Sådan bruger du mælkebøtte og alle dens fordele

Den bitre smag i mælkebøtteblade indikerer, at de er rige på phytonutrients og er meget gavnlige for leveren, som hjælper med at fjerne giftstoffer.
Sådan bruger du mælkebøtte og alle dens fordele

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Dens videnskabelige navn er Taraxacum officinale Weber. Hvilket sofistikeret navn for en vild plante – for mælkebøtte! Den er primært fordelt over hele den nordlige halvkugle, især i Europa og Amerika.

Den er blevet dyrket i årtier som en grøntsag og spises i salater. Den er bitter i smagen (endnu højere grad end arugula eller belgisk endivie).
Mælkebøtte er kendt af sine forrevne, hårde og ru blade, men den er mest kendt for sin blomst, som er gul og rund.

Blomsten består af en blomstrende fjerbusk, som folk ofte puster på for at ønske noget. I naturen er vinden ansvarlig for at sprede frøene. Det er derfor, de så ofte vokser overalt.

fakta-omkring-maelkeboette

Mælkebøtte indeholder følgende næringsstoffer:

Hvilke dele af mælkebøtten kan indtages?

maelkeboette-fremragende-rensecreme

Foråret er det bedste tidspunkt at indsamle de følsomme skud, hvis du ønsker at spise dem friske i en salat. Du kan også gemme dem i en stof-sæk for at tørre dem.

Rødderne er indsamlet i slutningen af sommeren eller om vinteren. De lagres i glasbeholdere med lufttætte lukkede låg.

Sådan bruger du de forskellige dele af mælkebøtten:

Bladende

De er ligesom spinat og spises rå i salater eller kogt som tærtefyld for eksempel. De smager temmelig bittert, når de når en vis alder, det er derfor vi anbefaler at spise de bløde eller små spirer.

Nogle mennesker drikker ekstrakt fremstillet fra de tørrede blade af medicinale årsager.

Blomsterne

Før de åbner, kan man sylte dem i salt og eddike ligesom med kapers. De kan derefter steges eller bruges friske til salater.

Rødderne

Når planten er to år eller ældre (voksen) kan du begynde at skære dele af roden. Du kan derefter riste den og bruge den som koffeinerstatning.

Hvad er mælkebøtte godt for? Medicinalt indhold

maelkeboette-2

Du ved allerede, hvilken plante vi taler om, så nu er det tid til at lære om de sundhedsmæssige fordele … og at begynde at spise den!

Diabetesmiddel

I Europa anvendes mælkebøtte ofte af diabetikere. Rødderne indeholder let fordøjeligt sukker.

Behandling af nyre og urinvejs problemer

I Frankrig er denne plante ofte kaldet “pissenlit” (som kan oversættes direkte til “tisse i sengen”). Dette skyldes, mælkebøtte har været brugt i lang tid til at stimulere nyrerne.

Den hjælper også til at styrke disse organer for at behandle urinvejsinfektioner og fjerne nyresten. Det er et fremragende vanddrivende middel, der ikke forårsager kaliumtab, som med de fleste andre vanddrivende midler.

Forbedrer fordøjelseskanalen

Den er en mildt afførende og en bitter opkvikker, som stimulerer appetitten hos patienter i restitution efter sygdom. Den øger produktionen af galde og lindrer forstoppelse og gastriske lidelser.

Fører til en rolig lever

Mælkebøtte kan varmt anbefales til at fjerne giftstoffer, der ophobes i kroppen. Derfor er den forbundet med et godt helbred i leveren. Denne urt anvendes til behandling af hepatitis, gulsot og kræft eller levertumorer.

Den har også rensende egenskaber på blodet og forhindrer kemisk eller fødevarer forgiftning. Den renser også blodet for fedtstoffer (kolesterol) og urinsyre.

Det er en skønheds opkvikker

Denne plante har været anvendt i flere år til behandling af bumser, eksem eller psoriasis blandt andre hudsygdomme.

Et ekstrakt kan fremstilles ud af en håndfuld mælkebøtte blomster i en kop kogende vand. Lad det køle, og det vil være perfekt til at vaske sår (fugt et stykke vat i det og gnid det over det udsatte område).

Behandling af anæmi

Mælkebøtte har en betydelig mængde jern i bladene og kan anvendes til at forebygge eller reducere anæmi. Det tillader også kroppen i at komme sig ovenpå længere tids blodmangel.

Den er fantastisk for gravide kvinder, der generelt udvikler anæmi under svangerskabet.

Hjælper med øjen sundhed

Personer, der lider af dårligt nattesyn eller muligvis lider af en form for øjenforkalkning kan indtage mælkebøtte for at tilføje vitamin A, betakaroten, og helenin til deres kostvaner.

Disse 3 næringsstoffer stimulerer øjnenes evne til at indfange lys, og de beskytter synet.

Behandling af åreknuder og hæmorider

Dette er på grund af garvesyren i denne plante. Det giver afslappende og beroligende egenskaber til at afhjælpe eksterne eller perifære kredsløbsproblemer, ligesom åreknuder og hæmorider.

I disse tilfælde, vil det være en god idé at tage et siddende bad med væsken lavet fra at sive en håndfuld mælkebøtte blade i vand eller befugtning af et stykke vat i teen og sprede den ud over området.

Bivirkninger og kontraindikationer ved mælkebøtte

kontraindikationer-ved-maelkeboette

Der er generelt ikke særligt mange negative bivirkninger ved at forbruge denne plante, foruden hud-allergi eller eksem. Hvis du spiser en masse mælkebøtter, kan du opleve diarré, halsbrand, eller ubehag i maven.

Friske stilke kan forårsage forgiftning hos børn. Det er ikke anbefalelsesværdigt at bruge mælkebøtte tinkturer under graviditet eller amning på grund af deres høje alkohol indhold. I dette tilfælde er det bedst at indtage en lille del af planten, enten frisk eller tørret.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.