Detox din lever og rens blodbanen med rødbeder

Rødbeder indeholder vitamin A, B og C samt opløselige fibre der kontrollerer blodsukkeret, kolesterolniveauet og tarmfunktionen.
Detox din lever og rens blodbanen med rødbeder

Sidste ændring: 03 december, 2018

 Rødbeder er meget mere end bare en simpel rodfrugt. Dybt i deres strålende lilla hjerte er et stort lager af antioxidanter og vitaminer, der er utroligt gavnende for dit helbred, hvilket er grunden til, at du bør inkludere dem i din kost på regelmæssigt basis. I dette indlæg vil vi snakke om hvordan du kan detoxe din lever og rens blodbanen med rødbeder!

Udover at være rige på fibre, proteiner og vand, så giver denne medicinske plante energi og kan bruges til at behandle forskellige former for lidelser – især sundhedsproblemer forbundet med leveren.

Rødbeder, din levers bedste ven

Elsker du rødbeder? Er deres forfriskende, jordagtige smag allerede en del af din ugentlige måltider? Foretrækker du dem rå eller kogte, med lidt olie eller salt? Hvis svaret er ja, så bliv ved med det! Når du har problemer med din lever, så kan rødbeder – der er nemt tilgængelige i supermarkeder verden rundt – blive din bedste ven til at hjælpe med at helbrede betændelse og fjerne toksiner. 

Vær opmærksom på rødbeders følgende karakteristika.

1. De er en guldgrube til antioxidanter

Rødbeder er rige på beta-caroten, carotenoider og flavonoider – alt sammen kraftfulde antioxidanter der giver dem deres karakteristiske, attraktive farve. Alle fødevarer der er rige på antioxidanter er kendt for at være effektive til at rense din lever, især hvis du lider af fedtlever.

i år 2012 blev der offentliggjort et interessant klinisk forsøg i New England Journal of Medicine, som viste at patienter med fedtlever udviste signifikante forbedringer, når de blev behandlet med antioxidanter, især blev betændelsen af fedtet i leveren reduceret. Dette skyldes til dels betalain, en kraftfuld antioxidant der også er meget gavnede til at modvirke tegn på prematur aldring.

Så tøv ikke: Hvis der er ét grøntsag med mange antioxidanter, som du burde spise på regelmæssig basis, så er det rødbeder.

Anbefalet læsning:

Tre fedtfattige detoxkure

2. De booster stofskiftet og forbrænder fedt

KVinde der ikke kan lukke sine bukser

Rødbeder er et fremragende valg, når du vil tabe dig. De indeholder gode mængder energi, er mættende og rige på fibre. Så hvis du for eksempel prøver at lave en rødbede-smoothie inden hvert måltid, vil du få mange næringsstoffer samtidig med, at du føler dig mere mæt og derfor spiser mindre imellem måltiderne.

Desuden kan det at spise rødbeder hjælpe på følgende andre områder:

 • Detoxer kroppen takket være det høje indhold af fibre, der hjælper med at forhindre ophobningen af toksiner og væske, imens det forbedrer fordøjelsen og man undgår forstoppelse. Alt dette hjælper med at forbedre leverfunktionen, forhindrer ophobningen af fedt og andre lipider, der lagres i cellerne af dette vigtige organ.
 • Rødbeder hjælper med at booste stofskiftet, fordi de stimulerer en bedre lever- og fordøjelsesfunktion.
 • En anden fordel er, at det optimerer dit lymfesystems funktion, ved yderligere at hjælpe med at fjerne giftstoffer fra din krop.

Det er interessant at bemærke, at fedtlever kan reverseres, så længe du spiser en fedtfattig kost, der er rig på vitaminer og mineraler fra frisk frugt og grøntsager. Så i dette tilfælde er rødbeder et fremragende valg.

3. Rødbeder renser dit blod og passer på dit hjerte

Denne grøntsag blev i gamle dage brugt til at give “styrke” til blodet og behandle mennesker i perioder med rekonvalescens. I de følgende interessante punkter opsummerer vi rødbeders gavnende egenskaber for blodbanen:

 • Rødbeder er rige på kalium, hvilket hjælper med at regulere blodtrykket.
 • Rødbeder reducerer mængden af dårligt kolesterol (LDL)
 • De er rige på jern, magnesium, fosfat, folinsyre og vitamin A, B og C. De er bogstaveligt talt proppet med næringsstoffer, der styrker blodgennemstrømningen og fremmer fjernelsen af skadelige stoffer

Med rødbeder kan du detoxe og pleje din lever

Roedbede juice

Den mest gavnende måde at udnytte rødbedes egenskaber på til at helbrede og detoxe din lever samt til at rense dit blod, er ved at indtage dem rå. Riv nogle rødbeder og gulerødder og spis det i en salat. Når du tilsætter en smule olivenolie og citronsaft, har du det perfekte middel til dit helbred.

Medicinsk juice til din lever

Ingredienser

 • 1 kop vand (200 ml)
 • 1 mellemstor rødbede
 • 1 mellemstor gulerod
 • 1 mellemstort æble

Tilberedning

Start med at vaske alle ingredienserne grundigt, og skær dem så i små stykker for at gøre det nemmere for dit blender at forarbejde dem. Sørg for at både rødbeden og guleroden er rå, da det er her, de indeholder flest næringsstoffer.

Blend alle ingredienserne i blenderen indtil du får en lækker, blød væske som du så blander med vandet for at fortynde det en smule.  Hvis du tilsætter et par isterninger, vil den være endnu mere forfriskende og fornøjelig.

Hvornår bør du drikke den? En halv time før dagens hovedmåltid. Drik en kop af denne juice hver dag i fem dage for at detoxe din lever. Tag en pause i 10 dage inden du begynder forfra igen. Du får en lækker levering af næringsstoffer, der vil gavne dit helbred.

Gå ikke glip af denne mulighed!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22. doi: 10.3390/nu7042801. PMID: 25875121; PMCID: PMC4425174.
 • Khan, M. (2016). Plant Betalains: Safety, Antioxidant Activity, Clinical Efficacy, and Bioavailability. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(2), 316–330. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12185

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.