Selvmedicinering og dets sundhedsmæssige risici

Der er en høj forekomst af selvmedicinering med antibiotika. Som konsekvens, viser nogle lande meget ugunstige registreringer af antibiotikaresistens, især ved polikliniske bakteriepatogener.
Selvmedicinering og dets sundhedsmæssige risici

Sidste ændring: 22 december, 2022

Selvmedicinering er anvendelsen af medicin uden recept, og derfor uden medicinsk indgriben. Den foruroligende del er, at medicin bliver nemmere at få adgang til, enten på grund af lave priser eller på grund af deres tilgængelighed på internettet.

For at slå det fast, “uden medicinsk indgriben” mener vi, at der ikke er nogen professionel indgriben hverken i diagnosen eller ordineringen og der er ikke nogen overvågelse af behandlingen. 

På nuværende tidpsunkt, er denne vane voksende i vores samfund. De fleste personer indser dog ikke, hvor meget de skader sig selv og resten af befolkningen, når de selvmedicinerer.

Der er medicin, man kan købe uden recept, som anvendes til at lindre mindre symptomer, såsom hovedpine, feber og forkølelse. Man kan dog kun bruge disse til en vis grad og i en begrænset periode. Dette skyldes, at man skal tale med en læge, hvis disse symptomer varer ved.

I denne artikel, vil vi se på farerne ved selvmedicinering og nogle sunde alternativer.

Selvmedicinering og smertestillende

Piller på bord illustrerer selvmedicinering

Desværre, indikerer skønnene over indtaget af disse former medicin, at befolkningen udsættes meget for smertestillende medicin i alle aldersgrupper og mod en bred vifte af sygdomme.

Når man overforbruger disse typer medicin i flæng eller uden professionelt kontrol, kan de dog påvirke ens nyrer og fordøjelsesystem og føre til mavesår og endda leversvigt.

En meget farlig form for selvmedicinering: Antibiotika

Desværre, bliver antibiotika gængst købt af personer, som ikke engang har en infektiøs medicinsk diagnose til at forklare anvendelsen. I mange tilfælde, spørger de endda efter velkendte typer medicin ved navn.

Der er mange lande med en høj grad af selvmedicinering med antibiotika. Som konsekvens, viser de ugunstige registreringer af antibiotikaresistens, især ved polikliniske bakteriepatogener.

Dette er meget farligt, eftersom det betyder, at overforbrug af denne medicin får bakterien til at blive resistent over for medicinen, hvilket gør bestemte sygdomme umulige at behandle.

Tag ikke antibiotika uden medicinsk overvågelse. Det skyldes, at tilfældig anvendelse af medicin udsætter sundheden hos hele verdens befolkning for fare.

Andre tilfælde

Her er også nogle andre grupper af medicin og kosttilskud, som mange tager uden medicinsk vejledning:

 • Lokale antiseptiske midler.
 • Tilskud af vitaminer og mineraler.
 • Antivirale midler og hostemidler.
 • Medicin mod mavelidelser, fordøjelsesfremmende medicin, mavesyreneutraliserende og midler mod luft i maven.

Det vigtigste, som vi gerne vil understrege i denne artikel, er dog antibiotikaresistens.

Antibiotikaresistens

Antibiotika

Antibiotikaresistens er på nuværende tidspunkt en global krise. Du har sikkert hørt om det, men du er måske ikke klar over, hvor stort et problem det er.

Når stammer bliver resistente over for antibiotika, skyldes det, at antibiotikaen ikke længere er effektivt mod netop den bakterie. Derfor, udvikler disse mikroorganismer forskellige mekanismer til at forsvare sig selv mod effekten af den givende type medicin.

Hvad er problemet så? Hvorfor ikke blot bruge en anden type medicin, hvis den første ikke længere virker?

Ja, det er netop vores nuværende løsning. Dette skaber dog andre problemer, når vi begynder at overforbruge den nye antibiotika og bakterien også bliver resistent over for den. Problemet er, at vi løber tør for typer af antibiotika og vi risikerer at løbe fuldstændig tør.

Udviklingen af ny medicin er en lang, kompleks og meget dyr procres. Det er af den grund, at det er meget vigtigt ikke at selvmedicinere og altid følge en læges råd.

Opdag også: Løsninger til at lindre ondt i halsen

De sundhedsmæssige risici ved selvmedicinering

Selvmedicinering uden medicinsk eller farmaceutisk involvering indebærer også adskillige sundhedsmæssige risici, som folk, i de fleste tilfælde, ikke er klar over. Blandt dem kan vi finde:

 • Forgiftning.
 • Mangel på effektivitet, fordi de bliver misbrugt. Dette er meget gængst i tilfælde af antibiotika, der anvendes til at behandle en virus.
 • Afhængighed, som det kan ske med benzodiazepiner.
 • Maskering af seriøse kliniske processer.
 • Personlig antibiotikaresistens, som vi har forklaret ovenfor.

Konklusion

Tal med din læge eller en apoteker, hvis du har nogen spørgsmål omkring medicin. Tag ikke noget, som kræver en recept, med mindre din læge indikerer denne behandling.

Som det sidste, tal altid med en apoteker om den rette anvendelse af medicin, der kan købes uden recept.

Det kan interessere dig ...
Hvad er antimikrobielle stoffer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er antimikrobielle stoffer?

I dag prøver forskere at opdage andre antiparasitiske stoffer med færre bivirkninger. Læs med for at lære mere om antimikrobielle stoffer!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tobón Marulanda, F. Á. (2002). Estudio sobre automedicación en la Universidad de Antioquia, Medellín, Colombia. Iatreia.
 • Ras Vidal, E., & Moya Ortiz, P. (2005). Prescripción médica o automedicación. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13079153
 • Wirtz, V. J., Dreser, A., & Leyva, R. (2009). El debate sobre la automedicación. Salud Pública de México. https://doi.org/10.1590/s0036-36342009000300004
 • Galán, T. A. (1999). El rol del farmacéutico en automedicación . Uso de medicamentos : análisis desde la experiencia en España. Pharmaceutical Care España.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.