Derfor har du rygsmerter

Alle kan døje med rygsmerter. Men der er visse faktorer, der øger chancerne for at få problemer som nakkesmerter, spinal fusion osv.
Derfor har du rygsmerter

Sidste ændring: 15 december, 2018

I dette indlæg vil vi snakke om hvorfor du har rygsmerter. En af de mest almindelige problemer hos befolkning i dag er rygsmerter fra halsen og ned til livet. Rygsmerter kan skyldes en række problemer især dårlig holdning, manglende søvn eller for meget fysisk aktivitet. Vil du have svar på dine spørgsmål vedrørende rygsmerter? Så læs denne artikel.

Hvad er det? Hvorfor? Hvornår startede det? Dette er de mest almindelige spørgsmål vedrørende rygsmerter

Alle kan døje med rygsmerter. Men der er visse faktorer, der øger chancerne for at få problemer som nakkesmerter, spinal fusion osv.

Alder

Når du bliver ældre, så gør din rygsøjle det også. Derfor, når du bliver 30 til 40 år gammel, starter du med at opleve større smerter i ryggen, da dine knogler og muskler svækkes med tiden.

For lidt motion

Mennesker der ikke dyrker sport eller regelmæssig motion, er mere tilbøjelige til at lide at rygsmerter. En stillesiddende livsstil er stærkt relateret til rygproblemer.

Overvægt

Person med smerter i rygraden

Mennesker der er overvægtige eller fede har større tendens til at opleve ryg- og rygradssmerter, da det er den del af kroppen, som støtter hele din vægt.

Genetik

Arvelige faktorer kan være årsagen til smerter i lænden eller nakkesmerter. Vær særligt opmærksom på, om der har været problemer med rygsmerter hos dine forældre, bedsteforældre, tanter og onkler osv. Artritis i rygraden og andre lidelser kan ofte være genetisk arvelige.

Dit arbejde

Opgaverne du udfører på daglig basis kan føre til rygsmerter. For eksempel, mennesker der løfter tunge ting hver dag eller skubber og bærer rund på ting – selv dem der står eller sidder i samme position hele dagen – har større risiko for at lide af rygsmerter.

Rygning

Person der ryger

Der er overraskende nok en tæt sammenhæng mellem rygsmerter og rygning. Det er fordi, mennesker som ryger har problemer med at forsyne lænden med en tilstrækkelig mængde af næringsstoffer. Derudover gør rygning det sværere for kroppen at komme sig over brud og frakturer.

Bagvedliggende problemer

Herniated discs, muskelspændinger, skoliose, artritis, lumbal spinalstenose, nyresten, fibromyalgi, infektioner, endometriose og diskusprolapser er alle meget almindelige årsager til rygsmerter. Hvis du har mistanke om, at du har en af disse sygdomme, så bør du tale med din læge for at få den korrekte diagnose og et korrekt behandlingsforløb for dine smerter.

Dårlig søvn

Enhver af de ovennævnte lidelser eller sygdomme kombineret med en dårlig søvn vil forværre din rygsmerter. Mangel på søvn, en for lille eller stor pude, en gammel madras eller en dårlig holdning om natten kan give dig store rygsmerter.

Sådan styrker du din ryg

En af de bedste måder til at lindre rygsmerter på, er ved at have en stærk rygrad. Tjek de følgende tips for at opnå dette:

Hav en god holdning

At have en god holdning er afgørende for en sund ryg. Stå ikke foroverbøjet (med skuldrene fremad og brystet sænket) hele dagen imens du arbejder ved dit skrivebord. Vælg en ergonomisk kontorstol der støtter din ryg godt fra livet op til nakken. Hvis nødvendigt, kan du prøve at bruge en pude. Hold altid dine skuldre i en lige linje med din øjne og forestil dig, at der er et bræt bag din ryg. I starten er det måske ubehageligt, men med tiden vil du opdage forskellen.

Hvis dit job kræver, at du løfter tunge genstande, så bøj altid i knæene for at løfte dem. Løft med benene og bøj ikke din ryg fremad – det kan forårsage skade på din rygrad.

2 forkerte kropsholdninger og en rigtig

 Har du rygsmerter så prøv at dyrke motion

Du kan dyrke alle former for motion for at styrke din ryg. selvom vægtløftning ikke anbefales, hvis du har kroniske rygsmerter, i hvert fald ikke i starten. Den bedste form for motion er svømning, pilates, yoga, cykling og vandreture. Det kræver kun en halv time hver dag, og du vil hurtigt starte med at bemærke forbedringerne. Motionen du vælger vil, udover at styrke din rygrad, også forbedre din generelle sundhed.

 Har du rygsmerter så prøv noget udstrækning

Dette er vigtigt – især hvis du har et job, der kræver at du sidder ned hele dagen. Rejs dig fra din stol, flere gange om dagen, og lav nogle lette bevægelser, så din ryg ikke hele tiden er i samme position. Sørg for at du strækker din nakke, taljen, dine skuldre og sågar dit hoved. Udstrækningerne bør udføres langsomt og bevidst, ingen pludselige bevægelser.

Hæv dine arme, som hvis du skulle røre loftet med dine hænder og bevæg dine håndled i cirkler. Bevæg dig hoved fra den ene side til den anden og rul derefter hoved til hver side, som om du forsøger at røre dit højre øre på din højre skulder og derefter det venstre. Der er også nogle fremragende yoga-stillinger, som kan hjælpe med at strække din ryg.

Kost

Hvor sund vil du sige, din kost er? Hvad du spiser, påvirker rygradens helbred. Hvis du spiser en masse magert protein, frugt, grøntsager og sunde fedtstoffer, så vil du opleve forbedringer med dine rygsmerter. Omega-3 fedtsyrer og B-kompleks vitaminer anbefales især for at lindre problemer med din ryg og nervesystem.

Kvinde med rygsmerter

 Har du rygsmerter så prøv at give din ryg noget hvile

Her vil vi besvare to spørgsmål: Hvad kan du gøre for at undgå rygsmerter, og hvor meget af det bør du prøve? Først og fremmest skal du være opmærksom den position du sover i. Hvis din madras eller pude er gammel eller ubehagelig, prøv at skifte den. Få imellem 6 og 8 timers søvn. Når du går i seng, få til vane at slukke din telefon og andre elektroniske enheder, prøv at sove før kl 23 og tag ikke arbejde eller lektier med i sengen.

 Har du rygsmerter så prøv meditation

Mennesker der mediterer har færre rygsmerter, end dem med mere stress og mindre mindfulness i deres liv. Meditation vil også forbedre din humør, gøre dig mere produktiv, forlænge dit liv og frem for alt, hjælpe dig med at have en bedre holdning. Dette er takket være lotus stillingen (den mest kendte stilling i meditation). Prøv meditation hver morgen i omkring 10 minutter.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.