8 fødevarer til at forbedre dit immunforsvar

Dit immunforsvar har brug for at være 100% hele året rundt for at kunne bekæmpe infektioner og andre helbredsmæssige problemer. Styrk det ved at gøre disse fødevarer til en del af din kost.
8 fødevarer til at forbedre dit immunforsvar

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Måsker tænker du kun på at styrke dit immunforsvar om vinteren. Du har dog brug for et stærkt og sundt immunforsvar hele året rundt. I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan du kan forbedre dit immunforsvar.

Sammen med at holde sig væk fra stress og sove bedre spiller det, du spiser, også en vigtig rolle i at forhindre sygdomme i at trænge ind i kroppen og udvikle sig.

I dag vil vi fortælle dig, hvilke fødevarer du bør tilføje til din kost for at undgå at blive syg og forstærke dit immunforsvar.

Du kan forbedre dit immunforsvar gennem mad

Skelet der stopper bakterier

De fødevarer, vi spiser, har en stor effekt på vores immunforsvar, både til det bedre og det værre.

Hvis vi spiser en kost med et stort indhold af raffineret mel, fedt og sukker, vil vores immunforsvar sikkert blive svækket og lade virus og bakterier trænge ind.

På den anden side hvis vi spiser sunde fødevarer, såsom sæsonens frugter og grøntsager, vil vores krop forberede sig selv på at bekæmpe mikroorganismer, der producerer sygdomme.

Udover at kontrollere vores vægt, vil det også lade vores immunforsvar fungere bedre, hvis vi spiser mindre fedt.

Hvilke fødevarer børdu spise for at forbedre dit immunforsvar?

At spise sundt er godt for os af mange årsager. Men især hvis vi ønsker at undgå at blive syge.

En balanceret kost giver vores krop de vitaminer og mineraler, den har brug for, for at bekæmpe cellulær aldring og frie radikaler.

I begyndelsen af hver sæson bør du gøre dig klar og tage de nødvendige forbehold for at styrke dit forsvar og ikke blive syg.

Fødevarer, som har brug for en plads i din kost, hvis du ønsker at undgå influenza, forkølelser og ondt i halsen (blandt andre sygdomme), er:

Gelé Royal

Dette er, hvad kun dronningebierne spiser i bikagen. Det indeholder en masse vitaminer, især A, B, C og E.

Gelé Royal indeholder også kobber, jern og fosfor. Hvis det ikke skulle være nok, giver det også ens krop selen, umættede fedtsyrer og kalcium.

Det hjælper også med at forebygge infektioner og er især anbefalet til børn og ældre.

 • Spis en spiseskefuld hver morgen på en tom mave uden nogle andre fødevarer.

Ingefær

Din bedstemor har sikkert bedt dig om at drikke te med ingefær for at hjælpe på symptomerne på influenza eller en tilstoppet næse. Hun tog faktisk ikke fejl!

Denne rod er ofte anvendt indenfor asiatisk madlavning. Og den er meget god for dig. Derfor har ingefær været en del af naturlig medicin i århundreder.

Ingefær virker ved at hjælpe med at bekæmpe infektioner og forbedre et cellulært helbred på grund af dets antioksidanter.

For at nyde fordelene fra denne rod kan man drysse det på sin mad eller lave en te.

Ingredienser

 • 250 ml vand
 • 1/2 teskefuld revet ingefær (2 gram)
 • 1 spiseskefuld honning (25 gram)

Fremgangsmåde

 • Varm vandet. Når det koger tilsættes ingefæren.
 • Lad det stå og koge i 5 minutter, tag det af blusset og dæk det til.
 • Sigt det og gør det sødere med lidt honning. Drik det så varmt som muligt.

Propolis

Dette er et andet stof, der er blevet anvendt af bier i deres daglige liv (i dette særlige tilfælde bliver det brugt til at dække bistaden).

Propolis er en fødevare, som er meget rig på aminosyrer, vitaminer, essentielle olier og bioflavonoider. Alt dette betyder, at det er fantastisk til at holde virale og bakterielle sygdomme væk.

Propolis er anbefalet i tilfælde af hyppige problemer med vejrtrækningen, eller når ens immunforsvar er nede af en eller anden grund (det kan være et familieproblem, meget stress, depression osv), og man er mere modtagelig overfor at blive syg.

Kyllingesuppe

Kyllingesuppe

Her er et andet hjemmemiddel, som vores bedstemødre gav os, da vi var små og var forkølede.

Varm kyllingebouillon eller suppe har evnen til at lindre en tilstoppet næse og gøre det mere behageligt, når vi er forkølede.

Eftersom det får kroppens temperatur til at stige, løsner det op i eventuelt slim. Det holder os også hydrerede.

Yoghurt

Yoghurt indeholder forskellige “gode bakterier,” der er ansvarlige for at regulere tarmflora, samtidig med at det også beskytter vores immunforsvar.

Sammen med yoghurt anbefaler vi at spise kefir eller andre gærede fødevarer. De probiotika, der er at finde i disse produkter, bekæmper virus og bakterier.

Grøn te

Den mest almindelige te i Asien giver ens krop antioksidanter ved navn polyfenoler. De har evnen til at styrke ens immunforsvar.

Catechinerne (en anden ingrediens i te) kan ødelægge en forkølelsesvirus. For at forstærke kræfterne fra grøn te anbefaler vi, at man tilsætter en smule honning.

Hvidløg

Hvidloeg

Et fed hvidløg om dagen holder lægen væk! Har du nogensinde hørt det?

Sammen med en karakteristisk og stærk smag og duft indeholder hvidløg svovlforbindelser, såsom allicin. De forstærker vores immunforsvar.

Man kan anvende det i alle mulige former for opskrifter og nyde dets kraftfulde evne til at bekæmpe influenza, forkølelser og ondt i halsen.

Spinat kan hjælpe dig med at forbedre dit immunforsvar.

Det vil gøre dig stærk som Skipper Skræk og også sørge for, at du ikke bliver syg.

Spinat er en super fødevare, som du kan spise på flere forskellige måder: i tærter, smoothies, som fyld og salat…

Dette velsmagende grønne blad er en fremragende kilde til C-vitaminer og folinsyre. Det er derfor, det vil forbedre dit immunforsvar og reparerer dine celler.

Der er endnu mere: det holder din krop hydreret og øger dit energiniveau.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chandra, R. K. (1997). Nutrition and the immune system: An introduction. American Journal of Clinical Nutrition. American Society for Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/66.2.460S
 • Marcos, A., Nova, E., & Montero, A. (2003). Changes in the immune system are conditioned by nutrition. European Journal of Clinical Nutrition57, S66–S69. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601819
 • Kai H, Motomura Y, Saito S, et al. Royal jelly enhances antigen-specific mucosal IgA response. Food Sci Nutr. 2013;1(3):222–227. Published 2013 Mar 6. doi:10.1002/fsn3.29
 • Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • Al-Hariri M. Immune’s-boosting agent: Immunomodulation potentials of propolis. J Family Community Med. 2019;26(1):57–60. doi:10.4103/jfcm.JFCM_46_18
 • Yan F, Polk DB. Probiotics and immune health. Curr Opin Gastroenterol. 2011;27(6):496–501. doi:10.1097/MOG.0b013e32834baa4d
 • Rahayu RP, Prasetyo RA, Purwanto DA, Kresnoadi U, Iskandar RPD, Rubianto M. The immunomodulatory effect of green tea (Camellia sinensis) leaves extract on immunocompromised Wistar rats infected by Candida albicansVet World. 2018;11(6):765–770. doi:10.14202/vetworld.2018.765-770

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.