7 måder at passe på din vægt og tage dig af din familie

Hvis du forsøger at opretholde en sund vægt for dig og dine familiemedlemmer, skal du helt ændre dine livsstilsvaner. Indføre god praksis omkring i husstanden og sørge for at alle har en sund kost.
7 måder at passe på din vægt og tage dig af din familie
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil vi snakke om 7 måder at passe på din vægt og tage dig af din familie. Behovet for at passe på vægten er et grundhedslæggende sundhedsproblem. At være overvægtig eller fed er et folkesundhedsproblem, der rammer millioner af mennesker over hele verden, selv børn.

7 måder at passe på din vægt og tage dig af din familie

Disse lidelser er de vigtigste risikofaktorer for kardiovaskulære sygdomme, diabetes og andre metaboliske problemer, som kan reducere din livskvalitet, hvis den ikke kontrolleres i tide.

Derfor er du nødt til at forstå vigtigheden af at føre en sund livsstil ikke kun gennem store forbedringer i hvad du spiser, men ved også at indarbejde gode vaner som motion og massere af hvile.

Leder du efter måder at forbedre din og din families vægt?

Der er meget du kan gøre. I dag vil vi dele nogle grundlæggende tips, du kan følge med dine familiemedlemmer fra nu af.

Den bedste måde at tage sig af sin og sin families vægt

At tabe vægt kan være en langsom proces, især når dit stofskifte begynder at bremse ned. Det kan variere fra person til person, fordi ikke alle kroppe arbejder på samme måde eller behandler mad på samme måde.

Det er vigtigt at forstå, at det ikke er nok bare at spise godt. Selv om kosten spiller en vigtig rolle, er der andre faktorer, der er lige så vigtige eller vigtigere. Det er også vigtigt, at dine vaner er permanente og ikke bare varer et par dage.

Mens der er dusinvis af kostvaner, der lover at du vil tabe dig på kort tid, er den sundeste og mest effektive måde at opnå en stabil vægt på gennem en afbalanceret kost.

Er du klar til at prøve?

Følg med her!

Ændr dit syn på kost

Mand der sidder trist med en salat

Hvis du vil passe på din og din families vægt, skal du ændre hvordan du tænker på en diæt. Dette første skridt der hjælper alle, er at en sund diæt ikke bør være synonymt med sult eller strenge restriktioner.

Din diæt bør ikke være den tyoem der varer et par uger. For at tage vare på dit helbred, opnå en sund vægt og for at lykkedes, bør dette være en permanent forandring i dine spisevaner.

Spis et helt afbalanceret morgenmåltid

Omelet med groentsager

Dette er meget vigtigt!

Ikke at spise morgenmad er en af de værste fejl du kan begå, når det kommer til vægttab. Selv om mange mennesker tror at hoppe et måltid over er “at spare” kalorie, kan det faktisk have en negativ indvirkning på dit stofskifte.

Folk, der ikke spiser morgenmad regelmæssigt, finder sig ofte mere sulten i løbet af dagen. Din krop er også tvunget til at bruge sine energireserver, der påvirker din muskelmasse. At få en komplet og afbalanceret morgenmad sørger for at dette ikke sker.

 • Husk at du bør inkorporere sunde fedtstoffer, proteiner og kulhydrater i din morgenmad. Dit samlede kalorieforbrug skal være omkring 25% af dit daglige behov.

Pas på med for store portioner

Broccoli der bliver vejet

Husk at holde dine portioner små er en anden måde at undgå at blive overvægtig. Sunde fødevarer kan give dig massere af næringsstoffer, men du bør ikke overskride de anbefalede daglige mængder.

I stedet for at have tre tunge måltider om dagen, er det bedre at dele dine portioner i 5-6 små måltider. Din tallerken skal også bestå af 50% grøntsager eller salat mens den anden halvdel er forbeholdt korn og magert kød.

Undgå junkfood

Et bjerg af junkfood

Der bør aldrig være ture til fastfood restauranter i din families madplan.

Dette er en af de største syndere for ukontrollerede vægtproblemer, som både voksne og børn lider af. Det er også relateret til type 2 diabetes og hjertesygdom.

Husk at du bør inkludere kilder til sunde fedtstoffer, protein og kulhydrater. Derudover svarer dine samlede kalorier til 25% af kroppens behov.

Disse typer fødevarer omhandler:

 • Hotdogs og hanburgere
 • Chips
 • Pizza og lasagne
 • Burrito og Taco
 • Pølser
 • Pomfritter
 • Slik, brød og bagværk

Anbefalet læsning efter “7 måder at passe på din vægt og tage dig af din familie”:

5 øvelser der ikke duer til vægttab

Læg en afbalanceret madplan

Kvinde spiser salat i stuen

Lavt kalorieindhold planer er ikke længere anbefalet til vægttab. Mens de stadig er gyldige og kan fungere, har deres negative bivirkninger fået dem til at tabe favør. Hvis dit møl er at passe på vægten, er det bedst at søge sunde og afbalancerede menuer.

Dette kunne inkludere:

 • Magert kød og fisk
 • Fuldkorn og bælgfrugter
 • Frugter og grøntsager
 • Fedtfattige mælkeprodukter

Få en trænings rutine

Kvinde der varmer op til traening

Sammen med at have en god kost, er motion en af de bedste vaner, du kan ændre for at tabe vægt. Daglig motion stimulerer dit stofskifte og øger din krops evne til at “forbrænde fedt” lettere.

Hvis du ikke har tid til at komme i træningscenteret, så prøv nogle enkle rutiner rundt om i huset. Og hvis du ønsker at motivere hele familien, så prøv at foreslå nogle gruppe fitnessaktiviteter.

 • Zumba
 • Cykling
 • Løb
 • Svømning
 • Træning i en park eller gård

Søvn

Dreng der sover med et ur ved siden

Hvile, ligesom kost og motion, er en vane du altid bør huske, når det kommer til at passe på vægten. Ikke at få nok søvn ændrer dit stofskifte og har tendens til at få folk til at tage på i vægt.

Når din søvn bliver afbrudt eller er for kort, kan madbehov og stress øges. Din krop kan heller ikke opfylde mange af de processer, der hjælper dig med at undgå vægtøgning, mens du sover.

Sørg for at du får mindst otte timers søvn hver dag.

Hvis du har små børn, husk at de har brug for 10-12 timer.

Til at slutte af med, hvis du forsøger at opretholde en sund vægt for dig og dine familiemedlemmer, skal du helt ændre dine livsstilsvaner. Indfør god praksis omkring i hustanden og sørg for, at alle har en sund kost.

NU har du fået 7 måder at passe på din vægt og tage dig af din familie. Så er det bare at komme i gang.

Det kan interessere dig ...
Spis quinoa og tab dig
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Spis quinoa og tab dig

Spis quinoa og tab dig. Qionoa er en vigtig kilde til fiber, omega-3 og essentielle aminosyrer, der hjælper dig med at bekæmpe overvægt. Læs mere h...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
 • Valenzuela CA, Baker EJ, Miles EA, Calder PC. Eighteen‑carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res. 2019 Oct;76:101009. doi: 10.1016/j.plipres.2019.101009. Epub 2019 Nov 2. PMID: 31669459.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.