Hvad er salicylsyre for en type medicin?

Salicylsyre tilhører gruppen af smertestillende, feberstillende og anti-inflammatoriske midler. Det blev først ordineret i det ottende århundrede af Richard Stone. Denne ærværdige person bemærkede, at te med hvid pilebark kurerede feber.
Hvad er salicylsyre for en type medicin?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Salicylsyre er et stof, som har keratolyciske og mikrobielle egenskaber. Typisk, anvender eksperter det indenfor områder såsom dermatologi. Dette skyldes, at det er i stand til at fremme afskalning af huden og undgå smitte af opportunistiske bakterier og svamp.

Det kan også regulere fedtet hud og fungere som et anti-inflammatorisk middel. Eksperter anser det, derfor, som grundlæggende for at mindske synligheden af hudens aldring.

Hvor stammer salicylsyre fra?

Te træ olie

Barken fra hvid piletræ,  Saliz alba, indeholder et stof kendt som salicin. Det er her, salicylsyre kommer fra. Denne hydroxsyre kan også findes i andre planter såsom birk og vintergrønne blade.

Salicylsyre tilhører gruppen af smertestillende, feberstillende og anti-inflammatoriske midler. Det blev først ordineret i det ottende århundrede af Richard Stone. Denne ærværdige person bemærkede, at te med hvid pilebark kurerede feber.

Medicinske professionelle omdannede dette stof for første gang i 1899. Derefter, brugte de det til at erstatte kinin for at kontrollere feber og smerte oralt. Et af dets metabolitter var salicylsyre. Denne syre har også lokale anvendelsesmuligheder.

Handlinger og effekter af salicylsyre

Overordnet, kan salicylsyres effekt på huden være relateret til dets indvirkning på hudens struktur. Salicylsyre påvirker samhørighed mellem keratinocytter, en type celler, og afskalning af huden. Denne syrer fungerer dermed som et keratolytisk (eksfolierende) og antimikrobielt middel i koncentrationer på 5 til 10%.

Det har også fået tildelt en direkte anti-inflammatorisk effekt. Dette er dog endnu ikke blevet bekræftet. Ved lavere koncentrationer, mellem 1 og 3%, fungerer det som en keratoplastik.

Keratoplastiske stoffer er dem, der fremmer gendannelsen af stratum corneum og normaliserer mangelfuld keratinisering. Keratolytika er stoffer, der er i stand til at forårsage nedbrydning af hornhinden eller mindske dens tykkelse.

Derudover, er det vigtigt at bemærke, at salicylsyre er fedtopløseligt. Det betyder, at det kan blandes og opløses i eksisterende fedt i epidermis talg, der sidder fast i hårsækkene. Når det bliver anvendt på hudens lipide områder, eksfolierer det.

Du bør også læse: Hudplejerutine om aftenen: Syv tips

Indikationer

Epidermis og dermis

Overordnet, er der ni primære indikationer for dette stof:

 • Keratolytisk. I de koncentrationer, vi har nævnt ovenfor, anvender læger det til at behandle gængse, flade vorter.
 • Keratoplastisk. I en koncentration på 0,5% anvender læger det til kanten på atoniske sår.
 • Solskader. Nogle gange, indikerer læger det til at behandle aktinisk keratose og solpletter ovenpå hænderne og underarmene.
 • Solbeskyttelse. I dette tilfælde, fungerer det som et kemisk filter.
 • Svampedræbende. Det fremmer også absorberingen af lokale svampedræbende midler.
 • Bedøvende. Det har en vis bedøvende effekt. Dette skyldes, at det påvirker syntesen af prostaglandiner. Det er stoffer, der er relateret til smerte. For eksempel, indikerer medicinske professionelle det til at lindre smerte fra sår på huden.
 • Smertestillende. Nogle typer salicylsyre bliver brugt til at lindre smerter i musklerne.
 • Kløestillende. Det lindrer kløe.
 • Anti-inflammatorisk. Præcis ligesom smertestillende og bedøvende effekter, stammer dets anti-inflammatoriske effekter fra dets evne til at hæmme syntesen af prostaglandin.

Bivirkninger ved salicylsyre

Som med alle andre kemiske stoffer og medicin, kan salicylsyre også udløse nogle bivirkninger, som inkluderer de følgende:

 • Forgiftning grundet systemisk optagelse. Når stoffet trænger ind i blodbanen, kan det udløse nogle problemer såsom kvalme og opkast.
 • Mitotisk hæmmer og teratogen. Det betyder, at det påvirker celledeling og fostre. Eksperter rådgiver derfor gravide kvinder til ikke at bruge det.
 • Allergiske reaktioner. Personer, der er allergiske over for dette stof, bør ikke anvende det, fordi det kan føre til seriøse komplikationer.
 • Fysiske forstyrrelser. Disse bivirkninger er mindre gængse.

Måske du også ønsker at læse: Typer af allergitest: Procedurer

Konklusion

Eksperter anbefaler salicylsyre til mange forskellige ting, eftersom de anser det som relativt sikkert og effektivt.

Det kan interessere dig ...
Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

I denne artikel forsøger vil vi forklare psoriasis hos børn, hvad symptomerne er og behandlings- og forebyggelsesmuligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194
 • Rougier A. Efficacy and safety of a new salicylic acid derivative (LHA) alone or as a complement of tretinoin in acne treatment. J Am Acad Dermatol, 2007 Feb (56) 2 sup 2: AB15.
 • Bari AU, Igbal Z, Rahman SB; Superficial chemical peeling with salicylic Acid in facial dermatoses. J Coll Physicians Surg Pak. 2007 Apr;17(4):187-90.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.