Find ud af, hvordan man laver en lampe af kartofler

En lampe af kartofler kan blive brugt til at lyse et værelse op, men mange personer ser ikke kartofler som andet end en fødevare.
Find ud af, hvordan man laver en lampe af kartofler

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hvis du godt kunne lide fysik og kemi, da du gik i skole, så vil dette lille eksperiment være noget for dig. Find ud af, hvordan man laver en lampe af kartofler nedenfor!

Det eneste, du har brug for, er en kartoffelNår du tilføjer nogle simple materialer, som du kan finde i en hårde hvidevarer butik, så kan denne stivelse skabe et element indenfor den nye generation af miljøvenlige huse.

Haim Rabinowitch på Hebrew Universitet i Jerusalem, Israel, har arbejdet i flere år på at skabe en genstand, der er i stand til at udvinde energien, som er opbevaret i kartofler.

Denne undersøgelse blev født ud fra idéen om at hjælpe personer, som ikke har adgang til et elektrisk netværk.

Ifølge Rabinowitch forbinder man blot denne rodgrøntsag med et par metaltråde, skruer og selvfølgelig en LED pære for at skabe kunstig belysning i forskellige rum.

Denne undersøgelse fandt frem til, at en enkel kartoffel kan blive brugt til at lyse et rum op i cirka 40 dage.

Sådan laver man en lampe af kartofler

Kartoffel ledninger soem og en LED

Det skal du bruge for at lave en lampe af kartofler er:

 • 2 små kartofler (kogt i 8 minutter)
 • 3 kobbertråde
 • 2 kobberstænger eller tråde
 • 2 zinkstænger eller søm
 • 1 lille pære, 1.5W

Sådan laver du den

 • Sno kobbertråedene rundt om de to tråde eller kobberstænger.
 • Stik dem begge ind i en kartoffel.
 • Sno den tredje kobbertråd rundt omkring zinkstangen og sæt den ind i kartoflen.
 • Tag spidsen af kobbertråden i kartoflen og sno den rundt om zinkstangen.
 • Kom den sidste zinkrod ned i den anden kartoffel.
 • Få de to løse ender af tråde i kontakt med pæren (vær forsigtig med ikke at røre kobberet)
 • Er du klar? Det vil lyse værelset op!

Sådan virker det

Person der placerer soem i en kartoffel

Kartoflen frembringer ikke rigtig elektricitetDen indeholder ascorbinsyre. Dette stof sammen med kobberelektroder og zink resulterer i, at elektroner bevæger sig fra et sted til et andet ved at anvende dette naturlige produkt som deres drivkraft.

Dette fænomen er kendt som “redoxreaktionen”. Og den har evnen til at tænde og give strøm til flere forskellige elektriske apparater.

“Kartofler er valgt, fordi de kan blive dyrket næsten hvor som helst, inklusiv i tropiske og subtropiske klimaer. De er den mest rige afgrøde i verden.”

-Haim Rabinowitch-

Noget historie om en lampe af kartofler!

Ifølge Rabinowitch er kartofler den mest anvendte fødevarer i skoler til at lære børn om videnskab. Men indtil nu har ingen udført en undersøgelse om at anvende denne knold som en kilde til energi.

Fysikerne Allesandro Volta og Luigi Galvani har allerede undersøgt forskellige metoder til at frembringe energi tilbage i 1780, såsom:

 • Papir dyppet i saltvand.
 • At lave “batterier” ved at anvende to metalskiver og en masse jord eller en spand vand.

Mysteriet om lampen af kartofler

Paere i en kartoffel

Hvis dette eksperiment demonstrerede funktionen og nytten af lampen af kartofler, hvorfor bliver det så ikke anvendt alle steder?

Ifølge Tabinowitch mangler de blot “forskning og formidling, så folk vil begynde at anvende kartofler til at producere store mængder energi, især i områder, hvor strøm ikke er tilgængeligt.”

Der er dog mange personer, som er imod denne metode til at frembringe strøm fra fødevarer.

Biodiesel, som kritikere påstår tager mad væk fra sultne eller hungersramte personer for at producere energi, bliver anset som ikke at værende en succesfuld eller passende beslutning.

Statistikker viser dog, at der bliver produceret omkring 360 millioner ton af kartofler i hele verden. Udover at være nemme at opbevare og holdbare, er de også billige at producere.

Det er præcis af den årsag, at denne form for teknologi kan være økonomisk levedygtig til at udvikle og gennemføre på steder med mangel på elektricitet.

Fremstillingen af zink og kobbertråde er også en lille smule billigere end en petroleumslampe. Problemet bunder dog i det faktum, at anvendelsen af fødevarer til at lyse et værelse op ikke tiltaler størstedelen af befolkningen.

“Det er en kilde med lav spænding, men det er nok til at bygge en genstand, som kan oplade mobiltelefoner og bærbare computere på steder, hvor der intet elektricitet er.”

-Haim Rabinowitch-

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du de bedste sunde og smagfulde kartofler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du de bedste sunde og smagfulde kartofler

Stegt, bagt, kogt, med eller uden skræl... Hvad er den bedste måde at spise smagfulde kartofler på uden at ofre deres smag? Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.