Hvordan du skelner en diskusprolaps fra normale rygsmerter

Mens normale rygsmerter forsvinder efter et par timer eller hvile, kan diskusprolapssymptomer vare i dage eller endda uger.
Hvordan du skelner en diskusprolaps fra normale rygsmerter

Sidste ændring: 26 august, 2022

Rygsmerter er en af de mest almindelige medicinske problemer rundt omkring i verden. Faktisk anslås 8 ud af 10 personer at opleve rygsmerter på et tidspunkt i deres liv. I denne artikel vil vi snakke om hvordan du skelner en diskusprolaps fra normale rygsmerter. Læs med her.

Flere forskellige faktorer kan påvirke smerte, såvel som dens intensitet og varighed.

Størstedelen af disse typer af smerter er generelt milde og forsvinder naturligt efter hvile eller træning af det berørte område. Ofte derimod, fortsætter ubehaget med at dukke op igen, og kan skabe et mere kronisk problem, der kræver mere opmærksomhed.

Ofte foretrækker mennesker at ignorere rygspænding, og tænker at det er normalt eller midlertidigt. Men i virkeligheden bør det ikke være sådan. Ofte kunne dette være et tegn på, at der foregår noget forkert.

En diskusprolaps har tendens til at være en af de lidelser, som en masse mennesker ignorerer, fordi de tænker, at det bare er almindelige rygsmerter. Det bliver dog mere bekymrende, når symptomerne bliver alvorligere i løbet af et par dage, hvilket gør det vanskeligere at behandle.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du skelner mellem disse to typer af smerter og at forsøge at behandle dem korrekt.

Hvad er en diskusprolaps

Rygrad med diskusprolaps

Ryghvirvlen i rygsøjlen er adskilt af en type pude, som har til formål at blødgøre muligt traume, hvilket forhindrer nerverne i at blive mast.

Disse diske letter vertebral bevægelse, hvilket tillader kroppen større bevægelser som sammenkrøben eller at strække sig for at nå noget.

Men i løbet af årene mister de deres elasticitet og bliver mindre fleksible, end de var i yngre år. Fra det tidspunkt vokser de sig svagere, og med visse bevægelser kan de løsne sig (diskusprolaps). De kan endda brække, hvis de udsættes for voldsom skade eller kraft.

Et individ ville begynde at opleve intens smerte i den ene side af kroppen, sammen med følelsesløshed, svaghed og besvær med at bevæge sig. Bagefter kommer diagnosen af diskusprolaps.

Hvad er forskellen mellem en diskusprolaps og rygsmerter?

Kvinde med rygproblemer
Det primære symptom involveret med en diskusprolaps er rygsmerter, der langsomt stiger i intensitet (hvilket er hvorfor, det typisk er forvekslet med normale rygsmerter).

For at skelne dette fra normale rygsmerter skal du forstå, at smerten med en diskusprolaps stiger, når du hoster, strækker kroppen, eller ved at sidde ned i længere tid.

Generelt, at ligge ned med knæene bøjet, eller at gå i stedet for at stå i lange perioder, er mindre smertefuldt. Når man oplever en diskusprolaps, oplever man generelt en følelse af tab af styrke, forårsaget af klemte nerveender. Det sker ikke med normale rygsmerter.

Hvis du har at gøre med et kronisk problem, forårsaget af at brække eller beskadige en disk, kan rygmarven blive kompromitteret. Den enkelte kan miste kontrollen over hans / hendes vandladning og afføring.

En af de mest indlysende symptomer på en diskusprolaps er, at smerten varer i dage eller endda uger, mens normale rygsmerter forsvinder i løbet af få timer eller efter hvile.

Anbefalet læsning:

Yoga mod rygsmerter

Det skal du gøre, hvis du har en diskusprolaps

Man der er hos laegen

Den første ting at gøre, hvis du oplever tegn på en diskusprolaps, er straks at opsøge din læge for at vurdere problemets alvor.

Kirurgi kan være en mulighed til behandling af denne tilstand, selvom det ikke garanterer 100% eliminering af smerten.

Det er derfor en masse patienter, der har været diagnosticeret med en diskusprolaps, har fundet alternative medicinbehandlinger for at forbedre deres problem, og for at forhindre det i at påvirke deres livskvalitet.

Disse behandlinger omfatter:

 • Termoterapi
 • Elektroterapi
 • Lumbal trækkraft
 • Ortopædiske seler
 • Massage
 • Hydroterapi
 • Naturlige smertestillende midler

Udover disse behandlinger, anbefaler vi også et par tips til at berolige smerten:

 • Sove på en god madras med et plankebord under den.
 • Sove i fosterstilling med en pude mellem dine ben. Dette vil forhindre dine hofter i at rotere.
 • Undgå at sove på maven.
 • Hvil et par timer, men ikke i længere tid. Blid bevægelse er meget vigtigt for din bedring.
 • Brug ikke upassende kraft, som at løfte noget overdrevent tungt.
 • Gå eller svømme i 30 minutter om dagen, selv efter smerten er gået væk.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.