De bedste tips til vask af uldtøj

Uldtøj er delikat og kræver særlig behandling under vaskeprocessen. I denne artikel deler vi nogle anbefalinger om, hvordan du gør det korrekt.
De bedste tips til vask af uldtøj

Sidste ændring: 21 maj, 2020

Hvis du har vasket uldtøj uden at vide, hvad du gjorde, så ved du sandsynligvis, hvad der sker… Hvis du vil vaske uldtøj uden at ødelægge det, skal du kende et par tricks til vask af uldtøj.

I dag vil vi gerne give dig hemmelighederne til at holde dit uldtøj i perfekt stand. Med disse enkle tips vil du ikke have problemer med at holde det rent og i perfekt form.

Uldtøj

Uld er det perfekte valg til kolde dage på grund af dets isolerende egenskaber. Det holder dig ved en konstant varm temperatur uden fugtighed. Imidlertid er dette naturlige fiber delikat og absorberende, så du skal lære at håndtere og vaske det korrekt.

Når man gør det forkert, får vask af uldtøj det til at krympe og miste sin form.

Hvis du gerne vil opretholde dets kvalitet, komfort og blødhed, skal du læse disse vigtige tips til, hvordan du passer godt på uldtøj.

Tips til vask af uldtøj

1. Se på producentens etiket

Strikketøj i vindueskarm

Først og fremmest skal du være opmærksom på producentens etiket, hver gang du vasker dit tøj – hvad enten det er af uld eller andre typer stof. Der finder du de oplysninger, du har brug for til at vaske det ordentligt.

Du finder også ud af mere om stoffets kvalitet.

Når det kommer til uldtøj, er vaskepleje vigtig, fordi det ikke alt sammen kræver samme type rengøring. Noget har brug for renseri, mens andet skal vaskes i hånden. Der er også noget, du kan maskinvaske.

Læs også: Sådan laver du miljøvenligt vaskemiddel af borax og natron

2. Vask det korrekt

Kan du vaske uldtøj i en vaskemaskine?

Ja, det kan du.

Du skal dog være opmærksom på det program, du vælger. Ellers ødelægger du det.

Nogle automatiske vaskemaskiner har et program kun til uldtøj. Hvis din ikke har et sådant program, skal du vælge det, der hedder “delikat” eller “håndvask”.

Under alle omstændigheder skal du sørge for, at det program, du vælger, bruger koldt vand og har omdrejninger med lav intensitet. Varmt vand krymper dit tøj.

Vi vil også anbefale at lægge dit uldtøj i blød i koldt vand i en halv time, før du vasker det. Dette forhindrer også krympning.

Læg først tøjet i en vaskepose og derefter ind i vaskemaskinen. Dette forhindrer det i at blive fanget i andet tøj eller beskadiget med andre typer tekstiler. Dette er valgfrit, men anbefales stærkt.

3. Tør uldtøj omhyggeligt

Kvinde hænger vasketøj op

For at tørre uldtøj skal du fjerne overskydende vand. Således vil du forhindre, at det mister sin form.

Brug aldrig en automatisk tørretumbler, når det kommer til uldtøj; det vil ødelægge det. Varmen vil krympe tøjet, selvom du nøje har fulgt alle andre forrige trin.

Når du tørrer et stykke uldtøj, skal du lægge det fladt. Hvis du hænger det, vil vægten af ​​det vand, der er tilbage i tøjet, strække det, og tøjet mister sin form.

Du kan også pakke det ind i et håndklæde og dermed fjerne noget af fugtigheden, før du tørrer tøjet. Læg uldtøjet på et tørt håndklæde og rul dem sammen. Press det overskydende vand ud så meget du kan.

Læs også: Brug hvid eddike næste gang, du vasker tøj

4. Husk på et par generelle tips til vask af uldtøj

Uanset om du vil vaske uldtøj manuelt eller med maskine, er der nogle generelle instruktioner, du skal følge:

  • Vask først tøj, når det er nødvendigt, ikke hver gang du bruger det. Du skal ikke vaske uld med den samme hyppighed, som du vasker andre typer tøj.
  • Vend det også med vrangen ud, før du vasker det.
  • Hvis du bruger en vaskemaskine, skal du vælge et blidere program. Hvis du vasker det i hånden, skal du ikke skrubbe for hårdt.
  • Vælg altid et mildt, flydende vaskemiddel.
  • Hvis alt hvad du ønsker, er at fjerne den dårlige lugt fra dit tøj, skal du enten lufte det eller lægge det i blød alene.
  • Hvis tøjet på trods af al din pleje ser ud til at krympe efter, at du har vasket det, skal du strække det forsigtigt, mens det stadig er vådt.
  • Vælg altid håndvask, når du arbejder med en delikat strik.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.