Fødevarer til at hjælpe med at kontrollere psoriasis

Vidste du, at nogle fødevarer kan lindre symptomer på psoriasis? Nogle fødevarer kan også forværre symptomer på psoriasis. Læs denne artikel for at finde ud af, præcis hvilke fødevarer man bør spise for at undgå psoriasis.
Fødevarer til at hjælpe med at kontrollere psoriasis

Sidste ændring: 09 august, 2022

Psoriasis er en hudlidelse, som rammer omkring 2% af befolkningen. Det primære symptom på denne lidelse er irriteret og rød hud med hvidlige skæl. I denne artikel vil vi se på, hvordan man kan hjælpe med at kontrollere psoriasis og dets symptomer med en sund kost.

Det vil ikke kurere psoriasis at ændre kostvaner. Det kan dog hjælpe med at mindske dets symptomer.

Læs med her for at høre om anbefalede fødevarer, som kan hjælpe med at minimere symptomer på psoriasis, og nogle fødevarer, som kan forværre dem.

Sådan kan man kontrollere psoriasis: Dets forhold til fødevarer

Person ønsker at kunne kontrollere psoriasis

I maj 2017 analyserede et studie udgivet i  Dermatologic Therapy kosten hos mere end 1200 medlemmer af den nationale psoriasis forening. Resultaterne afslørede, at nogle fødevarer lader til at forværre psoriasis, mens andre mindsker symptomerne.

Generelt var de fleste personer, der deltog i studiet, på den følgende kost:

 • Glutenfri.
 • Lidt eller intet alkohol.
 • Øget indtag af grøntsager og D-vitamin.

På samme tid påstod en stor procentdel af deltagerne, at de fulgte den specifikke kost for at kontrollere psoriasis med succesfulde resultater. 

Overordnet set inkluderede nogle af de oftest nævnte kostvaner, som de påstod hjalp på psoriasis, vegansk kost, paleo kost, middelhavskost, vegetarisk, glutenfri og kost fattig på kulhydrater og rig på protein.

Anbefalede fødevarer til at hjælpe med at kontrollere psoriasis

Nedenstående er en liste over fødevarer baseret på anbefalingerne udgivet i tidsskriftet JAMA Dermatology.

1. Frugter og grøntsager

Masser af frugter og grøntsager

For det første giver de følgende fødevarer essentielle næringsstoffer – såsom A-vitamin, antioxidanter, zink, selen og magnesium – som kan hjælpe med at kontrollere psoriasis.

Nedenstående er nogle frugter og grøntsager, som du bør inkludere i din daglige kost:

 • Gulerødder
 • Peberfrugt
 • Græskar
 • Spinat
 • Broccoli
 • Avocado
 • Abrikoser
 • Mango
 • Hindbær
 • Blåbær
 • Brombær

2. Omega-3 til at kontrollere psoriasis

Omega-3 fedtsyrer er kendt for deres anti-inflammatoriske egenskaber. Overordnet set er dette glimrende fødevarer at inkludere i alles kost.

Nogle fødevarer rige på disse fedtsyrer inkluderer:

 • Fed fisk: Laks, sardiner, sild og makrel
 • Skaldyr
 • Nødder og kerner
 • Bælgfrugter såsom soyabønner og kikærter

Vi anbefaler, at du læser: Effekterne af omega-3 på hjernen

3. Fuldkornsprodukter

Fuldkorn er godt til at kontrollere psoriasis

Det er ekstremt vigtigt at spise fiber og probiotika. Hvis du ønsker, at din krop skal optage næringsstoffer ordentligt, skal du trods alt opretholde sunde tarme.

Vi anbefaler derfor at spise fuldkornsprodukter og spise færre fødevarer, der er lavet med almindelig mel. Fuldkornsprodukter har et større indhold af fiber og er også en god kilde til mineraler.

Prøv at tilføje ris, hvede, byg, havre, brød og andre lignende fuldkornsprodukter til din daglige kost. Du kan derudover også inkludere kefir og yoghurt i din kost for at øge dit indtag af probiotika.

4. D-vitaminer kan hjælpe med at kontrollere psoriasis

Nogle studier viser derudover, at D-vitaminer kan hjælpe med at kontrollere inflammatoriske sygdomme såsom psoriasis.

Når det er sagt, bør man overveje at inkludere fødevarer såsom fed fisk, æg og solsikkefrø.

Fødevarer, man bør undgå for at kontrollere psoriasis

Før vi begynder, er det vigtigt at bemærke, at de fleste af de fødevarer, der er nævnt nedenstående, ikke behøver blive fuldstændig undgået. For nogle af fødevarerne anbefales det blot at mindske indtaget eller være mere bevidst om indtaget af fødevarerne på listen.

Lad os se på hver fødevare i detaljer.

1. Alkohol

Person siger nej til øl

Der er ingen konkluderende data, som opbakker fuldstændig afhold fra alkohol for personer, der lider af psoriasis.

Noget forskning siger dog, at behandling mod psoriasis ikke er så effektivt, når det kombineres med alkohol. Et moderat indtag af alkohol anbefales derfor som regel.

Hvis nogle af lægemidlerne indeholder methotrexat eller acitretin, bør man sikkert slet ikke drikke alkohol.

2. Forarbejdede fødevarer og raffineret sukker

Psoriasis er en inflammatorisk sygdom. For at hjælpe med at kontrollere psoriasis anbefales der derfor at fjerne forarbejdede fødevarer, som har lav ernæringsmæssig værdi, såsom margarine, pulversuppe, sodavand og saucer.

3. Rødt kød

Specialister råder som regel folk med psoriasis til at spise mindre rødt kød i deres kost og undgå fedtholdigt kød.

Det skyldes, at disse typer af kød kan øge antallet af cytokiner, som forværrer symptomerne på psoriasis.

4. Kaffe og mælk

Ligesom rødt kød øger disse to drikkevarer antallet af cytokiner, som er de cellulære proteiner, der er ansvarlige for at regulere inflammation.

Det er derfor bedst at holde sig fra at drikke kaffe og mælk regelmæssigt.

5. Kan glutenfri kost hjælpe med at kontrollere psoriasis?

Glutenfri kost

Nogle studier nævner, at en stor del af befolkningen, som lider af psoriasis, også kan være allergiske over for gluten. Selvom noget forskning siger, at der er en sammenhæng mellem de to, er der stadig modstridende meninger indenfor det videnskabelige og medicinske område.

Mens nogle specialister foretrækker at fjerne gluten fra kosten som en forebyggende handling, siger noget forskning, at hvis tilstedeværelsen af cøliaki ikke er bekræftet, kan det være kontraproduktivt.

Tal med din læge for at diskutere, om en glutenfri kost vil gavne dig eller ej.

6. Fedt

En pro-inflammatorisk kost eller kost, som inkluderer regelmæssigt indtag af mættet fedt og transfedt,  kan forværre symptomerne på psoriasis. Et lavt indtag af fedt anbefales derfor.

Konklusioner

Din kost kan ikke kurere psoriasis. Den kan dog hjælpe med at lindre dets symptomer. Tal med din læge eller ernæringsekspert om de bedste ændringer i kosten, som kan hjælpe dig med at kontrollere psoriasis.

Som konklusion er ændringerne i kosten, der er nævnt her, vejledinger til en balanceret og varieret kost. En balanceret og varieret kost kan også forstærkes med fysisk motion og sunde vaner ikke blot for at kontrollere psoriasis, men også for at forbedre ens generelle helbred og livskvalitet.

Det kan interessere dig ...
Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

I denne artikel forsøger vil vi forklare psoriasis hos børn, hvad symptomerne er og behandlings- og forebyggelsesmuligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
 • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
 • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.