Sådan forebygges og behandles sprukne læber

Kæmper du med sprukne, tørre læber? Forsømmer du typisk denne sarte hud? Sørg for at være mere opmærksom på dette område nu, og brug en af de behandlinger, der er nævnt her til at helbrede de tørre, sprukne læber.
Sådan forebygges og behandles sprukne læber
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ved du, hvordan du forhindrer sprukne læber?

Dine læber er blandt de mest attraktive kropsdele, du har, men stadig forsømmer mange mennesker dem og glemmer, at de også kræver særlig pleje.

Dine læber er dækket af meget tyndere hud, der kan blive tørre og revne, når de udsættes for miljøet.

Disse revner kan være smertefulde og endda tage flere uger for helt at hele.

Under din skønhedsrutine er det derfor vigtigt, at du begynder på visse vaner, som vil  beskytte dine læber, så du forhindrer dem i at revne.

Fordi de fleste mennesker ikke er opmærksomme på dette, ønsker vi i dag at dele nogle tip med jer, der kan hjælpe med at forhindre og behandle dette problem.

Er dette noget for dig? Gå ikke glip af det lige her!

Tips til at undgå sprukne læber

Af både sundhedsmæssige og skønhedsmæssige årsager skal du være forsigtig med, hvordan du behandler og plejer dine læber, da dette område er ekstra følsomt.

Hvis du ikke har problemer med tørre læber, skal du stadig bruge visse foranstaltninger, der kan hjælpe dig med at undgå det i fremtiden.

Brug læbepomade

Kvinde smoerrer laebepomade paa sine laeber

Lavet af fugtighedsgivende og regenererende ingredienser, er læbepomade et vigtigt redskab til at holde dine læber bløde og hydreret. De olieagtige forbindelser fugtiggør tør hud og hjælper med at eliminere døde hudceller og urenheder.

Se også denne artikel efter “Sådan forebygges og behandles sprukne læber”:

4 vitaminer til sund hud

Drik mere vand

Når din krop er dehydreret, kan det også ses og mærkes på dine læber. Lavt vandindtag påvirker dit spyts pH-værdi og kan forårsage for meget tørhed.

 • Det er vigtigt at indtage omkring to liter vand eller andre sunde væsker om dagen.

Eksfolier ofte

Citron

Nogle gange er det måske ikke synligt med det blotte øje, men død hud opbygger sig på overfladen af dine læber og har en indvirkning på dit helbred.

 • En blanding af sukker og yoghurt eller honning kunne være alt, hvad du behøver for forsigtigt at eksfoliere dem.
 • Du kan også vælge at købe nogle af de bestemte formularer, der er tilgængelige på markedet.

Hjemmelavede løsninger til sprukne læber

Det er ikke altid muligt at forhindre dine læber i at sprække. Derfor er det godt at kende til et par behandlinger, der kan fremskynde helingsprocessen.

Incense æteriske olier

Kendt for dets fugtighedsbevarende, antiinflammatoriske og aldersbekæmpende egenskaber, er incense æterisk olie en fantastisk måde at forbedre sprukne læber på.

Hvordan bruges det?

 • Gnid nogle få dråber af denne olie på dine læber med en mild massage.
 • Lad det være uden at skylle og gentag dette mindst tre gange om ugen.

Honning

Honningske dyppes i honningen

De naturlige enzymer og antibiotiske forbindelser i honning gør det ideelt til regenerering og heling af revnet hud omkring læberne. Hvordan bruger du det?

 • Gnid en god mængde honning på dine læber og lad det være i 20 til 30 minutter.
 • Skyl og gentag hver dag, indtil du mærker en forbedring.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel efter “Sådan forebygges og behandles sprukne læber”:

Reducer rynker med disse 5 honningmasker

Tetræolie

Dette naturlige antiseptiske middel hjælper med at helbrede sår og forhindrer irritation, rødme og bakterielle infektioner.

Hvordan bruges det?

 • Påfør flere dråber tetræolie til dine læber og massér, indtil det er helt absorberet.
 • Brug dette hver dag, indtil de sprukne læber er helet.

Olivenolie

En skaal oliven ved siden af en flaske olivenolie

Thanks til sin gode sammensætning af essentielle fedtsyrer, E-vitamin og aminosyrer er olivenolie en god måde at hydrere huden omkring dine læber på og dermed helbrede eventuelle sår. Det er ikke en aggressiv ingrediens, og det vil ikke ændre din naturlige pH, men da det indeholder antioxidanter, som din huds sundhed vil nyde godt af.

Hvordan bruges det?

 • Varm en spiseskefuld ekstra jomfru olivenolie op, og  gnid det på dine læber, mens det er varmt, indtil det er godt absorberet.
 • Gør dette to gange om dagen, uden at skylle efter.

Kakaosmør

Kendt for dets indhold af E-vitamin, sunde fedtstoffer og essentielle mineraler er kakaosmør stadig en af de bedste måder at undgå problemer med tør hud og sprukne læber.

Faktisk foretrækker mange mennesker at bruge dette over almindelige læbepomader, da de ikke indeholder nogen aggressive kemikalier eller allergener.

Hvordan bruges det?

 • Påfør et tyndt lag kakaosmør på læberne med en mild massage.
 • Lad det sidde på uden at skylle, og gentag to gange om dagen.

Kæmper du med sprukne, tørre læber? Forsømmer du typisk denne sarte hud? Sørg for at være mere opmærksom på dette område nu, og brug en af de behandlinger, der er nævnt lige her, til at helbrede de tørre, sprukne læber.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Lee, H. Y., Yun, M. Y., & Kang, S. M. (2008). Anti-inflammatory effect of Boswellia sacra (Franckincense) essential oil in a mouse model of allergic asthma. Korean Journal of Microbiology and Biotechnology.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.