Følelsesmæssig ustabilitet: Hvorfor hver dag ikke er ens

Hvis ens følelsesmæssige ustabilitet er rimelig kortvarig, så bør man ikke blive bekymret eller gå ud fra, at det vil blive værre. For vi har alle gode og dårlige dage. Hvis det varer i længere tid bør man dog søge hjælp fra en professionel
Følelsesmæssig ustabilitet: Hvorfor hver dag ikke er ens

Sidste ændring: 08 december, 2018

Følelsesmæssig ustabilitet indebærer de op- og nedture i ens sind, som man kan døje med i kortere eller længere tid.

Ofte ved man ikke, hvor det stammer fra: den pludselige sorg, glæde eller manglende interesse.

Først og fremmest er det vigtigt at gøre én ting tydelig: der er mange forskellige former for følelsesmæssig ustabilitet.

Der er uden tvivl en form for seriøs personlig tilstand, hvor ens op- og nedture er kaotiske og forstyrrende. Det kan udvikle sig til en kompleks neurose, som kræver tilstrækkelig psykologisk behandling.

I denne artikel ønsker vi dog at fokusere på den modsatte ting, netop den følelsesmæssige ustabilitet, som varer kort tid og er mindre intens, og som er noget, de fleste af os har oplevet på et eller andet tidspunkt.

Det er ikke nødvendigvis et medicinsk problem, men der er tider, hvor det virker som om, at en mørk sky blokerer solen, og skyggerne virker større end nogensinde før. Man vil måske føle det som om, noget indeni en har forandrer sig, uden at man ved hvorfor.

Her er, hvad du kan gøre.

Følelsesmæssig ustabilitet: det, der forårsager det

Der er personer, som altid virker ustabile. Nogle gange går alt så godt, og andre gange falder alle projekter, som de har taget del i, fra hinanden, fordi de har skiftet mening.

Denne form for personlighed har ofte mange konflikter. De personer kan være svære at stole på eller håndtere. Udover det kan det være som at køre i en rutjsebane, hvis man bor sammen med dem. Der er hele tiden op- og nedture.

Vi anbefaler, at du læser: 5 øvelser der vil forbedre dit parforhold

Når man så lægger personlighederne og de medicinske problemer til side, så kan vi finde ud af, hvorfor man måske også selv oplever disse problemer i løbet af bestemte tider.

Kvinde og en fugl

Lavt selvværd

Alle har været igennem perioder, som har været både komplekse og sårbare. Til tider kan et forhold fyldt med sådanne op- og nedture resultere i følelsesmæssig afhængighed.

Det er vigtigt at vide, at en person, som er meget knyttet til sin partner, fordi de føler sig som et offer, med tiden kan udvikle et lavt selvværd. Dette er meget almindeligt. Og det fører ofte til følelsesmæssig ustabilitet.

  • Der vil være tider, hvor man siger til sig selv, at man elsker sin partner og andre personer i sit liv, men man føler sig vred og frustreret, fordi man simpelthen ikke er lykkelig.

Skjult depression

Som specialister har forklaret, så går mange personer i dag – især mænd – igennem en depression uden at få en diagnose.

Det er meget mere besværligt for dem at åbne sig op og spørge om hjælp, Så de lider under deres problemer og deres mørke i stilhed.

En skjult depression kan blive genkendt gennem de følgende symptomer:

Stress i dagligdagen

Dette er uden tvivl den mest almindelige grund til følelsesmæssig ustabilitet. Et pres udefra og måden, man håndterer stressede situationer på, vil helt sikkert påvirke ens humør.

Der vil altid være dage, hvor man kan håndtere alt. Men der vil også være tider, hvor alt er for meget.

Havfrue

Hormonelle forandringer

Præmenstruelt syndrom forårsager ofte nogle følelsesmæssige forandringer. Vi bør dog nævne, at disse forandringer i ens humør kun påvirker 10% af kvinderne på en intens måde.

Gener

Vi har meget mere information omkring kemien i hjernen, end vi plejede. Det har vist, at gener kan spille en vigtig rolle i udviklingen af dette problem.

  • Videnskabsmænd har fundet forandringer i mængden af bestemte neurotransmittere, såsom serotonin. Det er en del af regulereingen af ens humør og følelser.
  • I dette tilfælde, og hver gang ens følelsesmæssige ustabilitet er så intens, at den påvirker ens livskvalitet, så er det vigtigt, at man får den passende behandling.
Pige i en kjole

Sådan håndterer man følelsesmæssig ustabilitet

Først og fremmest bør man forstå, at alle har gode og dårlige dage. Udover det så er det normalt, at i løbet af dagen så vil man opleve små dyk i ens humør, hvor man hurtigt vil komme op igen.

Mennesker er ikke robotter. Vi er følelsesmæssige skabninger, som reagerer på forskellige måder overfor stimulering alt afhængigt af situationen.

Der vil altid være dage, hvor man føler sig bekymret og mere sårbar og andre gange, hvor man er uventet motiveret og i stand til at påtage sig hvad som helst.

Ens hjerne vil altid prøve at beskytte en i løbet af disse akutte situationer, så man bør prøve at følge de følgende strategier:

  • Slap af i sindet, luk al negativitet ude, og få noget motion. Gå en tur, cykel en tur, mal, gå langs stranden eller i en skov…
  • Tal med dig selv. Plej dine behov og forstå det, der foregår i dit hoved.
  • Åben op overfor en anden person, som forstår dig. Forklar, hvordan du har det, og del et afslappende øjeblik med en anden person. Du vil finde ud af, at det er meget forløsende.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.