Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Det primære formål med smertestilende medicin er, at det skal lindre smerte og de er helt bestemt meget brugbare til mange forskellige typer smerte.
Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Sidste ændring: 28 november, 2019

Ordet analgesi betyder “benægtelse eller mangel på smerte.” Derfor er den samlede klassificering af smertestillende medicin også “analgetika.”

I henhold til International Association for the Study of Pain (IASP) er smerter en “ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse.” Denne tilknytning af smerteoplevelsen har normalt at gøre med reel eller potentiel skade.

Der er to typer smerter: Akut og kronisk. De adskiller sig, hvad angår sanseoplevelse og også i forhold til, hvad angår den følelsesmæssige oplevelse, de indebærer. De kræver således en anden klassificering af smertestillende midler.

Akut smerte kommer fra en vævsskade og forsvinder efter, at et sår heler. Generelt er det vanskeligt at finde en specifik vævsskade, der involverer kronisk smerte. Kronisk smerte varer derimod lang tid. To eksempler på kronisk smerte er migræne og slidgigt.

Som vi tidligere har indikeret, er den følelsesmæssige komponent anderledes i akut og kronisk smerte.

Ofte kan disse følelsesmæssige symptomer også behandles.

Klassificering af smertestillende medicin: Primære analgetika

Det primære mål for smertestillende er at lindre smerter, og de er bestemt nyttige til mange forskellige typer smerter. Da der er forskellige typer smerter, opdeles klassificeringen af ​​smertestillende medicin i tre hovedgrupper.

Febernedsættende rene agonister

En person, der udvælger smertestillende medicin

Smertestillende medicin har også andre funktioner. Selvom langt de fleste er både antipyretiske (feberstillende) og antiinflammatoriske, er denne gruppe undtagelsen.

Et eksempel på et smertestillende middel mod feber er paracetamol. Således reducerer det ikke betændelse, men sænker kun feber og reducerer smerter.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er)

NSAIDs skylder deres funktion til den blokade, de laver på enzymet cyclooxygenase (COX). Desuden forhindrer disse lægemidler COX i at syntetisere stoffer, der er relateret til den inflammatoriske proces, og dermed stopper de den. Eksempler på NSAID’er er acetylsalicylsyre (aspirin) og ibuprofen.

Der er dog forskellige typer COX, hver med en funktion, og der er også smertestillende medicin, der blokerer hver type specifikt. Disse medikamenter kaldes selektive COX-hæmmere (selektive iCOX). Eksempler på dem er celecoxib og rofecoxib.

Opioider

Opioide smertestillende medikamenter aktiverer opioid-receptorerne. Generelt, når en opioid-receptor aktiveres, forhindrer den nerveoverførsel. Således reducerer en aktiveret opioid-receptor nerveoverførsel af smerte.

Der er forskellige typer opioider afhængigt af deres effektivitet og andre egenskaber. Her finder vi:

  • Rene agonister: Dette er de mest effektive, og de bedste eksempler er morfin, kodein og methadon.
  • Delvise agonister er noget mindre effektive. Et eksempel er Buprenorfin.
  • Agonist-antagonister: Disse aktiverer visse opioid-receptorer og blokerer for andre. Det bedste eksempel er Pentazocin.
  • Blandet: Disse har anderledes funktioner end de fleste opioider. Et eksempel er tramadol.

Bemærk, at opioider ofte giver uønskede effekter, såsom kvalme, forstoppelse eller sløvhed.

Klassificering af smertestillende medicin: Sekundær smertestillende medicin

Sekundære smertestillende midler er ikke nødvendigvis til at lindre smerter. Faktisk blev de oprindeligt opfundet til at lindre andre forhold. Stadig lindrer de en eller anden form for specifik smerte.

Antidepressiva

Som vi allerede har forklaret, er det almindeligt at forbinde depressive symptomer med smerter, især kroniske smerter. Antidepressive præparater kan derfor være fordelagtige i dette henseende. En af de mest anvendte er amitriptylin.

Antiepileptika

Antiepileptika reducerer nervetransmission. Når du bruger dem, reduceres nervetransmissionen af ​​smerter. Carbamazepin og lamotrigine er de mest almindelige.

Muskelafslappende midler som smertestillende medicin

Muskelafslappende midler kan lindre muskelsmerter. Hvis smerternes oprindelse er i muskulaturen, afslapper disse medikamenter de berørte muskler og mindsker smerten. Derudover kan de hjælpe med at lindre skaden i disse tilfælde.

Generelt er de mest almindelige muskelafslappende midler diazepam, gabapentin og topiramat.

Lokal anæstesi

En person, der får en indsprøjtning

Lokal anæstesi blokerer nervetransmission i det område, hvor de påføres. Ved at bruge lokalbedøvelsesmidler i det oprindelige smerteområde vil smerten således enten forsvinde eller formindskes.

Derudover kan disse smertestillende midler også arbejde i strukturer, som viderebringer de smertefulde impulser til de højere nervecentre. På denne måde vil smerterne mindskes, i det mindste delvist.

Samlet set er de mest populære lokalbedøvelsesmidler lidocaine og pilocarpine.

Kortikoider

Disse har en virkning, der ligner virkningen af ​​NSAID’er i den forstand, at de virker ved at hæmme eller mindske inflammation. Derefter, når betændelsen aftager, formindskes også smerterne forårsaget af den.

En almindelig kortikosteroid er prednison.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.