Kan man behandle psoriasis med traditionel kinesisk medicin?

I mange år har nogle urter fra traditionel kinesisk medicin været anvendt som middel mod psoriasis. Men virker de virkelig?
Kan man behandle psoriasis med traditionel kinesisk medicin?
Franciele Rohor de Souza

Reviewed and approved by farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Last update: 26 august, 2022

Behandlingen af psoriasis omfatter brug af aktuel, oral eller injiceret medicin. Desuden kan nogle urter fra traditionel kinesisk medicin anvendes som en supplerende behandling. Takket være deres egenskaber synes de at hjælpe med at reducere symptomer som f.eks. inflammation og dannelse af skæl.

Som med andre typer naturmedicin skal du naturligvis altid bruge dem med forsigtighed og under lægeligt tilsyn. Selv om den populære litteratur beskriver en lang række fordele, er der kun få kliniske beviser for deres effektivitet.

Så hvilke er de mest almindeligt anvendte? I denne artikel vil vi gennemgå dem alle i detaljer.

Behandling af psoriasis med traditionel kinesisk medicin

Psoriasis er en autoimmun sygdom, der manifesterer sig ved tilstedeværelsen af skæl, papler, erytem og andre symptomer. Disse kommer alle fra en accelereret vækst af hudceller. Disse symptomer forårsager kløe, irritation og smerte i områder som hovedbund, knæ og albuer.

Diagnosen af denne sygdom bør stilles af en læge. Når dette er gjort, vil lægen hjælpe dig med at bestemme de bedste terapeutiske muligheder for at kontrollere tilstanden. Nu er det sådan, at selv om behandling af psoriasis med traditionel kinesisk medicin kan hjælpe, er dette kun et supplement til professionel medicinsk behandling.

Faktisk omfatter det første valg af behandling normalt brugen af følgende lægemidler:

  • Kortikosteroider (i cremer, salver, sprays og geler).
  • D-vitaminanaloger (såsom calcipotrien og calcitriol).
  • Retinoider (tazaroten).
  • Calcineurin-hæmmere (f.eks. tacrolimus og pimecrolimus).
  • Salicylsyre (i form af shampoo og hårbehandlinger).

Ud over ovenstående kan din læge også anbefale lysbehandling, oral medicin eller injektioner. Valget af den ene eller den anden behandling afhænger imidlertid af den enkelte persons individuelle karakteristika.

Efter at have fastlagt den bedste form for medicinsk behandling kan lægen vurdere muligheden for supplerende behandlinger som f.eks. kinesiske urtemedicin. Som med de ovennævnte lægemidler findes disse i topiske eller orale præsentationer. Lad os tage et kig på nogle af de mest almindelige muligheder.

Psoriasis på knæ

Psoriasis udvikler sig i akutte anfald, der kan være meget intense, med skældannelse og kløe som de mest almindelige symptomer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Fødevarer til at hjælpe med at kontrollere psoriasis

1. Bai hua she she she cao (Herba hedyotis)

Denne plante er også kendt som Oldenlandia herbacea. Den er hjemmehørende i Afrika, men vokser også i asiatiske jorde, især i Kina, Vietnam og Indonesien. I mange år har den været værdsat i traditionel kinesisk medicin på grund af dens sammensætning og dens potentiale som antioxidant og antiinflammatorisk middel.

Ifølge en reagensglasundersøgelse, der er delt i Chinese Medicine, kan de antiinflammatoriske aktive stoffer i denne urt bidrage til at reducere symptomerne på psoriasis og andre inflammatoriske sygdomme. Der er dog behov for flere beviser for at evaluere disse virkninger hos mennesker.

Indtil videre anbefales det at bruge den med måde og kun i de doser, der er angivet af producenten af kosttilskuddet. Overdreven indtagelse kan nemlig føre til lever- og nyreskader.

2. Jin qian cao (Lysimachia christinae)

Jin qian cao eller jinqiancao, også kaldet “guldmønt urt”, er en af de behandlinger af psoriasis, der anvendes i kinesisk medicin. Specifikt henviser det til flere arter af urter, især Lysimachia christinae.

Ifølge forskning, der er beskrevet i BMC Complementary Medicine and Therapies, er denne art kendt for sit store indhold af flavonoider, fenoler, triterpenoider, flygtige olier, organiske syrer og quinoner. Disse menes at stå bag dens antiinflammatoriske og antioxidant aktivitet, som kan hjælpe mod psoriasis.

Der findes dog stadig ingen afgørende undersøgelser af dens sikkerhed og effektivitet mod denne sygdom. De fleste af dataene er anekdotiske. Derfor bør det bruges med forsigtighed og kun under lægeligt tilsyn. Det skyldes, at det kan forårsage leverskader, hvis man tager det i for store mængder.

3. Qing dai (indigo naturalis)

Qing dai er et naturlægemiddel fremstillet af de tørrede blade og stængler af plantearterne Baphicacanthus cusia (Nees) og Isatis indigotica Fortune (Fort). Generelt siges det at have antiinflammatoriske og antiproliferative egenskaber.

I denne henseende fandt en gennemgang, der blev delt i Archives of Dermatology, frem til, at lokal brug af qing dai var nyttig med hensyn til at mindske skældannelse, kløe og rødme hos personer med psoriasis. Især blev behandlingen anvendt i en periode på 8 uger.

På trods af resultaterne blev det fastslået, at der er ulemper ved at bruge produktet på synlige områder af huden, da salven har en dyb blå farve. Faktisk kan den endda plette tøj permanent. Der blev også rapporteret om kløe og irritation efter påføring, selv om det var mildt.

4. Sheng di huang (Radix rehmanniae)

I traditionel kinesisk medicin har Radix Rehmannia været en meget anvendt behandling af psoriasis. Fortalere hævder, at det hjælper med at stimulere en god blodcirkulation samt reducere inflammation og smerte, der ofte forværres, når huden udsættes for visse omstændigheder med fugt og varme.

I en dyreundersøgelse, der er rapporteret i Carbohydrate Polymers, hjalp R. rehmanniae ekstrakter med at øge glutathionproduktionen i huden, når de blev brugt sammen med ultraviolet (UV) lysbehandling. Det virkede også som en immunmodulator. Alt dette tilsammen støtter hudens sundhed i tilfælde af denne sygdom.

På trods af disse resultater er det stadig uklart, om planten rent faktisk kan lindre symptomerne på psoriasis hos mennesker. Ligesom de førnævnte planter er for meget af den giftig for leveren.

Middel til kinesisk medicin

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 naturlige remedier til at behandle neglepsoriasis

Virker det så at behandle psoriasis med traditionel kinesisk medicin?

Om traditionelle urter til kinesisk medicin virker mod psoriasis afhænger af det enkelte tilfælde. Mens det fører til en forbedring hos nogle patienter, er der ingen relevante virkninger hos andre patienter. Derfor betragtes disse planter kun som en supplerende tilgang.

Ideelt set bør der udføres en lille følsomhedstest, inden man anvender et af disse midler topisk. Hvis der ikke er nogen uønskede reaktioner efter 12 timer, kan de anvendes uden problemer. Under alle omstændigheder bør producentens anbefalinger for brug følges, da overskridelser kan være ganske skadelige.

Psoriasis er en kompleks sygdom, der kræver flere typer behandlinger og terapier. Derfor er den første mulighed altid at konsultere en hudlæge, så han/hun kan vurdere dit tilfælde og dermed bestemme de bedste alternativer.

It might interest you...
De 15 bedste medicinske urter
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
De 15 bedste medicinske urter

Selvom anvendelsen af disse medicinske urter kan være alsidig og utrolig, er det vigtigt at huske på, at nogle af dem ikke er blevet videnskabeligt...  • Luo, Y., Chen, J., Kuai, L., Zhang, Y., Ding, X., Luo, Y., Ru, Y., Xing, M., Li, H., Sun, X., Li, B., & Li, X. (2021). Chinese Herbal Medicine for Psoriasis: Evidence From 11 High-Quality Randomized Controlled Trials. In Frontiers in Pharmacology (Vol. 11). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.599433
  • Zhang, Y., Liang, Y. & He, C. Anticancer activities and mechanisms of heat-clearing and detoxicating traditional Chinese herbal medicine. Chin Med 12, 20 (2017). https://doi.org/10.1186/s13020-017-0140-2
  • Wu, N. H., Ke, Z. Q., Wu, S., Yang, X. S., Chen, Q. J., Huang, S. T., & Liu, C. (2018). Evaluation of the antioxidant and endothelial protective effects of Lysimachia christinae Hance (Jin Qian Cao) extract fractions. BMC complementary and alternative medicine, 18(1), 128. https://doi.org/10.1186/s12906-018-2157-1
  • Lin Y, See L, Huang Y, et al. Comparison of Refined and Crude Indigo Naturalis Ointment in Treating Psoriasis: Randomized, Observer-Blind, Controlled, Intrapatient Trial. Arch Dermatol. 2012;148(3):397–400. doi:10.1001/archdermatol.2011.1091
  • Sui, Z., Li, L., Liu, B., Gu, T., Zhao, Z., Liu, C., Shi, C., & Yang, R. (2013). Optimum conditions for Radix Rehmanniae polysaccharides by RSM and its antioxidant and immunity activity in UVB mice. In Carbohydrate Polymers (Vol. 92, Issue 1, pp. 283–288). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.08.087

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.