Alt, hvad du har brug for at vide om Candida Auris

Candida Auris er en svamp, der gør medicinske forskere nervøse. Infektioner sker over hele verden, og de er ofte modstandsdygtige over for den sædvanlige behandling. Vi fortæller dig alt om det i denne artikel.
Alt, hvad du har brug for at vide om Candida Auris

Sidste ændring: 11 oktober, 2020

Candida auris er navnet på en svamp fra candida-familien. Den er blevet berygtet i det videnskabelige samfund, fordi den er modstandsdygtig over for almindelige svampedræbende midler.

Svampens udbrud forekommer næsten altid på hospitaler eller plejehjem. Derudover kan de være meget alvorlige og kan endda forårsage blodforgiftning. Det vil sige spredning af infektion til patientens blod.

Forskere identificerede første gang denne organisme i 2009. Faktisk kaldte de den auris, da den var i en prøve fra en patients øregang, en indfødt i Sydkorea. Derefter blev der slået alarm efter tilfælde af udbrud på hospitaler i 2016 og 2017.

De mest alvorlige udbrud skete på intensivafdelinger. Dette førte til ekstreme foranstaltninger for at kontrollere smitten. De indså imidlertid, at denne svamp er ekstremt resistent.

Forskere antog, at ved at leve på hospitaler blev de resistente over for medicin. Prøver fra hospitalets gulve, møbler fra klinikker og endda computere er testet positive for Candida auris.

Læs også: Candida-svamp på huden: Fem behandlinger

Tilfælde af Candida auris i verden

Efter at have bekræftet det første tilfælde af Candida auris i 2009, indså forskerne, at tidligere uidentificerede infektioner sandsynligvis stammede fra dette patogen. Især et tilfælde fra 2008, også i Sydkorea, kan have været candida auris.

Derfra kategoriserede forskere tilfælde i Indien, Sydafrika, Venezuela, Storbritannien, Israel og USA. Disse to sidste lande sammen med Spanien og Colombia registrerede det i 2016. Faktisk var der forskellige udbrud det år.

Der er to betydelige hospitalsindlæggelser. Den første fandt sted på Royal Brompton Hospital i London i 2015. Den anden var på La Fe Hospital i Valencia, Spanien i 2016. Hvert udbrud påvirkede et betydeligt antal indlæggelser.

Illustration af Candida auris

Risikofaktorer ved Candida auris

Ikke alle, der kommer i kontakt med Candida auris, vil få infektionen. Desuden vil ikke alle opleve alvorlige symptomer. Derudover er der mennesker, der bærer svampen i deres krop og aldrig udvikler symptomer. Dette kaldes kolonisering. Selvom det ikke er seriøst for bærerne, kan de give det til andre mennesker.

Den vigtigste risikofaktor for infektion er indlæggelse på hospitalet. Derudover har du muligvis brug for et kateter. Andre risikofaktorer er:

  • At være i karantæne på et plejehjem
  • Masser af svampedræbende medicin
  • Mange hospitalsbesøg

Lægemiddelresistens

En overraskende egenskab er dens evne til at modstå svampedræbende medicin. Faktisk bekymrer dette specialister i smitsomme sygdomme. Udbrud på hospitaler skaber bekymring, fordi vi ikke ved, hvor svært det vil være at slippe af med svampen.

Læs også: Behandl din svampeinfektion med de her midler

Næsten alle Candida-sorter er følsomme over for fluconazol. For eksempel er det almindeligt at behandle Candida albicans med dette stof. Candida auris er dog resistent over for det.

Det er resistent over for andre svampedræbende midler, som f.eks. amfotericin B og voriconazol. Ifølge videnskabelige undersøgelser er ca. 90% af de registrerede Candida auris-stammer resistente over for en klasse af svampedræbende lægemidler. Derudover er en tredjedel af dem resistente over for mere end to forskellige lægemidler.

Test af candida auris

Behandling

Indtil videre er der en speciel gruppe medikamenter, der kan hjælpe med at dræbe Candida auris. Disse stoffer er echinocandiner.

Disse er dog ikke altid tilgængelige. Nogle stammer er også modstandsdygtige over for disse. Hvis dette sker, bruger læger en blanding af svampedræbende midler i højere doser end normalt.

Disse patienter havde også en forudgående sygdom, der krævede hospitalsindlæggelse. Derfor var deres immunforsvar svage. Faktisk havde nogle flere sygdomme på samme tid. Lægerne skal finde ud af, hvordan de skal behandle hvert problem.

Denne kritiske situation med Candida auris minder os om at være forsigtige, når vi tager medicin. Både patienter og læger skal følge retningslinjerne for recepter for at undgå at blive resistente over for medicin.

Det kan interessere dig ...
Kontroller candida med seks naturlige midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kontroller candida med seks naturlige midler

Kontroller candida med de naturlige midler i denne artikel. Candida Albicans er den mest almindelige gærsvamp hos mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jeffery-Smith A, Taori SK, Schelenz S, et al. Candida auris: a review of the literature. Clin Microbiol Rev. 2017;31(1). PMID: 29142078.
  • Schelenz, Silke, et al. “First hospital outbreak of the globally emerging Candida auris in a European hospital.” Antimicrobial Resistance & Infection Control 5.1 (2016): 35.
  • Clancy, Cornelius J., and M. Hong Nguyen. “Emergence of Candida auris: an international call to arms.” (2017): 141-143.
  • Sherry, Leighann, et al. “Biofilm-forming capability of highly virulent, multidrug-resistant Candida auris.” Emerging infectious diseases 23.2 (2017): 328.
  • Kordalewska M, Perlin DS. Identification of Drug Resistant Candida aurisFront Microbiol. 2019;10:1918. Published 2019 Aug 20. doi:10.3389/fmicb.2019.01918

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.