Artroskopi ved ledskader

Artroskopi er en praksis, som læger almindeligvis bruger ved ledskader. Det er en relativt moderne teknik, der gør det muligt for fagfolk at se ind i leddene.
Artroskopi ved ledskader

Sidste ændring: 30 oktober, 2021

Artroskopi er en almindelig praksis ved ledskader og -problemer. Det er en praksis, der har revolutioneret medicinen, især inden for traumatologi. Det er en hurtig kirurgisk proces, der gør det muligt at diagnosticere mange skader, der påvirker leddene.

Faktisk bruges det ikke kun til diagnosticering, lægerne bruger det også til at behandle visse sundhedsproblemer. Denne teknik blev opfundet i Japan og var oprindeligt forbeholdt knæleddet.

Men med de teknologiske fremskridt er artroskopi blevet bedre, og i dag kan det anvendes i næsten alle led. Det bruges f.eks. til at tage biopsier af knæet, reparere en skulder, der har en tendens til at gå konstant af led osv.

På grund af dens betydning og hvor nyttig den er, vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du bør vide om artroskopi, hvad den består af, og hvornår lægerne normalt udfører den indenfor moderne medicin.

Hvad består artroskopi af?

Artroskopi er klassificeret som en kirurgisk teknik, da lægerne skal lave små snit omkring det led, de skal arbejde på. Disse snit er nødvendige for at kunne placere alle de instrumenter, der gør det muligt at undersøge leddet uden at skulle åbne det helt. Der indsættes f.eks. normalt en tang og et kamera for at få billeder af det indre.

Med andre ord er artroskopi en minimalt invasiv operation. Dens hovedformål er at kunne se ind i et hvilket som helst led, uden at det er nødvendigt at foretage en åben operation. Dette gør det muligt at reducere de kirurgiske komplikationer betydeligt. Derfor er artroskopi så almindelig ved ledskader m.m.

Ar på knæ

Den største fordel ved denne teknik er først og fremmest, at patienten ikke behøver at være i fuld narkose. Det er normalt tilstrækkeligt at anvende lokalbedøvelse i det berørte område. Desuden er genoptræningen meget hurtigere end ved konventionel kirurgi.

På samme måde reducerer artroskopi i høj grad risikoen for infektioner, der opstår gennem operationssår. Selv om man måske ikke tror det, giver det et bedre overblik over leddet på grund af brugen af kameraet og belysning.

Artroskopet er navnet på det lille kamera, som lægerne fører ind i området. Proceduren er enkel, og det første er at desinficere området ordentligt. Herefter bedøver lægerne patienten, og de foretager de relevante snit for at indføre det nødvendige materiale.

Hvad bruges artroskopi til?

Selv om den som nævnt primært anvendes i knæet, bruger lægerne også artroskopi på andre led, f.eks. på skulderen eller hoften. De bruger den ofte blot til at bekræfte en diagnose, men de kan også tage prøver inde fra leddet.

Ledbiopsier gør det muligt at skelne visse sygdomme, som det nogle gange er svært at diagnosticere. F.eks. leddegigt eller visse typer tumorer. Desuden er artroskopi nyttig til behandling af visse patologier, f.eks:

  • Reparation af ledbånd og sener. Det er faktisk en teknik, der gør store fremskridt med hensyn til reparation af meniskskader.
  • I skulderen. Det bruges ofte til at forebygge dislokationer hos dem, der lider af dem gentagne gange.
  • Det kan hjælpe med at behandle visse gigtformer, som består af betændelse i leddet. Specifikt er artroskopi meget nyttig i tilfælde med en infektiøs oprindelse.
  • Læger kan også bruge det ved visse knoglebrud eller til at fjerne cyster.
Patient med skuldersmerter

Har patienterne brug for genoptræning efter artroskopi?

Som enhver anden form for indgreb kræver en artroskopi en vis efterbehandling for at undgå komplikationer. Vi understreger dog endnu en gang, at genoptræningen er meget hurtigere end ved konventionel kirurgi.

Først og fremmest anbefaler lægerne normalt, at du anvender is på området for at reducere betændelse.

Hvis du lægger en form for bandage eller omslag over såret, skal du desuden undgå at gøre dem våde. Lægen vil højst sandsynligt planlægge en kontrol af sårene et par dage senere.

På den anden side kan de råde dig til at tage medicin mod smerter og betændelse. Ligeledes vil du sandsynligvis blive anbefalet at hvile dig! Sandheden er, at det hele afhænger af den specifikke skade, du har pådraget dig.

Du kan måske også lide: Tre cremer der kan dæmpe muskelsmerter

Afslutningsvis

Artroskopi er en praksis, som læger almindeligvis bruger ved ledskader. Det er en relativt moderne teknik, der gør det muligt for fagfolk at se ind i leddene. Det er meget nyttigt til både diagnosticering og behandling af mange ledproblemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.