Kolde hænder: Mulige årsager du bør kende

For det meste er kolde hænder relateret til dårlig blodcirkulation. For at hjælpe, kan du ændre din kost eller lave bestemte øvelser for hænderne.
Kolde hænder: Mulige årsager du bør kende

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Dine hænder er kolde som is. Når du rører ved nogen, klager de over, hvor kolde dine fingre er. Dette er et almindeligt problem og der er mange forskellige årsager man kan overveje. Vil du lære mere af os? Lad os begynde!

Kolde hænder: er det forårsaget af noget alvorligt?

KoldeHænder2

Nogle gange, uden nogen advarsel, bemærker du at dine hænder pludselig er kolde. Om vinteren er du nødt til at bære handsker selv indendørs, og om sommeren er dine hænder koldere end normalt, selvom det ikke er koldt udenfor. Du kan være en af de mennesker, der hver gang de rører en, hører den samme sætning: dine hænder er så kolde!

Først skal du vide at det, at have kolde hænder for det meste ikke er særligt vigtigt. Hver person reagerer forskelligt på varme og kulde. Nogle mennesker er mere følsomme end andre. Så generelt er det normalt, men der er nogle få ting, du bør tage i betragtning og være klar over – for eksempel hvis du ofte opdager at dine kolde hænder er ledsaget af meget træthed. I dette tilfælde kan du gå til din læge for at afgøre, hvad årsagen er. En sænket legemstemperatur kombineret med træthed kan være et tegn på et problem i blodbanen. Men lad os se på hvad det ellers kunne være.

1. Kolde hænder: hypothyroidisme?

Vi har talt om hypothyroidism i andre artikler. Det er en ubalance i skjoldbruskkirtlen, der forårsager en opbremsning af stofskiftet, når visse hormoner udskilles i lavere mængder end normalt. Dette kan forårsage vægtforøgelse, ændringer i hud og hår, og gøre en person mere følsom over for kulde. Hænder og fødder er næsten altid koldt at røre ved. En læge kan stille den korrekte diagnose og ordinere behandling, og kan også foreslå du ændrer din kost, så den hæver jodniveauet en smule.

2. Kolde hænder: kunne det være Raynauds syndrom?

Navnet kan skræmme dig lidt, men bare rolig. Det er ikke en alvorlig tilstand, selvom den er ret underlig. Den påvirker de små blodkar i fingre og tæer. Hvad der sker, er at kroppen indsnævrer disse blodkar, når temperaturen falder hurtigt, eller når du føler dig stresset og nervøs. Det er temmelig påfaldende, og får fingerspidserne og tæerne til at blive let blålige. Derudover kan du opleve ubehag og få en prikkende fornemmelse. Når blodstrømmen vender tilbage, bliver disse områder bliver rødmende og snurren bliver mere udtalt, og forårsager næsten en følelse af varme. Der er forskellige grader af Reynauds, nogle er meget små og andre er akutte. Men det er ikke frygtelig almindeligt, så hvis du har kolde fingre og tæer konsekvent, er det bedst at tjekke med din læge.

3. Kolde hænder: mulig anæmi?

Dette er sandsynligvis den mest almindelige årsag til at du kan opleve kolde hænder fra tid til anden, og det er på grund af lavere niveauer af jern i kroppen. Træthed, større hårtab, og flossede negle kan alle være tegn på anæmi. Bare en enkelt blodprøve vil fortælle dig, om du har denne tilstand, og din læge vil ordinere den bedste behandling i overensstemmelse med den. Det skal du ikke være ked af.

4. Kolde hænder: kredsløbsproblemer eller problemer med din vægt?

Du kunne bare være meget slank. Når man kun har lidt kropsfedt forårsager det at din interne kropstemperatur falder, hvilket gør at du føler dig koldere end normalt. Det er helt sikkert en mulighed. En anden ting, du kan tage i betragtning er et problem med   kredsløbet – især hvis du føler en kløende fornemmelse, der får dig til at gnide dig i hænderne eller massere for at forbedre kredsløbet. Normalt i tillæg til kolde hænder, vil du også bemærke kolde fødder. Overalt tager det blodet længere tid at nå derud, hvor du kan opleve dette problem.

Hvis du udover at have kolde hænder også er mere træt end normalt, bør du gå til din læge. Det er sandsynligvis ikke alvorligt, men du bør alligevel følge lægens råd for at udelukke sygdomme. Forsøg aldrig at diagnosticere eller behandle dig selv – det er en risiko, der ikke er værd at tage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.