9 helbredsproblemer som du kan se på dine hænder

Ved at kigge på tilstanden og udseendet af vores hænder kan de give os nogle spor omkring vores helbred og måske endda hjælpe os med at få en tidlig diagnose på forskellige sygdomme.
9 helbredsproblemer som du kan se på dine hænder
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vores hænder sig meget mere om os, end vi går og tror – og selvfølglig siger de også noget om forskellige mulige helbredsproblemer, vi lider af. Her er 9 helbredsproblemer, som du kan se på dine hænder.

1. Smerte i tommel- og pegefingrene: Et af de helbredsproblemer, som du kan se på dine hænder.

Hvis du oplever smerte i både smerte i både tommel- og pegefingrene, sammen med følelsesløshed og prikken, så lider du måske af karpaltunnelsyndrom.

Når vi oplever dette problem, ser vi hævelse omkring håndleddet, hvilket lægger pres på nerverne, og det kan give mange forskellige ubehaglige følelser.

Dette plejer at være problem, som kommer ved folk, der laver meget mekanisk arbejde med deres hænder. For eksempel med dem, der arbejder på computere eller musikere.

2. Sår, der tager lang tid om at hele

Kvinde der er hos laegen

Hvis du har sår, der tager lang tid om at hele, så kan det være et tegn på et helbredsproblem. Når du får skrammer eller blå mærker på hænderne, og det ikke heler fuldstændig. Så kan du måske have diabetes.

Hvis disse problemer også kommer sammen med sult og tørst, samt følelsesløshed og prikken i hænder og fødder, så skal du se en læge så hurtigt som muligt. Det er et tydeligt tegn på sukker i blodet.

3. Forandring i fingrenes farver

Hvis du ser, at dine fingre ændrer farver, så kan der være flere grunde til det. Måske har du været udsat for meget lave temperaturer, stress eller hård fysisk aktivitet i længere tid, og så er der måske ikke noget galt overhovedet.

Men hvis disse forandringer kommer sammen med kløen, smerte, prikken eller følelsesløshed i fingrene, så skal du have det tjekket ved en specialist.

Dette kan være et symptom på en sygdom i rygraden, problemer med blodkarerne eller en hudsygdom.

4. Sveder overdrevent

Svedige haender

Hvis du synes, at du sveder meget fra hænderne af usædvanlige årsager, så kan det være et symptom på øget svedtendens i håndfladen.

Selvom hænder kan svede af helt normale årsager,  så kan det være alvorligt. Hvis du mener, at den øgede svedtendens er overdreven og ikke afhænger af eksterne faktorer.

5. Svage negle

Hvis du mener, at dine negle brækker nemt, så kan det være, fordi du er konstant kontakt med vand, vaskemidler eller andre kemiske produkter, eller fordi du ikke behandler dem korrekt.

Det er vigtigt, at du er opmærksom, da det dog kan være et symptom på problemer med skjoldbruskkirtlen, der gør neglene svage. 

  • Vær opmærksom på om dette er kombineret med træthed, svaghed i muskler og ømme leder. Hvis dette er tilfældet, skal du kontakte din læge.

6. Hænder, der altid er kolde

Kvinde der har kolde haender

Hvis du er typen, der altid har kolde hænder, og hvis du også kan se, at din hudfarve ændrer sig, så skal du gå til en læge.

Disse symptomer er generelt forbundet med problemer med blodcirkulationen eller med nervesystemet.

7. Rystende fingre

Fingre, der ryster, kan være en ret ubehagelig følelse. Dette kan være et resultat fra overdrevne spændinger – psykiske som mentale -og sådanne tilfælde vil det forsvinder, når du hviler dig.

Hvis du oplever, at den rystende fornemmelse ikke går væk, og at dine hænder ryster uden grund, så kan det også være grundet mangel på vitamin B1, B6, B12 eller E.

8. Hævelse

Haevede haender

Hvis du opdager hævelse i hænderne, så kan det være flere grunde til det, som alt fra en varm day til at spise for meget salt. Hvis dette er tilfældet, så forsvinder hævelsen hurtigt igen.

Men hvis dette sker ofte, bør du se en læge, da langvarig hævelse kan være et tegn på karsygdomme.

9. Farveændring i neglene: Et af de helbredsproblemer, som du kan se på dine hænder.

Hvis du oplever, at dine negle ændrer farve, så kan dette være, fordi du har en lav hæmoglobinkoncentration eller anæmi. Begge dele er karakteriseret ved blå negle.

Dette kommer ofte sammen med en vis form for klodsethed med hænderne, samt en ubehagelig fornemmelse og let prikken i fingrene.

Var du klar over at der er helbredsproblemer som du kan se på dine hænder?

Det kan interessere dig ...
6 ting du bør vide om osteoporose
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 ting du bør vide om osteoporose

Osteoporose er en sygdom i knoglesystemet, som kan skyldes vitamin D-mangel eller genetiske faktorer. Læs denne artikel for alt du bør vide om oste...  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.