8 fordele ved jordbær for din sundhed

Jordbær er noget særligt: de er både vanddrivende, antiinflammatoriske og afgiftende. Takket være de mange flavonoider, de indeholder, hjælper de også med at bekæmpe oxidativt stress og kognitivt forfald.
8 fordele ved jordbær for din sundhed

Sidste ændring: 26 august, 2022

Jordbær er små højrøde frugter, der i mange år har været meget udbredt i alle former for opskrifter. Planten, kendt under det videnskabelige navn Fragaria ananassa, tilhører familien Rosaceae. Disse frugter kommer fra Amerika og blev kun introduceret til Europa i det 18. århundrede. Der mange mange og vidtrækkende fordele ved jordbær.

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt indeholder jordbær en høj mængde antioxidanter. Sammen med alle deres vitaminer og mineraler gør dette dem bemærkelsesværdigt fordelagtige for din krop.

Da de er meget lave i kalorier, hjælper de faktisk med at kontrollere din sult, og støtte dit stofskifte. Derfor anbefaler eksperter dem til at fuldføre en sundere slankekur. De hjælper også med at regulere blodsukkerniveauer, og holder frie radikaler fra at forårsage skade i kroppen.

Alt dette betyder, at dette er et bær, du ikke vil kunne undvære, især hvis du gerne vil have en sund livsstil. Nedenfor vil vi gerne fortælle dig om 8 store fordele ved jordbær. Efter du har læst dette er vi sikre på, at du vil begynde at nyde jordbær endnu mere!

1. Fordele ved jordbær til at forebygge hjertekarsygdomme

 Fordele ved jordbær til at forebygge hjertekarsygdomme

En af fordelene ved jordbær er, at de indeholder en type antioxidant kendt som anthocyanin, som absorberes i din krop, og hjælper med at sænke risikoen for hjertekarsygdomme. Dette stof reducerer inflammation, samtidig med at det sænker kolesterol- og triglycerid-niveauer.

Det hjælper også med at reducere risikoen for forhøjet blodtryk, da det gør dine arterier mere elastiske og forhindrer forhindringer. At spise jordbær to eller tre gange om ugen kan reducere risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

2. De er hydrerende

På grund af deres høje vandindhold – ca. 92% – er jordbær en af ​​de mest hydrerende fødevarer, du kan spise. De er gode til varme dage, ikke bare fordi de er forfriskende, men også fordi de modvirker virkningen af ​​væsketab.

De er et af de bedste valg for atleter. Derudover opmuntrer de væsentlige mineraler i denne frugt en passende balance mellem elektrolytter i din krop.

3. De hjælper med at forbedre dit humør

Fordele ved jordbær i en skål

Jordbær indeholder næringsstoffer som vitamin B1, hvilket nogle gange bliver kaldt humør-næringsstoffet, som vil hjælpe dig med at bekæmpe irritabilitet og tristhed. Dette næringsstof er assimileret af dit nervesystem, hvilket stimulerer kroppen til at øge produktionen af de hormoner, der giver dig en følelse af velvære.

4. De forbedrer din hud

På grund af deres ernæringsmæssige sammensætning og høje vandindhold er disse små frugter en stor hjælp til at holde din hud sund og smuk. De forøger kroppens evne til regelmæssigt at eliminere toksiner, der fremmer aldring, og hjælper med eventuelle pH-ubalancer i huden på samme tid.

Du kan også bruge jordbær lokalt, som en maske eller i cremeform, for at exfoliere og blødgøre din hud.

5. De bekæmper forstoppelse

kvinde med forstoppelse

Jordbær indeholder betydelige mængder fiber. Når du kombinerer dette med vand, hjælper de med at forbedre tarmfunktionen, for at hjælpe med at komme af med afføring. Som følge heraf hjælper disse fibre med at få afføring til at bevæge sig lettere gennem din fordøjelseskanal.

På samme tid hjælper jordbær med at styre betændelsestilstande i maven og andre symptomer på langsom fordøjelse.

6. De er naturligt antiinflammatoriske

Jordbær og andre bær er gode til at sænke betændelsestilstande på grund af deres høje indhold af C-vitamin, essentielle mineraler og antioxidanter. Disse næringsstoffer giver dem antiinflammatoriske, afgiftende og diuretiske evner, som tilskynder til fjernelse af toksiner, og styrker korrekt cellefunktion.

Således er en af de store fordele ved jordbær at de lindrer muskel- og ledsmerter, og endda afhjælpe gigtsymptomer.

7. De støtter dine øjnes helbred

Fordele ved jordbær for øjnene

Jordbær indeholder høje niveauer af pigmenter såsom lutein, en caroten, der bidrager til at dine øjne forbliver sunde. Disse antioxidanter arbejder også sammen med C-vitamin for at skabe et filter, som beskytter dine øjne mod UVA-stråler og miljøgifter. Således sænker de din risiko for grå stær og øjenforkalkning.

Derudover understøtter C-vitamin hornhinden og nethinden.

8. De holder din hjerne ung

Flavonoiderne i disse små frugter er fremragende til optimering af hjernefunktionen, fordi de hæmmer oxidativt stress. De er relateret til en nedsat risiko for kognitivt forfald hos ældre voksne, og kan endda være en nøgle til forebyggelse af neuro-degenerative lidelser.

Jordbær er uden tvivl en ernæringsfyldt fødevare, der kan have en betydelig indvirkning på dit helbred. For at nyde 100% af de mange ernæringsmæssige fordele ved jordbær bør du spise dem rå, friske og modne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández Solís, T. N., & Fariño Rosero, M. V. (2011). Elaboración de una barra alimenticia rica en macronutrientes para reemplazar la comida chatarra (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Ingeniería Química). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/2062/1/1063.pdf
  • Gao Q, Qin LQ, Arafa A, Eshak ES, Dong JY. Effects of strawberry intervention on cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2020 Aug 14;124(3):241-246.
  • Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Afrin S, Reboredo-Rodriguez P, Cianciosi D, Mezzetti B, Quiles JL, Bompadre S, Battino M, Giampieri F. Strawberry-Based Cosmetic Formulations Protect Human Dermal Fibroblasts against UVA-Induced Damage. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6):605.
  • Interián-Gómez, L., Aguila-Gutiérrez, S. E., Esquivias-López, K. M., Pulido-De la Cruz, V. A., Silva-Arzola, N. J., & Gonzalez-Becerra, K. (2021). Componentes alimenticios, estado de ánimo y su relación con el sistema inmune en COVID-19. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición, 20(4), 73-86. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/620/412
  • DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.