5 former for følelsesmæssigt misbrug, som vi ikke altid opdager i tide

Et af de værste aspekter ved følelsesmæssigt misbrug er, at den berørte person kan tage et stykke tid om at opfatte tegnene på det.
5 former for følelsesmæssigt misbrug, som vi ikke altid opdager i tide

Sidste ændring: 25 november, 2018

Følelsesmæssigt misbrug har en enorm indflydelse. Uden at efterlade tegn på huden, har det en skæmmende virkning på vores sind, en virkning der ofte tager lang tid at lægge mærke til.

Folk, der har været udsat for denne form for misbrug i løbet af en lang periode af deres liv, tager normalt meget længere tid om at komme sig. At kunne klare dette trauma, som denne type situation normalt indebærer, kan tage mange år.

Følelsesmæssigt misbrug er meget kompliceret. Når en person får et fysisk slag, ved de instinktivt, at de skal komme så langt væk fra situationen som muligt for at forsvare deres fysiske sikkerhed.

Det er dog ikke det samme med psykologisk misbrug.

Følelsesmæssigt misbrug, i modsætning til fysisk misbrug, har nogle mere subtile advarselstegn: konstant ironi, subtil foragt, en følelse af tomhed …

Ofte vil den person, der er ramt af følelsesmæssigt misbrug, først og fremmest ikke tænke på sig selv som et stærkt offer, der skal træffe foranstaltninger for at undgå situationen, men som værende skyldig i den giftige situation.

I starten er det meget almindeligt, at folk tænker. Det må være noget, jeg gør forkert, hvilket får dem til at behandle mig som dette.

Senere opstår der dog ofte et meget mere komplekst og udmattende sæt følelser. Mange mennesker oplever tanker som: “Jeg er bare ikke i stand til at håndtere dette. Jeg ved dybt indeni, at denne situation generer mig, men den er så subtil, at jeg bare ikke har nogen ide om, hvordan jeg skal håndtere situationen. “

I sidste ende vil ofre for følelsesmæssigt misbrug ofte lade situationen fortsætte. De venter til de små sår, de følelsesmæssige slag og fornemmelserne ophober sig. Så, før de ved det, lader situationen dem føle sig fuldstændig følelsesmæssigt ugyldiggjort.

Det er langt fra let at flygte fra følelsesmæssigt misbrug. Derfor skal vi i dag tale om 5 små kendetegn, du skal genkende, være opmærksom på og reagere på.

1. De er perfekte og charmerende – og du kan aldrig måle dig med dem

Mand der staar i skyerne.

Mennesker, der udøver følelsesmæssig magt over andre på en misbrugslignende måde, er ofte bekymret om deres offentlige image til et manisk punkt.

Foran en skare udenfor hjemmet, vil denne person være det mest charmerende væsen du kan forestille dig.

De kan være tilgængelige, venlige, vittige, sympatiske og opmærksomme. Så meget i virkeligheden, at du ikke kender nogen, der nogensinde ville tro på dig, hvis du på noget tidspunkt sagde noget negativt om dem.

Derfor er det meget almindeligt, at folk ikke ser dette komme, før det er for sent. Det kan næsten være umuligt at genkende en følelsesmæssig misbruger ved første øjekast. Men som tiden går, vil den måde, de behandler dig dagligt på, være det tydeligste tegn: små tegn af foragt og forsøg på at underminere dig vil blive tydelige.

Dette vil dog ikke kun ske i privaten. Følelsesmæssige misbrugere vil ikke være for generte til at lave vittigheder om dig i offentligheden. Det er ofte en måde at gøre opmærksom på misbrugerne, da de forsøger at få sig til at se godt ud overfor andre på din bekostning.

I mellemtiden er personen i den modtagende rolle af ​​denne behandling i fare for at forblive på en vanskelig vej. Lidt efter lidt og dag for dag vil hun eller han uundgåeligt blive ført ind i en dyb afgrund af psykologisk mishandling.

2. Forvreden empati er tegn på følelsesmæssigt misbrug

Det er meget almindeligt at sige, at misbrugere mangler empati – men det er ikke tilfældet.

Mange mennesker, der svarer til den type manipulatorer og misbruger, vi snakker om her, er velbevidste om deres ofres følelser. Dette gør det muligt for dem at læse, hvad du føler meget hurtigt og gør det nemt at bruge det imod dig.

Lad os se på et eksempel. Du har haft en dårlig dag på arbejdspladsen, og når du kommer hjem, lægger din partner øjeblikkeligt mærke til dit ubehag, din depression eller din sorg.

Men i stedet for at hjælpe dig og tilbyde dig tæt og venlig følelsesmæssig støtte, vil en følelsesmæssig misbruger bebrejde dig for situationen. Eller han eller hun kan yderligere svække dit selvværd for på den måde at opnå større kontrol over dig.

“Selvfølgelig har du haft en dårlig dag – problemet er, at du ikke ved, hvordan du forsvarer dig selv. Du sidder altid på bagsædet, og derfor er du afhængig af mig til alt. Uden mig ville du ikke kunne klare noget. “

I en situation som dette er det vigtigt at huske på, at empati kun er en positiv og værdifuld egenskab, når det er anvendes til at hjælpe andre mennesker. Det bør aldrig bruges til at skubbe dig længere ind i depression eller fortvivlelse.

3. Sammenligner dig altid med andre, uanset hvad du gør

Par der krammer

“Hvorfor i verden stoppede du bilen midt på motorvejen? Du er ligesom din søster: total klodset og med absolut ingen ide, om hvad hun laver bag rattet. “

Uanset hvad du gør, vil den følelsesmæssige misbruger altid sammenligne dig med nogen – og ikke i et positivt lys.

Misbrugerens psykologiske umodenhed forhindrer dem i at kunne skabe sammenhængende, nyttige og respektfulde værdige bedømmelser.

Til gengæld er en af ​​de ting, som misbrugeren vil være mest interesseret i, at sammenligne nuværende partnere med deres tidligere forhold for at få hans eller hendes nuværende partner til at lide.

4. Sætter aldrig sig selv i dine sko

Dette er tilfældet for de mindste, mest trivielle ting, såvel som for større ting. Misbrugeren vil aldrig kunne se situationen fra dit synspunkt, sætte sig i dine sko eller se tingene, som du gør.

De kan vide, hvad du føler, for som vi tidligere sagde, så har de ofte stor empati. Men de vil aldrig være i stand til at “sætte sig i dit sted”. Det betyder, at de er ligeglade med, om visse ting gør dig ondt, eller om det er dem selv, der skader dig.

5. Dine mål, smag og skikke er alle værdiløse for dem

Latterliggørelse eller ironiske kommentarer om dine mål eller målsætninger er en måde, som følelsesmæssige misbrugere kan lide til at holde dig under deres kontrol.

Når nogen kritiserer dig og latterliggør de ting, du kan lide, hvad du drømmer om eller et projekt, du er begejstret for, så er målet simpelt og giftigt: at ødelægge din følelse af selvværd.

Det vigtigste er at huske på, at en person med lavt selvværd er meget lettere at kontrollere. Det er præcis sådanne personer følelsesmæssige misbrugere søger.

Essentielt set, er det genstanden for følelsesmæssigt misbrug. Misbrugeren ønsker at ødelægge din evne til at værdsætte dig selv.

Vær opmærksom på forholdets dynamik, som vi har beskrevet her. Hvis du bemærker nogen af ​​disse mønstre fremkommer, skal du straks træffe foranstaltninger for at beskytte dit selvværd, din identitet, din følelsesmæssige sundhed og dit velbefindende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Blázquez, M., & Moreno, J. (2005). El maltrato psicológico en la pareja. Sociology The Journal Of The British Sociological Association. https://doi.org/10.1049/mnl.2011.0310
  • Gómez de Terreros, M. (2006). Maltrato psicológico. Cuad Med Forense. https://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100008
  • Rey Anacona, C. A. (2009). Maltrato de tipo físico, psicológico, emocional, sexual y económico en el noviazgo: un estudio exploratorio. Acta Colombiana de Psicología.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.