Sådan forhindres neonatal sepsis

Forebyggelse er nøglen til at forhindre infektioner som sepsis hos nyfødte, som kan være dødbringende for en baby.
Sådan forhindres neonatal sepsis

Sidste ændring: 09 august, 2022

Neonatal sepsis er en alvorlig tilstand, der rammer nyfødte babyer, og som kan føre til et tragisk resultat, hvis den ikke behandles rettidigt.

Ved du, hvad vi taler om?

Hvis ikke, så fortsæt med at læse for at finde ud af, hvorfor det sker. Vi forklarer også lidt om, hvordan det kan forebygges, og hvad dets symptomer, diagnose og behandling er.

Hvad er neonatal sepsis?

Bakterier ses i blod illustrerer neonatal sepsis

En neonatal infektion, kendt som sepsis, er en blodinfektion, der forekommer hos nyfødte og hos babyer yngre end 90 dage. Sepsis kan forekomme i løbet af barnets første uge (tidligt udbrud) eller mellem 7 og 90 dage efter fødslen (sent udbrud).

I begge tilfælde forekommer sepsis på grund af:

Tidligt udbrud af neonatal sepsis

Normalt forekommer tilstanden mellem 24 og 48 timer efter en baby’s fødsel. Dette skyldes, at de bliver udsat for bakterierne, umiddelbart før de bliver født eller under fødslen.

Risikofaktorerne, der øger chancerne for, at barnet kommer til at lide af sepsis er:

For tidlig fødsel

Hvis dette sker, øges risikoen med:

 • Tilstedeværelsen af ​​streptokokker i gruppe B under graviditet.
 • Infektion af fostervand og/eller moderkagen.

Læs også: Alt om svangerskabsforgiftning: Komplikation hos gravide

Sent udbrud af neonatal sepsis

I disse tilfælde forekommer infektionen kort efter fødslen. Dette kan enten skyldes, at babyen var nødt til at forblive på hospitalet eller fordi han/hun havde fået et kateter indført over en lang periode.

Forebyggelse af neonatal sepsis

Mor med nyfødt baby

Som altid er forebyggelse bedre end helbredelse. Af denne grund viser vi de bedste foranstaltninger til at forhindre en neonatal infektion.

1. Antibiotikum til den gravide kvinde

Hvis den kommende mor lider af tilstande som chorioamnionitis (en infektion i fostervand og moderkage) eller streptokokker i gruppe B eller hvis hun tidligere har født en baby, der havde sepsis, skal moren behandles for at forhindre tidligt udbrud af neonatal sepsis.

I tilfælde af at en gravid kvinde har en hvilken som helst form for igangværende infektion, inklusive herpes simplex-virus, skal hun behandles for det. Faktisk vil læger anbefale behandling af en gravid kvinde for ikke at blive inficeret eller udvikle nogen form for infektion.

2. Asepsis på fødestedet

Hygiejne på det sted, hvor babyen bliver født, er vigtigt for at holde bakterier væk fra en nyfødt. Husk, at babyer er meget sårbare i løbet af månederne efter fødslen.

3. Forhindre forsinkelse af fødsel efter vandafgang

Når vandet går, skal fødslen finde sted inden for de næste 24 timer for at forhindre kontaminering.

Symptomer på neonatal sepsis

Nyfødt baby græder

Generelt er forebyggende foranstaltninger vigtige for at forhindre udbrud af ​​sepsis. Ikke desto mindre er det vigtigt at kende symptomerne for at kunne være opmærksom:

 • Dele af babyens hud og sclera (den hvide del af øjnene) er gule (dette kaldes gulsot)
 • Nedsat bevægelse, mangel på energi og entusiasme, selv under amning
 • Kramper
 • Problemer med vejrtrækning
 • Langsom hjerterytme
 • Diarré og opkast
 • Lavt blodsukker
 • En stigning i temperaturen.

Hvis du bemærker nogen af ​​de ovennævnte symptomer eller symptomer på andre lidelser, efter du kommer hjem fra hospitalet, skal du konsultere en børnelæge. Bliv ikke skræmt, dette handler bare om at sikre, at alting er, som det skal være.

Læs også: Risikofaktorer ved perinatal asfyksi

Diagnose og behandling

Nyfødt baby tjekkes af læge

Børnelægen vil se efter tilstedeværelsen af ​​et af de ovenfor beskrevne symptomer og sandsynligvis tage prøver og sende dem til laboratoriet til analyse, såsom:

 • En blodprøve, der normalt kræver analyse af det C-reaktive protein (CRP), antallet af hvide blodlegemer og en bloddyrkning.
 • En læge kan også undersøge rygmarvsvæsken for at afgøre, om der er bakterier til stede i babyens system eller ej. Hvis dette er tilfældet, udføres en lumbalpunktur.
 • Derudover kan dyrkninger analyseres ud fra prøver af afføring, urin og endda hud.
 • Hvis der er luftvejsproblemer, bør der foretages et diagnostisk røntgenbillede af brystet.
  Desuden kræver behandling af spædbørn, der er under en måned gamle, der har feber eller andre tegn på infektion,  administration af intravenøs antibiotika øjeblikkeligt, selv før en bekræftet diagnose.
 • Hvis moren tidligere har haft nogen af ​​de infektioner, der er nævnt ovenfor, skal babyen modtage behandling, selvom de ikke har nogen symptomer. Yderligere, hvis infektionen er forårsaget af herpes, vil lægen sandsynligvis ordinere en antiviral medicin.
 • Endelig, hvis testresultaterne er normale, kan babyen komme hjem. Der bør dog være opfølgende besøg.

Neonatal sepsis er meget alvorligt, da det kan være dødbringende for en baby. Af denne grund har lægerne en tendens til at overvåge graviditeter temmelig nøje. De prøver faktisk at forhindre forekomst af sepsis og sikre mor og barns sikkerhed.

Det kan interessere dig ...
Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi

Når det kommer til sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi, har minimalt invasiv kirurgi vist sig at være det mest betydningsfulde kirurgiske frem... • Committee on Infectious Diseases; Committee on Fetus and Newborn, Baker CJ, Byington CL, Polin RA.. Policy Statement: Recommendations for the Prevention of Perinatal Group B Streptococcal (GBS) Disease. Pediatrics. 2011;128(3):611-616. PMID: 21807694 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21807694.
 • Baley JE, Gonzalez BE. Perinatal viral infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 57.
 • Leonard EG, Dobbs K. Postnatal bacterial infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 55.
 • Verani JR, McGee L, Schrag SJ; Division of Bacterial Diseases, National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease, Revised Guidelines from CDC, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2010;59(RR-10):1-36. PMID: 21088663 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088663.
  Ultima revisión 4/24/2017

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.