Plej din hovedbund hver dag og få smukt hår

Kig efter nogle hjemmelavede muligheder for at holde din hovedbund sund. Hårmasker kan forbedre din regelmæssige skønhedsrutine.
Plej din hovedbund hver dag og få smukt hår

Sidste ændring: 30 oktober, 2018

De fleste mennesker (især kvinder) vil have et hoved fyldt med smukt hår, som man ser i bladene og til modeshows, og det er grunden til, at man kan købe hundredvis af cremer og behandlinger i butikkerne. Men mange af dem overser noget essentielt – stedet hvor håret sidder fast og er “født”. I dagens artikel kan du lære, hvordan du dagligt plejer din hovedbund, så du undgår skæl og får et smukkere hår.

En sund hovedbund = smukt hår

At have hår der ligner, at du lige er kommet fra frisørsalonen betyder ikke, at du skal bruge en formue på produkter og behandlinger. Først og fremmest, skal du passe på din hovedbund.

Selvfølgeligt kan du bruge den hår rutine, du har lyst til, men hvis du forsømmer eller skader det områder, hvor dit hår starter sit liv, så opnår du ingen positive resultater.

Tørt hår, fedtet hår, snavs, eksponering for sollys og dårlig hårpleje er direkte årsager til de fleste hårproblemer: skaldethed eller hårtab, skæl, tyndt hår, kløe, eksem og mere. Hvis du gerne vil have smukt hår, skal du først vende opmærksomheden til din hovedbund og “angribe” roden på problemet (ordspil).

Tips til at passe på din hovebund

De følgende anbefalinger til en sund hovebund, vil give dig fremragende resultater. Lyt godt efter og følg dem til punkt og prikke.

Rensning

I tilfælde af du ikke har opdaget det, så samler dette område en masse urenheder (støv, døde hudceller, shampoorester og mere). Dette kan tilstoppe porrene i din hovedbund, hvilket holder dine hårsække fra at få ordentlig næring og “kvæler” håret, så det bliver svagere og mere skrøbeligt.

Du bør vaske dit hår mere end en gang om ugen, men ikke hver dag – find en god mellemvej, der virker for dig. Når du vasker det hver dag, kan det give nogle uønskede bivirkninger, fjerne de gavnende næringsstoffer og udtørre din rødder.

Det er bedst at vaske sit hår hver tredje dag og at bruge en naturlig shampoo og balsam (såsom havregryn, avocado eller honning), så din hovedbund kan kan danne sine egne naturlige olier.

Massage

Udover at være meget afslappende efter en lang dag, så har en god hovedbundsmassage endnu flere interessante fordele for din sundhed og skønhed.

Prøv at give din hovedbund en massage med fingerspidserne (aldrig neglene) hver dag for at fremme en bedre blodcirkulation, iltning og absorption af næringsstoffer, samtidig med at det også fjerner snavs og støv, der har ophobet sig. Brug altid et let tryk og hvis du for eksempel har problemer med skæl, så kan du også bruge en æterisk olie eller lidt olivenolie

Masker

Olie til hovedbunden

Kig efter nogle hjemmelavede muligheder for at holde din hovedbund sund. Hårmasker kan forbedre din regelmæssige skønhedsrutine. Anvend, hver uge, en blanding af følgende til din hovedbund:

 • 1 beholder med neutral yoghurt
 • 2 spiseskefulde honning (60 g)

Bland det til en creme, du kan sprede ud i hovedbunden. Lad det sidde i 15 minutter og skyl efter med varmt vand. Dette er en antiseptisk behandling, der vil revitalisere og regenerere huden i hovedbunden. Hvis din hud er meget tør, erstat honning med noget aloe vera gel.

Ernæring

Glem aldrig det faktum at skønhed starter indefra. Alle masker, cremer og naturlige shampooer i verden vil ikke gavne dig, hvis du har en dårlig kost. Du bør spise rigeligt med frugt, grøntsager, frø, bønner, nødder og fuldkornsprodukter. Hvis din krop mangler næringsstoffer, vil det påvirke dit udseende.

Glem ikke at tilføje de følgende fødevarer til din kost:

 • Selleri
 • Lucerne
 • Gulerødder
 • Tang
 • Fisk som laks
 • Valnødder
 • Mandler
 • Mælk
 • Vegetabilsk olie
 • Avocado
 • Olivenolie

Almindelige problemer med hovedbunden

Din hovedbund er nøglen til et flot hår

Psoriasis, skæl og eksem er de tre mest almindelige problemer mennesker oplever med deres hovedbund. Normalt er det mest tydeligt bag ørerne, langs panden og i nakken. Skæl består af døde hudceller, der skaller af og giver et uattraktivt udseende. Det kan for eksempel behandles med plantebaserede shampooer.

Mennesker med psoriasis oplever også skæl i hovedbunden ledsaget af betændelse i området. Hvis dette er tilfældet, prøv ikke at vaske dit hår for ofte og brug altid en blød børste til håret. Du skal ikke klø eller irritere hovedbunden, vask dit hår meget forsigtigt og undgå hårtørrere eller kraftige hårprodukter.

Vær opmærksom på stress eller angst, da det kan give skæl. Det kan også skyldes dårlige vaner, når du vakser dit hår eller bruger visse hårprodukter.

Der er en dårlig ide at bruge permanent hårfarve eller at trække håret stramt tilbage, når det stadig er vådt. Du kan skylle dit hår i saltvand for at hjælpe med at give balance til olierne, der produceres i hovedbunden, og du kan også massere hovedbunden med lidt olivenolie eller arnikaolie.

Kløe i hovedbunden

Vær opmærksom på disse tegn og symptomer i hovedbunden og vigtigtst af alt, ændr de vaner der er skadende og giver ubehag. Hvis du følger disse anbefalinger, vil du få smukt hår, ligesom du altid har ønsket dig.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.