8 ukendte fordele ved gulerodsjuice

Vidste du, at gulerødder er gode for mundhygiejnen? Et glas gulerodsjuice giver rigtig mange sundhedsmæssige fordele.
8 ukendte fordele ved gulerodsjuice

Sidste ændring: 07 oktober, 2018

Alle ved, at gulerod er godt for din hud og dit syn. Men det er ikke de eneste fordele. I denne artikel vil vi fortælle dig om nogle af de mere ukendte fordele du kan drage nytte af ved at drikke gulerodsjuice.

Gulerod: den orange guldmedaljevinder

Gulerødder er en af de mest brugte grønsager i verden, ikke kun fordi de er lækre og meget alsidige, men også på grund af deres sunde egenskaber.

guleroedder

Undersøgelser har vist, at gulerødder indeholder næsten 500 fytokemikalier, hvilket er mere end hvad nogen anden grøntsag i verden indeholder. Her er tre næringsstoffer i gulerødder der er værd at fremhæve:

Beta-caroten

Beta-caroten er det, der gør gulerødder orange.

Dette næringsstof har desuden også meget sunde opløselige forbindelser.

Derudover forvandler leveren beta-caroten til vitamin A. Dette pigment bliver også en kraftig antioxidant, når det “tilsluttes” skadelige molekyler, og denne konvertering gør disse molekyler harmløse.

Vitamin A

vitamin-a

Udover de fordele som gulerødder får fra beta-caroten, får de også en masse af deres ernæringsmæssige værdier fra deres a-vitamin indhold.

Et glas gulerodsjuice giver næsten 700% af en voksens grundlæggende ernæringsbehov. 

Det er ansvarligt for at beskytte øjets sundhed og beskytte mod degenerative sygdomme, herunder kræft.

Og som om det ikke var nok, fremmer A-vitamin også knoglevækst samt tandvækst, og det nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme.

Derudover understøtter dette vitamin sunde cellulære funktioner i kroppen, det hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner, og det sænker blodtrykket.

Alfa-caroten

Alfa-caroten er en antioxidant fyldt med flavonoider. En kop gulerødder indeholder 5,9 mg af dette stof.

Det menes, at dette næringsstof kan bidrage til et længere liv. Alfa-caroten forhindrer også lungekræft, og det er fedtopløseligt.

For at få mest muligt ud af dens egenskaber, er det bedst at forbruge alfa-caroten med bagte og saltede portioner af fødevarer, der indeholder dette stof, såsom gulerødder.

juice

Derudover er der andre vitaminer og mineraler, som findes i gulerødder, der er værd at nævne, som gør det til en super grøntsag, anbefalet til børn, voksne (især gravide kvinder) og ældre.

Gulerødder giver os:

 • Vitamin K
 • C-vitamin
 • Fiber
 • Kalium
 • Vitamin B6
 • Mangan
 • Molybdæn
 • Vitamin B1 (thiamin)
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Folinsyre

Hvad er fordelene ved at drikke gulerodsjuice?

Udover at fortælle dig om egenskaberne ved de vigtigste næringsstoffer, der findes i gulerodsjuice, er det også værd at fremhæve fordelene ved at drikke et godt glas gulerodsjuice flere gange i løbet af ugen.

Det forbedrer oral sundhed

Hvis vi spiste en hel rå gulerod, ville dette være nok til at rense vores tænder.

Forarbejdede gulerødder har dog også deres sundhedsmæssige fordele. For eksempel styrker de tænder og tandkød, forbedrer blodforsyningen til disse områder, og de forhindrer bakterierne i at klistre sig til tænderne.

Gulerødder indeholder også fluor, så de bekæmper huller i tænderne, og holder tandemaljen i god stand.

Det skærper appetitten

Gulerodsjuice er godt for din hud

Det er blevet bevist, at folk der for nylig har været opereret, og er ved at komme sig, eller dem der har problemer med fordøjelsen, kan spise mere efter at have drukket en lille smule gulerodsjuice.

Det er også godt at give babyer denne juice, når de begynder få tænder.

Det lindrer forstoppelse

Gulerødder indeholder en stor mængde af fiber, der giver bedre afføring og regulerer tarmfunktionen.

Desuden reducerer denne juice maveproblemer forårsaget af forgiftning, og beroliger generelle maveproblemer og halsbrand. Det er værd at påpege, at gulerodsjuice anbefales til patienter, der lider af mavekatar.

Det er et diuretikum

Denne orange grøntsag indeholder en masse vand i sin sammensætning, og det er gode nyheder for dem, der lider af væskeophobning, ødem- eller nyreproblemer.

Et glas gulerodsjuice drukket på tom mave kan opløse nyresten og gøre det lettere for dem at komme videre i systemet.

Det hjælper med at kontrollere dine nerver

beroligende-juice

Hvis du skal til eksamen, på date, eller deltager i et møde, kan det hjælpe at drikke en smule gulerodsjuice. Det virker også, hvis du går gennem en stressende tid, eller hvis du føler dig træt og nedslidt.

Gulerod har en beroligende effekt, fordi de indeholder fosfor og kalium. Kroppen kan nemlig ofte komme til at lide af kaliumunderskud, hvis den har været udsat for psykisk eller fysisk stress.

Det hjælper med at passe på din skønhed

Der er ingen bedre mad til at gøre dine negle stærkere og tilføje glans til dit hår end gulerødder. Gulerødder har disse skønhedsstyrkende fordele, fordi de indeholder provitamin A, som hjælper organismer med at reparere celler, som er beskadiget af forurening eller på grund af kontakt med kemiske stoffer.

Det tillader os også regelmæssigt at producere sebum for vores hovedbund.

Det forbedrer modermælk

A-vitamin og beta-caroten er to næringsstoffer, som gravide kvinder eller dem, der ammer skal medtage i deres kost.

Ifølge læger forbedrer næringsstoffer både den biologiske kvalitet af mælk, og de tillader kvinder at producere større mængder af det baseret på barnets behov.

Det er godt for dine øjne

gulerod

Beta-caroten har evnen til at forhindre for tidlig aldring. På trods af hvad nogle tror, vil gulerødder ikke give dem, der bærer briller et 20/20 syn, og de vil heller ikke give resten af os røntgensyn.

Dog beskytter gulerødder nethinden i øjet, og forhindrer forekomsten af grå stær i en senere alder. Det er derfor gulerodsjuice anbefales til patienter, der lider af synsforstyrrelse og tusmørkesyn.

For at forberede en sund og appetitvækkende gulerodsjuice, er alt du behøver 6 dele af denne grøntsag og et glas vand. Derefter skal du følge disse instruktioner: skræl og skær gulerødderne i små stykker, bland dem i en blender med vand indtil blandingen har en cremet konsistens.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.