Ayayoga: Hvad er det, og hvad er dets fordele?

Ayayoga er en japansk teknik, der kombinerer yoga, ballet og styrketræning for bl.a. at styrke ryggen. Lær alt om denne fascinerende disciplin her!
Ayayoga: Hvad er det, og hvad er dets fordele?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget vigtigt at styrke kernen for at kunne klare sig godt i vores hverdag. En afslappet og sjov måde at opnå dette på er den metode, der er meget populær i Japan: Ayayoga. Læs videre for at finde ud af, hvad ayayoga er, og bliv klogere på dets fordele her!

Denne træningsteknik blev udviklet af en japansk instruktør ved navn Aya deraf navnet. Det er en kombination af yogastillinger blandet med ballet og styrketræning for at reducere taljens mål og styrke rygmusklerne.

Ayayoga kan også hjælpe os med at strække muskler og led, opnå en bedre kropsholdning og forebygge eller reducere de rygsmerter, der så ofte plager os.

Hvad er ayayoga?

Aya er en japansk instruktør og leder af et yogastudie kaldet Syaraaya. Efter at have været ude for en ulykke i USA begyndte kvinden at dyrke yoga som en del af sin genoptræning.

Derefter fornyede hun yoga med sine egne teknikker, hvilket førte til ayayoga. Takket være de gode resultater, det giver på kort tid, blev hendes metode populær i Japan og spredte sig over hele verden.

De klassiske asanas fra den tusindårige hinduistiske teknik til at opnå balance mellem krop og sind med åndedrætsteknikker blev smeltet sammen med Ayas forkærlighed for klassisk ballet. Den unge kvinde viste, at yogaen ikke har nogen grænser, og at den giver plads til fantasi, og at man kan opnå nye og meget effektive teknikker.

Kvinde dyrker ayayoga

Yoga har mange varianter, lige fra de traditionelle former, der er knyttet til dens oprindelse, til de former, der er skabt af moderne instruktører.

Du vil måske også kunne lide at læse denne artikel: 7 stillinger til at dyrke yoga som et par

De vigtigste ayayoga-øvelser og deres fordele

Der er mange forskellige øvelser, der kan udføres, når man dyrker ayayoga, lige fra de mest grundlæggende til de mest komplekse stillinger. Det er en god idé at afsætte lidt tid til at dyrke det hver dag for at begynde at mærke gunstige ændringer allerede efter to uger.

Desuden konkluderer en undersøgelse fra 2010, at yoga kan være lige så effektivt eller bedre end konventionel motion med hensyn til at forbedre sundhedsrelaterede aspekter.

Dette er de mest almindelige asanas, der er ideelle for begyndere:

 • Hilsen: Denne udføres ved at stå med samlede ben. Overkroppen skal lænes lidt fremad. Øvelsen består i at strække armene bag ryggen. Hænderne skal strækkes ud for at opnå en bryståbning. Håndfladerne vendes udad for at bringe skulderbladene sammen. Fingrene skal være åbne, så langt fra hinanden som muligt. Dit blik skal altid være fremadrettet.
 • Krigeren: Dette er en af de klassiske asanas fra konventionel yoga, som hjælper med at styrke ben og ankler, ud over at strække bryst, skuldre og mavemuskler. Forskellen er, at når du udfører denne stilling i ayayoga, er der en anden placering af hænderne. I dette tilfælde skal håndfladerne være opad. Du skal stå oprejst og strække det ene ben bagud. Derefter løfter du dine arme og fletter hænderne sammen. Du placerer håndfladerne opad og strækker dig så meget som muligt for at skabe spænding i torsoen. Når du har gennemført den fastsatte tid, skifter du ben og gentager øvelsen.
 • En squat med udstrakte arme: Disse er ideelle til at styrke både under- og overkroppen. For at gøre dette skal du starte med at stå med let spredte ben. Derefter skal du løfte armene, så de er på linje med dine skuldre med hænderne sammenflettede. Derefter skal du vende håndfladerne udad. Nu skal du bøje benene og fører hofterne bagud for at udføre squatten, mens armene er strakt fremad. Gentag øvelsen, indtil sættet er færdigt.

Vi ved, at du vil finde denne artikel interessant: Fitnessyoga: Hvad er det, og hvordan dyrker man det?

Åndedræt, afslapning og udstrækning

Efter træning er det meget vigtigt at strække musklerne for at slappe af, også i yoga. Udførelse af udstrækningsøvelser reducerer muskelspændinger, forbedrer cirkulationen og hjælper med at forebygge skader.

Her er nogle teknikker, du kan anvende efter ayayoga:

 • Åndedræt og afslapning: Løft armene op og saml dem over hovedet med kroppen godt strakt. Når du er i denne stilling, skal du trække vejret dybt. En anden øvelse består i at åbne benene i skulderbreddes afstand og læne kroppen fremad på en blid måde med afslappede arme.
 • Udstrækning: For at strække området omkring skulderbladene kan du flette hænderne over hovedet. Håndfladerne skal være vendt mod gulvet, og hold albuerne åbne. En anden mulighed med samme stilling er at læne kropsstammen til den ene side og dreje den ene albue fremad. Flyt derefter din overkrop til den anden side og drej den anden albue.
Kvinde dyrker yoga

Denne type yoga bruger traditionelle stillinger med nogle modifikationer. Den indeholder også elementer fra ballet.

Hvad er fordelene ved ayayoga?

Ayayoga hjælper os med at styrke vores ryg og samtidig forme vores figur. Generelt tilbringer vi en stor del af dagen i stillinger, der kan være skadelige, f.eks. ved at sidde i flere timer. Derfor er det vigtigt at holde vores kernemuskler stærk. Ryggener  nøglen til stabilitet.

Faktisk er yoga ifølge en undersøgelse om håndtering af lændesmerter en af de mind-body træningsmetoder, der tager fat på både de fysiske og mentale aspekter af smerte sammen med styrkelse af kernen, fleksibilitet og afslapning. Dette er andre vigtige fordele ved ayayoga:

 • Det forbedrer kropsholdningen.
 • Det slanker taljen.
 • Ayayoga styrker underkroppen.
 • Det forbedrer søvnkvaliteten.
 • Det lindrer spændinger i skuldrene.

Ryggen er en grundlæggende del af kroppen for at stabilisere midterområdet, opnå en bedre kropsholdning og klare sig godt i alle typer aktiviteter. Desuden er det et område, hvor vi normalt lider af ubehag og smerter.

Ayayoga er en god mulighed for at styrke lænden på en sund og sjov måde. Desuden er det en træningsform, der tager lidt tid af dagen, og som vi kan lave derhjemme. Det hjælper også til at få renset tankerne og til at forme din figur.

Så hvad venter du på? Prøv denne metode, og nyd yoga, ballet og alle deres kombinerede fordele!

Det kan interessere dig ...

Hvornår er det bedste tidspunkt at dyrke yoga på?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvornår er det bedste tidspunkt at dyrke yoga på?

Ved du, hvad det bedste tidspunkt at dyrke yoga på er? Hvad med varigheden? I denne artikel vil vi besvare disse spørgsmål. • Sorosky S, Stilp S, Akuthota V. Yoga and pilates in the management of low back pain. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008 Mar;1(1):39-47. doi: 10.1007/s12178-007-9004-1. PMID: 19468897; PMCID: PMC2684152. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19468897/
 • Ross A, Thomas S. The health benefits of yoga and exercise: a review of comparison studies. J Altern Complement Med. 2010 Jan;16(1):3-12. doi: 10.1089/acm.2009.0044. PMID: 20105062. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20105062/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.