Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Jernmangel forårsager en specifik type anæmi: Jernmangelanæmi. Der er dog andre typer afledt af andre årsager. Selvom forvirring er gængst, kan en fejldiagnose føre til forkert behandling.
Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selvom folk har tendens til at forveksle begreberne “anæmi” og “jernmangel”, er faktum, at de ikke er det samme. Ja, det er sandt, at der er en forbindelse mellem en særlig type anæmi og jernmangel, men de kan ikke blive brugt som synonymer.

I virkeligheden, er anæmi en heterogen sygdom, som kan have forskellige årsager. Selvom jernmangel er en af dem, er der andre typer, der er forårsaget af fejlfunktioner i produktionen af røde blodlegemer eller hæmoglobin.

Det er vigtigt at vide, at jern er en del af hæmoglobin i røde blodlegemer. Det hjælper med at gøre det muligt at transportere ilt til alle cellerne i din krop, som har brug for det til at kunne udføre sine livsnødvendige funktioner.

Begge situationer er forbundet i nogle tilfælde, men ikke alle typer af anæmi har jernmangel. I denne artikel, vil vi forklare, hvorfor anæmi og jernmangel ikke er det samme og hvordan man skelner dem fra hinanden.

Hvordan skelner man mellem anæmi og jernmangel?

For at kunne skelne mellem anæmi og jernmangel, er det vigtigt at vide, hvad de er og hvorfor de opstår. Vi har allerede nævnt, at jern er et essentielt komponent i røde blodlegemer for at kunne transportere ilt.

Du får jern fra din kost og nogle fødevarer indeholder, åbenlyst, mere jern end andre. Det betyder, at bestemte kostvaner, såsom at være vegetar, kan forårsage jernmangel.

Det skyldes, at rødt kød og fisk er fødevarer rige på jern. En anden grund er, at man kan have et problem med at optage jern. Bestemte lidelser, som påvirker fordøjelseskanalen, såsom cøliaki, ændrer processen med at optage næringsstoffer.

Vi bliver nu nødt til at tale om anæmi. Anæmi er defineret som en mindskning af antallet af røde blodlegemer, mindsket koncentration af hæmoglobin eller lav hæmatokritværdi.

Det er derfor vigtigt at nævne, at anæmi kan have mange årsager. Jernmangel er en af dem, som påvirker koncentrationen af hæmoglobin. Du kan dog ikke bruge disse begreber som synonymer.

Anæmi på læges tavle

Typer af anæmi

Som vi har set, er anæmi og jernmangel forbundet med en særlig type anæmi: Jernmangelanæmi. Det er den mest gængse type af anæmi og rammer primært kvinder i den kønsmodne alder.

Det er en sygdom kendetegnet ved lave jernniveauer, hvilket påvirker knoglemarvens korrekte produktion af hæmoglobin. Dette tab kan være forårsaget af forskellige ting, såsom:

  • Blodtab. Det er mere gængst hos kvinder grundet menstruation. Det kan også stamme fra en blødning på grund af en skade.
  • Fordøjelsesproblemer såsom et mavesår eller sygdomme, der påvirker optagelsen i tarmene.
  • TyktarmskræftSelvom det er en sjælden årsag, er det vigtigt at være opmærksom på den. Tyktarmskræft forårsager blodtab, der gemmer sig i afføringen. Det første symptom er anæmi og jernmangel.

På den anden side, er det vigtigt at vide, at der er mange andre typer af anæmi. Aplastisk anæmi, for eksmepel, er, når kroppen ikke er i stand til at producere nok røde blodlegemer. Det kan være forårsaget af en ændring i knoglemarven, en infektion eller bestemte lægemidler.

Fødevarer med jern kan modvirke jernmangel

Vi anbefaler, at du læser: Har du anæmi? Prøv de her opskrifter

Andre typer anæmi

Mangel på bestemte vitaminer, såsom B12-vitamin, kan ændre produktionen af røde blodlegemer. Det er en gængs tilstand hos personer med kronisk alkoholisme. En anden gængs årsag er at lide af kroniske inflammatoriske sygdomme, såsom leddegigt.

Derudover, kan anæmi også være et resultat af en kræftfremkaldende proces, som påvirker blodet, såsom leukæmi. Det kan endda være hæmolytisk anæmi, hvor problemet ligger i det faktum, at kroppen ødelægger de røde blodlegemer hurtigere, end den skaber dem.

Som konklusion, er anæmi og jernmangel ikke det samme

Idéen er at forstå, at selvom disse tilstande har tendens til at blive brugt som synonymer, er de ikke den samme tilstand. Kun én type anæmi, jernmangelanæmi, den mest gængse, er forbundet med jernmangel.

Ligeledes, er mange andre typer anæmi resultatet af andre processer. Det vigtige er at få en diagnose for at kunne begynde på den passende behandling. Ikke alle anæmiske tilstande bliver bedre af at tage jerntilskud. En sundhedsfaglig person skal derfor afgøre, hvilke trin hver patient skal tage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389. PMID: 28925645.
  • Shepshelovich D, Rozen-Zvi B, Avni T, Gafter U, Gafter-Gvili A. Intravenous Versus Oral Iron Supplementation for the Treatment of Anemia in CKD: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Am J Kidney Dis. 2016 Nov;68(5):677-690. doi: 10.1053/j.ajkd.2016.04.018. Epub 2016 Jun 16. PMID: 27321965

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.