Syv advarselstegn på anæmi hos børn

Anæmi hos børn er en alvorlig tilstand, der kræver tidlig opdagelse og diagnose. Det er vigtigt at identificere symptomerne hurtigt for at forhindre komplikationer.
Syv advarselstegn på anæmi hos børn
María Cantos

Skrevet og kontrolleret af Jordemoder og sygeplejerske med speciale i Mental Sundhed María Cantos.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Anæmi hos børn er en sygdom, der betragtes som en forhøjet bekymring for folkesundheden på grund af dens alvorlige udviklingsmæssige konsekvenser for børn. Der er udført mange undersøgelser for at forsøge at opdage grundårsagen til denne sygdom og de bedste måder at bekæmpe den på.

Hvad er anæmi?

Anæmi – blodmangel – er et fald i hæmoglobinniveauer. Hæmoglobin er ansvarlig for transport af ilt inden for røde blodlegemer. Af denne grund fører et fald i hæmoglobinniveauer til et fald i iltforsyningen til organerne.

Der er naturligvis nogle ekstraordinære situationer, såsom graviditet, hvor det er normalt, at hæmoglobinniveauer er under laboratoriernes grænser. Hver gang der findes data, der indikerer forekomsten af ​​mulig anæmi, skal du dog konsultere en specialist, så de kan analysere alle niveauer.

Læs også: Konsekvenserne af jernmangel

Typer af anæmi hos børn

Overordnet set, afhængigt af årsagen til anæmi, kan det klassificeres i forskellige typer:

  • Nedsat produktion af røde blodlegemer. I dette tilfælde er knoglemarven ansvarlig for at fremstille dem. Til dette formål har det brug for jern, folat og vitamin E.
  • Ødelæggelse af røde blodlegemer. Den medicinske betegnelse herfor er hæmolyse. Det involverer brud på røde blodlegemer.
  • Jerntab. Dette er typisk almindeligt ved blødninger eller på grund af utilstrækkeligt jernindtag.

Symptomer på anæmi hos børn

1. Træthed eller udmattelse

Træthed eller udmattelse kan være et symptom på anæmi hos børn, som det her illustreres af dreng, der hviler hoved på bord

Udtrykket, der anvendes i medicin til dette symptom, er asteni . Hvis dit barn lider af det, skal du gå til en børnelæge. De vil de vurdere dit barn ved at udføre en fysisk undersøgelse for at prøve at afgøre årsagen.

Desværre er træthed eller udmattelse vanskeligt at definere, og endnu mere for et barn. Derfor skal det altid betragtes som et alvorligt symptom. Generelt set vil barnet have nedsat fysisk præstation og give udtryk for et konstant ønske om at hvile.

2. Irritabilitet

Dernæst ledsager dette symptom ofte træthed. Tilsvarende er det meget vanskeligt at identificere korrekt. Faktisk har mange børn raserianfald eller åbenlyst irritabilitet på grund af faser i deres udvikling eller af andre årsager.

3. Anoreksi ved anæmi hos børn

Appetittab er også et andet vigtigt symptom forbundet med anæmi hos børn. Det manifesterer sig muligvis kun lejlighedsvist på grund af smitsomme processer eller specifikke situationer, f.eks. problemer i skolen.

Typisk anbefaler eksperter at overvåge udviklingen og varigheden af ​​dette symptom for at anmode om en konsultation med en specialist, hvis det varer ved over tid.

4. Pica og anæmi hos børn

Dernæst er dette et temmelig mærkeligt symptom, der kan manifestere sig hos et barn, der lider af anæmi. Samlet set indebærer det indtagelse af ikke-fødevarer. Dette kan omfatte ting som jord og genstande.

Forældre eller værger skal føre tilsyn med denne adfærdsændring. De bør også anmode om en hastekonsultation hos en børnelæge. Dette skyldes især den mulige forgiftning, den kan forårsage.

Læs også: 7 måder til at bekæmpe jernmangel anæmi uden at indtage jern

5. Hud- eller slimhindeblødhed eller gulsot

Et andet symptom på anæmi hos børn er gulsot, som det her ses hos dreng i seng

En ændring i hudfarve indikerer et fald i niveauer af røde blodlegemer. Hvis sådanne ændringer sker sporadisk, og gendannelsen er hurtig, er det normalt forbundet med akutte tilfælde, der til sidst løses på egen hånd. Men hvis de varer ved efter flere dage, anbefaler vi at konsultere en børnelæge for evaluering.

6. Takykardi og anæmi hos børn

En meget hurtig hjerterytme eller hjertebanken kan være tegn på anæmi hos børn. Disse symptomer manifesterer sig normalt hos børn ved svimmelhed, mulige brystsmerter eller vejrtrækningsbesvær.

Hvis dette ofte sker med dit barn, skal du diskutere det med din børnelæge for korrekt evaluering, da det også kan være forårsaget af andre problemer.

7. Hårtab eller svage negle

Som det sidste, er to andre symptomer på anæmi hos børn svage negle og hårtab. Afhængigt af barnets alder kan sidstnævnte være vanskeligere at opdage på grund af meget fint hår.

Konklusion

Afslutningsvis, kan mange symptomer manifestere sig, hvis et barn lider af anæmi. Du skal være opmærksom på at opdage ethvert problem så tidligt som muligt for at undgå komplikationer.

I tilfælde af tvivl skal du konsultere en børnelæge.

Det kan interessere dig ...
5 naturlige midler til at behandle jernmangelanæmi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 naturlige midler til at behandle jernmangelanæmi

Ved du, hvordan du kan behandle jernmangelanæmi naturligt? Det er en lidelse, som opstår, når hæmoglobinniveauerne i blodet falder på grund af jern...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
  • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
  • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
  • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
  • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
  • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
  • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.