe på dette delikate område.

Hvis man ikke passer på sine intime områder, så vil man være modtagelig overfor udslæt og urinvejsinfektioner.

For at undgå disse virkelig generende problemer er der her en liste over fødevarer, som naturligt fremmer en god intimhygiejne:

1. Yoghurt natural og fødevarer rige på probiotika

Et sundt intimt område har brug for en god mængde sunde bakterier kaldet lactobacillus. De kan hjælpe med at opretholde den rigtige pH-værdi.

Yoghurt og lignende fødevarer hjælper med at opretholde den rigtige mængde lactobacillus. De fleste af os forbinder yoghurt med indvendig sunhed, men det er ikke dets eneste funktion.

Anvendelsen af antibiotika, overgangsalderen, prævention og hormonel terapi øger ofte risikoen for gærinfektioner. Surkål, tempeh og bestemte gærede fødevarer er gode til at bekæmpe svampeinfektioner.

2. Tranebærjuice

Tranebaerjuice

Du har helt sikkert hørt om denne juice. At drikke meget af det kan hjælpe med at bekæmpe urinvejsinfektioner. Dette skyldes, at tranebærjuice indeholder stoffer, der fjerner bakterier, som forårsager infektioner. De sætter sig fast på væggene i blæren.

Det eneste problem med denne juice er dets høje indhold af sukker. For at undgå at forandre sit blodsukker (især hvis man er diabetiker) bør man huske:

  • Man bør ikke drikke mere end et halvt glas tranebærjuice om dagen.
  • Man bør vælge naturlige og kaloriefattige typer.
  • Man kan blande det med vand eller lave en smoothie ved at blande det med grøntsager.

3. Fisk

Hvis man oplever smerte, når man begynder sin menstruation, så er det på tide at spise mere fiskMenstruationssmerter er forårsaget af frigivelsen af inflammatoriske stoffer kaldet prostaglandiner. De lader musklerne i livmoderen trække sig sammen.

Fedtsyrer og omega-3 olie i fisk, såsom laks og tun, har anti-inflammatoriske egenskaber. De hjælper med at lindre smerten.

4. Sojabaserede fødevarer

Tørhed i skeden er et uønsket resultat af et lavt niveau af østrogen. Det er det hormon, som hjælper med at holde væv elastiske og godt fugtede.

Fødsel, overgangsalderen, amning og nogle former for medicin mod forkølelser og allergier kan forårsage en betydelig mindskelse af ens østrogen niveau. Det efterlader ens skede tør og forårsager ubehag.

Prøv, at spise minimalt forarbejdede sojabaserede fødevarer:

  • Økologiske soyabønner
  • Tofu
  • Tempeh

Disse fødevarer indeholder stoffer, som imiterer østrogen kaldet vegetabilsk isoflavonoider eller ikke-steroide fytoøstrogener.

5. Æbler

Roede aebler

Selvom man måske ikke tror det, så er dette den bedste frugt for en, hvis man ønsker at have det sjovt i soveværelset. En undersøgelse blev udgivet i Archives of Gynecology and Obstetrics. Der fandt man ud af, at kvinder, som spiser et æble om dagen, har en større mængde smørelse.

Dette betyder mere tilfredsstillende og mindre problematisk sex. Æbler indeholder et stof, der imiterer østradiol. Det er et kvindeligt sexhormon.

Æbler indeholder også polyfenoler. De fremmer ens blodtilstrømning i de vaginale væv. Det gør det nemmere at opnå en orgasme.

6. Vand

Vand er noget, man bare ikke kan klare sig uden i sin dagligdag. Det har et utal af fordele for ens helbred. I forhold til ens intime område så er vand vigtigt for at bevare ens vaginale membraner i en god tilstand.

For at fungere korrekt har de brug for at være godt hydrerede.  Og den nemmeste måde at gøre det på er ved at drikke sunde mængder vand hver dag. Vand hjælper også med naturligt at smøre skeden og mindske lugt.

Besøg denne artikel efter du har læst om intimhygiejne: Fordele ved at drikke citronvand før morgenmaden

7. Søde kartofler

De er ikke blot et godt alternativ til traditionelle kartofler. Men søde kartofler er også utroligt effektive til at opretholde en god intimhygiejne.

De er fulde af A-vitaminer. Dette vitamin styrker væggene i livmoderen og stimulerer produktionen af hormoner, som hjælper med at opretholde energiniveauer.

8. Grøn te

Groen te

Tidligere nævnte vi tranebærjuice. Men mange kvinder foretrækker en løsning, som ikke er så sød. I så fald kan man overveje grøn te. Denne drikkevare er et glimrende middel mod urinvejsinfektioner.

Hvis man har en form for infektion, så kan grøn te hjælpe med at bekæmpe den. Og hvis man er fuldstændigt sund, så vil denne drik hjælpe med at forebygge, at der kommer infektioner.

Intimhygiejne er mere end blot hygiejne

Man tror måske ofte, at man ved alt om ens intime område. Men man kan tro om igen. Sammen med regelmæssige undersøgelser, god hygiejne og kommunikation med sin gynækolog er en sund kost også meget vigtig.

Som man kan se, så er disse otte fødevarer og drikke fælles for en balanceret kost. Hvis man normalt ikke gør dem til en del af sin kost, så er det en god idé at begynde nu.

Det kan interessere dig ...
Mange stiller urimelige krav til deres intimområde
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mange stiller urimelige krav til deres intimområde

Perfektionisme har vundet indpas i samfundet. Vi vil se perfekte ud. Mange stiller endda urimelige krav til deres intimområde. Har du det på samme ...  • Buggio L., Somigliana E., Borghi A., Vercelli P., Probiotics and vaginal microecology: fact or fancy? BMC Womens Health, 2019.
  • Wang Y., Singh AP., Nelson HN., Kaiser AJ., et al., Urinary clearance of cranberry flavonol glycosided in humans. J Agric Food Chem, 2016. 64 (42): 7931-7939.
  • Cai T., Gacci M., Mattivi F., Mondaini N., et al., Apple consumption is related to better sexual quality of life in young women. Arch Gynecol Obstet, 2014. 290 (1): 93-8.