Førstehjælp til forbrændinger og skoldninger

Det er meget almindeligt at blive skoldet af kogende vand. Nogle gange kan vi selv behandle forbrændingerne med førstehjælp, men hvis du mener, at din den er alvorlig, skal ringe til lægen eller tage på hospitalet.
Førstehjælp til forbrændinger og skoldninger
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Det er vigtigt at kende til den rigtige førstehjælp til forbrændinger og skoldninger. Du er i køkkenet og laver mad eller en god kop te. Måske spilder du det kogende vand ned over dine hænder. Hvad gør du nu? I dag vil vi forklare, hvad der er bedst at gøre umiddelbart efter en forbrænding.

Hvor slem er min forbrænding?

Før du beslutter dig for en behandling mod din forbrænding, skal du vide, at der er tre forskellige forbrændingsgrader:

Førstegradsforbrænding er mild og kan behandles derhjemme

En førstegradsforbrænding påvirker det ydre eller overfladiske lag af huden. Symptomerne omfatter rødme, hævelse og lidt smerte.

Huden i området skaller af inden for 7 dage og er normalt tilbage inden for to uger.

 

 

Andensgradforbrændingen er værre, og kan kræve lægehjælp

førstehjælp til forbrændinger er meget vigtigt at kunne.

Andengradsforbrændingen er mere alvorlig, fordi det andet lag af huden også bliver forbrændt. Det forårsager vabler og betændelse. Smerten er også værre.

Vablerne forsvinder på egen hånd indenfor en uge. Huden heler helt efter cirka tre uger. Nogle gange ender huden med at være lidt lysere eller mørkere efter ar-dannelsen.

Det kan være en god ide at gå til lægen med en andengradsforbrænding, selvom den godt kan hele af sig selv.

 

Tredjegradsforbrændingen er den mest alvorlige slags

Tredjegradsforbrændinger går gennem alle lag af huden og er ekstremt smertefuldt. Det vil som regel altid give store ar, og patienten vil i mange tilfælde være nødt til at undergå en operation.

 

Forbrændinger forårsaget af kogende vand

førstehjælp til forbrændinger.

Disse er meget almindelige forbrændinger i hjemmet. En gryde kogende vand på komfuret kan blive en reel trussel eller endog en tragedie, hvis der er børn til stede.

Små men alvorlige forbrændinger forårsaget af kogende vand er ikke ualmindelige. Du bør altid være forsigtig og koge vand på blusset længst væk fra kanten, når det er muligt.

Hvis kogende vand bare sprøjter på dig eller har meget let kontakt med din hud, vil det medføre lidt smerte, men vil nok forsvinde med det samme. En god ide til at stoppe den brændende fornemmelse er at hælde koldt vand over det, enten i en beholder eller under vandhanen, indtil smerten aftager.

Hvis forbrændingen er lidt mere alvorlig, så gør det samme, men i længere tid. Hæld kold vand over i mindst 15 minutter i tilfælde af andengradsforbrændinger.

Behandlingen afhænger af det område på kroppen, som er blevet forbrændt. For eksempel kan du dække området med en våd klud eller lægge is på i en plastikpose (aldrig direkte på huden).

Førstehjælp til forbrændinger

førstehjælp til forbrændinger børn.

Mens du køler huden af, så tag dig tid til at vurdere skaden.

Hvis smerten ikke går væk efter et par minutter, og det røde område er vokset, eller der dannes vabler, så skal du overveje at tage på sygehuset.

Her er førstehjælp til forbrændinger måske ikke nok.

Hvis symptomerne begynder at gå væk, kan du fortsætte med din behandling derhjemme.

Tag noget gasebind og fugt det med vand. Pak det berørte område ind og lad det være i 30 minutter til en time. Om nødvendigt skal du ændre forbindingen. Dette vil holde forbrændingen fra kontakt med skadelige overflader og forurenende stoffer.

Aloe vera er et af de bedste midler til overfladiske forbrændinger, uanset om de er fra varmt vand, olie eller endda solen. Intet hjem skal være uden denne plante. Knæk et blad af, skær det op på langs og pres geleen af med en kniv (på samme måde som du ville gøre det med vanilje). Du kan også bruge aloe vera creme fra apoteket.

Gelén vil lindre din hud og give fugt. Smør det på det berørte område og lad det sidde indtil det er helt absorberet.

Du kan ifølge speciallæge Bjarne Alsbørn med fordel tage til lægen og få pakket brændsåret ind med lag vaseline gitter-gaze, der er en slags forbinding særligt godt til brandsår. vaseline gitter-gazen skal på direkte på forbrændingen. Herefter lægger man 1-2 cm tør absorberende gaze på, og til sidst en elastikforbinding. Det er vigtigt at man ikke fjerner det inderste gitter-gaze, når man skifter forbinding, for så fjerner man nemlig også de nye hudceller.

Alvorlige forbrændinger: Hvornår skal man tage på hospitalet

Hvornår man skal førstehjælp til forbrændinger og hvornår man skal tage på hospitalet.

Lad os sige, at en gryde kogende vand vælter ud over dig.

Dit tøj kan sidde fast i din hud. Forsøg ikke at fjerne det selv. Gør området vådt med koldt vand og tag straks på hospitalet. Lægerne vil være ansvarlige for at fjerne tøjet korrekt, således at der ikke forårsages yderligere skade.

Hvis forbrændingen forårsager en vable, skal du ikke sprænge den, da det kan forårsage en mere alvorlig skade, ardannelse og endda infektion. Hvis vablerne er store bør du få hjælp med at behandle dem af din læge.

 

 

Sådan udøver du førstehjælp til forbrændinger derhjemme

Den vigtigste førstehjælp til forbrændinger er koldt vand. Lige meget hvilken type forbrænding, du er blevet udsat for, skal du altid starte med at holde området under koldt vand, indtil smerten aftager.

Herefter må du bedømme, om forbrændingen er slem nok til at tage på sygehuset. Hvis det ikke gør meget ondt, og der kun er let rødmen og eventuelt små vabler, kan du prøve selv at behandle brandsåret.

Efter at have ladet området være under koldt vand, anbefaler vi at du:

  • Smører vaseline og dækker forbrændingen med sterilt gasebind.
  • Går med bandage i løbet af den første dag uden at bevæge det for meget.
  • Tager smertestillende midler (som ibuprofen)
  • Skifter bandage hvis det er nødvendigt.
  • Fugter gasebindet, før det fjernes, så det ikke sætter sig fast i huden

Billederettigheder tilhører wikiHow.com


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.