Sådan får du blækpletter af dit barns tøj

Blæk fra penne er ikke det letteste at få af tøjet. Men i denne artikel vil vi dele nogle råd til at hjælpe dig med at redde dine børns yndlingstøj.
Sådan får du blækpletter af dit barns tøj

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvis dine børn er i skolealderen, har du højst sandsynligt allerede oplevet udfordringen i, at fjerne blækpletter fra deres tøj. De er meget vanskelige at fjerne, selvom du vasker tøjet igen og igen.

Men bare rolig, det er muligt at slippe af med dem.

I denne artikel vil vi dele nogle af de bedste råd til at fjerne blækpletter fra dit barns tøj. Til at starte med vil vi forklare hvorfor det er så svært at fjerne pletterne.

Hvad er blæk lavet af?

blækpletter fra penne

I dag er der en bred vifte af penne på markedet, samt en bred vifte af materialer, som blækket er lavet af. Alt i alt består blæk af et pigment eller farvestof, der opløses eller suspenderes i et opløsningsmiddel.

Farvestoffet er en forbindelse, der består af vinylharpikser, glycerol, karbon sort, garvesyre, additiver og farvestoffer, samt andre vand- eller oliebaserede substanser.

Normalt anvendes olie som opløsningsmiddel for at tilføje viskositet og tykkelse, og for at blækket hurtigt kan tørre. Derfor har det tendens til at være svært at fjerne fra tøj.

Anbefalinger, før du starter

Der er nogle faktorer, du skal overveje, inden du forsøger at fjerne en plet. Hvis du ikke tager disse faktorer i betragtning, kan du gøre pletten værre ved at sprede blækket ud og gøre det endnu sværere at fjerne.

Jo hurtigere du fjerner pletten, jo bedre

Denne regel gælder for næsten alle slags pletter. Du behøver ikke foretage en detaljeret undersøgelse af dit barns tøj hver gang de kommer hjem, men det er vigtigt at handle hurtigt, så processen med at fjerne pletten ikke bliver sværere.

Hvis du finder pletten hurtigt, skal du bruge et stykke køkkenrulle for at fjerne blækket der stadig er friskt.

Vask ikke tøjet

Hvis du vasker tøjet uden først at fjerne pletterne, vil pigmenterne og harpiksen blive fastgjort i stoffet og dermed gøre det meget sværere at fjerne. Undgå at gøre dette for enhver pris.

Stoffets type

vask tøjet

Dernæst er det vigtig at kontrollere, hvilket slags stof dit barns beklædningsgenstand er fremstillet af. Dette bestemmer hvilke ingredienser du skal bruge til at behandle det med.

For eksempel kan du ikke bruge vand med blegemiddel på et farvet stykke tøj, fordi det vil påvirke tøjet og misfarve det.

Opdag: 5 naturlige måder at blege tøj på uden blegemiddel

Undgå at gnide pletten

Den måde, som blæk fungerer på, er at trænge ind på overfladen, uanset hvad den er. Så hvis du gnider en blækfarve, er det eneste, du opnår, at få det til at absorbere endnu mere og sprede sig.

I stedet kan du trykke let på pletområdet, hvis blækket er frisk, men undgå at gnide det når det er tørt.

Sådan fjerner du blækpletter

Følgende råd vil hjælpe dig med at fjerne blækpletter fra dine børns tøj, afhængigt af blækkets friskhed, hvilken slags stof det er, og tøjets farve.

1. Brug mælk

brug mælk

Den milde surhed i mælken, samt nogle af de forbindelser, den indeholder, hjælper med at opløse blækpletterne.

 • For at bruge det efter at have blødt den friske blæk op, som nævnt ovenfor, skal du sætte tøjet i varmt mælk i 5 til 6 timer, og i løbet af denne tid skifte mælken, hvis den absorberer farven.

Pletten bliver gradvist mindre synlig, indtil den tørrer. Du kan derefter vaske det som normalt.

Men hvis noget af blækket forbliver, kan du bløde tøjet i vand med blegemiddel i et par timer. Skyl og vask igen. Denne procedure anbefales til tøj der er lavet af bomuld, uld eller andre fibre.

2. Brug metyl-alkohol

Metanol er en væske med lav densitet, der nogle gange bruges som opløsningsmiddel. Det er derfor en god mulighed for at fjerne blækpletter fra dine børns tøj.

 • Til at begynde med skal du lægge en ren klud, fugtet med metanol, under tøjet.
 • Anvend derefter noget bomuldsuld ovenpå pletten. Målet er at absorbere blækket.
 • Gentag proceduren med et nyt stykke bomuldsuld, indtil pletten forsvinder.
 • Hvis pletten forbliver, kan du sætte tøjet i sæbevand i et par timer, og vask det derefter.

3. Påfør acetone

brug acetone

Også kendt som propanon- eller neglelakfjerner, er acetone en kemisk forbindelse, der anvendes som opløsningsmiddel til kemiske stoffer, blandt andre anvendelser. Som med metyl-alkohol hjælper acetone med at fjerne bly-blækpletter fra tøjet.

Dette produkt kan imidlertid være meget aggressivt på stoffer og kan beskadige dem. På trods af dette kan både denne metode, såvel som metoden med metyl-alkohol, benyttes på farvet tøj.

Påføringsmetoden er den samme som for metylalkohol. Vær dog opmærksom på at prøve disse metoder i åbne rum, og følg brugsanvisningerne, fordi lugten kan give hovedpine.

4. Citronsaft

brug citronsaft

Et andet naturligt trick til at fjerne blækpletter fra dit barns tøj er citronsaft. Faktisk virker citronsaft som et blegemiddel og fjerner pletter fra visse typer stoffer.

Til denne procedure har du brug for saften af en halv citron og et stykke bomuldsuld.

 • Fugt bomuldsulden med citronsaft og sæt den på pletten i et par sekunder, og gentag indtil pletten er forsvundet.
 • Vask derefter tøjet som sædvanlig.

Blækpletter er måske ikke de nemmeste pletter at fjerne. Vi håber dog, at disse råd hjælper dig med at redde dine børns tøj, især hvis det er deres favorittøj.

Det kan interessere dig ...
Tips og tricks til naturlig blegning af tøj, som du bør prøve
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips og tricks til naturlig blegning af tøj, som du bør prøve

Brintoverilte er et naturligt blegemiddel, der kan hjælpe lyst tøj til dets oprindelige farvetoner, og samtidig hjælpe med blegning af tøj med plet...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
 • Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.