Seks fif til at fjerne ørevoks derhjemme

Ørevoks findes naturligt i det indre øre. Det beskytter mod bakterier og andre partikler, der kan skade dette sarte område.
Seks fif til at fjerne ørevoks derhjemme

Sidste ændring: 21 oktober, 2018

Ørevoks fungerer som et naturligt smørremiddel i øret og øregangen. Men det kan desværre nemt hobe sig op, hvilket kan forårsage irritation, svimmelhed, høretab eller en følelse af, at der sidder noget fast i øret. Derfor skal du jævnligt fjerne ørevoks.

Hvorfor hober ørevoks sig op?

Vatpind i øret.

Ørevoks kan hobe sig op i ørerne af mange forskellige grunde. Vatpinde er en af de mest normale årsager. Når du renser ørene med vatpinde, skubber du ørevoksen sammen inde i øregangen. Det skaber en fastklemt blokade, der bliver ved med at vokse sig større og større.

Det samme princip gælder, hvis du ofte bruger ørepropper eller høretelefoner. Det skubber ørevoksen sammen og øger risikoen for, at øregangen bliver blokeret.

 

Læs også: Reducer svimmelhed med disse naturlige midler

Sådan ved du, om du har for meget ørevoks i øret

Røde ører.

Når der er for meget ørevoks i dit øre, vil du sandsynligvis opleve nogle af følgende symptomer:

  • Kløe i din ørekanal
  • En følelse af, at dine ører er stoppede
  • Svimmelhed
  • Ringen for ørerne
  • Vand der lækker fra øregangen
  • Nedsat hørelse
  • Øresmerter

Seks sikre metoder til selv at fjerne ørevoks derhjemme

Det er vigtigt at rense dine ører regelmæssigt og fjerne ørevoksen, så den ikke skaber en blokering. Undgå at bruge vatpinde. Prøv i stedet en af de her metoder for at fjerne ørevoks.

1. Saltvandsopløsning

Saltvandsopløsning er en god metode til at fjerne ørevoks. Det eneste, du skal gøre, er at opløse en teskefuld salt (7,5 g) i 1 dl vand. Dyp et stykke vat i opløsningen og lad et par dråber falde ind i øret, mens du vipper hovedet til den ene side. Bliv i denne stilling i et par minutter for derefter at lade væsken trænge ind i øregangen og blødgøre dit ørevoks. Vip derefter dit hoved i den modsatte retning og brug en serviet til at fange væsken, idet den løber ud.

2. Paraffinolie

En af de sikreste og mest effektive hjemmemidler mod ørevoks er paraffinolie, der sælges på de fleste apoteker. Varm 2-3 spiseskefulde olie. Dryp et par dråber ind i dit øre og lig stille i et par minutter. Brug derefter varmt vand til at skylle ørevoksen ud. Gør dette tre dage i træk for at opløse ørevoksen fuldstændigt.

Læs også: 5 essentielle olier mod neglesvamp

3. Brintoverilte

Bland lige dele hydrogenperoxid med vand. Sørg for at hydrogenperoxiden har en styrke på 3%. Dryp et par dråber i øret, og ryst hovedet forsigtigt for at lade det trænge ind i øregangen. Lad dråberne virke i et par minutter, før du vipper hovedet til den modsatte side, så væsken løber ud.

4. Glycerin

Fjerne ørevoks med glycerin.

Glycerin er et naturligt produkt, der hjælper med at blødgøre ørevoksen, så den nemt kan fjernes. Du kan finde det på apoteket. Brug fire dråber i hvert øre tre gange om dagen for de bedste resultater.

5. Eddike og alkohol

Bland lige meget hvid eddike og ren alkohol i en lille skål. Dyp et stykke vat i blandingen, og dryp et par dråber på hvert øre.

6. Olivenolie

Olivenolie er en anden god ingrediens, der hjælper med at blødgøre ørevoks og gøre det lettere at fjerne. Anvend to eller tre dråber olivenolie i det påvirkede øre, før du går i seng, og prøv at sove på den modsatte side. Gentag denne behandling tre eller fire nætter i træk.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.