Føtalt alkoholsyndrom: Hvad er risiciene?

Føtalt alkoholsyndrom kan have ødelæggende konsekvenser for et ufødt barn. Vi fortæller dig alt om det i dagens artikel.
Føtalt alkoholsyndrom: Hvad er risiciene?

Sidste ændring: 03 februar, 2022

Alkoholindtagelse under graviditeten kan føre til føtalt alkoholsyndrom. Denne adfærd fører til alvorlige problemer, der samlet er blevet omtalt som føtale alkoholspektrumforstyrrelser. Nogle af forstyrrelserne omfatter det tidligere nævnte føtale alkoholsyndrom, fødselsdefekter, neurologiske og adfærdsmæssige forstyrrelser hos barnet osv.

Føtalt alkoholsyndrom er den mest alvorlige af alle forstyrrelser forårsaget af alkoholindtagelse under graviditeten. Det indebærer problemer med barnets neurologiske udvikling. Desuden kan det forårsage fødselsdefekter, som f.eks. et lille hoved og en lille hjerne.

Og det mest alvorlige af alt er, at der ikke findes nogen kur mod føtalt alkoholsyndrom. Behandlingen består i at give livslang behandling af de handicaps, som denne tilstand forårsager. Forskere mener, at forekomsten af dette problem er 0,97 pr. 1000 levende fødsler, og derfor betragtes det i øjeblikket som et folkesundhedsproblem.

Hvad er føtalt alkoholsyndrom?

Denne tilstand forekommer hos børn, hvis mødre drak alkohol under graviditeten. Generelt forårsager det hjerneskader og vækstproblemer hos barnet. Konsekvenserne varierer fra person til person, men er altid irreversible.

Navnet føtalt alkoholsyndrom blev opfundet i 1973. Siden da har man over hele verden iværksat kampagner for at få gravide mødre til at undgå at drikke alkohol. Ingen mængde alkohol anses for at være sikker under graviditeten. Derfor er den eneste måde at undgå dette alvorlige onde på, at man afstår fra at drikke.

Læge tjekker gravid kvindes mave

Årsager og risikofaktorer

Når en vordende mor drikker alkohol under graviditeten, kommer dette stof ind i hendes blodbane og krydser derefter moderkagen. Så det når frem til fosteret under udvikling. Med andre ord er det, som om du giver alkohol direkte til dit barn i livmoderen.

Du bør også tage hensyn til, at fosteret metaboliserer alkohol langsommere. Derfor bliver niveauerne af dette stof straks betydeligt koncentreret i barnets blodstrøm. Som følge heraf er det vanskeligt at forsyne fosteret med ilt og næring. Dette kan føre til mulige hjerneskader og vanskeligheder i vævs- og organudviklingen.

Det er aldrig sikkert at drikke alkohol under graviditeten. Virkningerne kan dog være mere alvorlige, når du indtager alkohol i første trimester. Det skyldes, at det falder sammen med begyndelsen af udviklingen af hjernen og hjertet. Derfor bør du ikke drikke under graviditeten, selv om du blot har mistanke om, at du kan være gravid.

Symptomer på føtalt alkoholsyndrom

Sværhedsgraden af symptomerne varierer fra person til person. Typisk vil lægerne identificere de mest tydelige ved fødslen på grund af karakteristika som kort statur og ansigtstræk. Specifikt kan de kliniske manifestationer omfatte følgende:

Det er også almindeligt, at de har unormale folder i hænderne. Desuden kan de opleve nogle hjertefejl og ledproblemer. Efter fødslen, og efterhånden som barnet udvikler sig, dukker der normalt nye symptomer op, som ikke blev opdaget i starten.

Den alvorligste defekt, der kan opstå, er et alvorligt kognitivt handicap, selv om forskellige niveauer af kognitivt underskud også kan forekomme. Også adfærdsforstyrrelser er almindelige, som nervøsitet, pludselige humørsvingninger, dårlige sociale færdigheder m.m.

Baby tjekkes for føtalt alkoholsyndrom

Behandling

En professionel vil diagnosticere denne tilstand på baggrund af moderens adfærd under graviditeten, de tegn, der viser sig ved fødslen, og gennem en mellemlang og langsigtet opfølgning af barnets udvikling.

Du bør være opmærksom på, at børn, der lider af dette syndrom, sandsynligvis udvikler psykiske lidelser som depression, angst, afhængighed og andre. De er også mere tilbøjelige til at dø tidligt ved selvmord eller ulykker. Desuden er de mere udsat for at udvikle uhensigtsmæssig seksuel adfærd.

Ud over at der ikke findes nogen kur mod dette syndrom, er der heller ingen specifik behandling for det. Det bedste, man kan gøre, er tidlig intervention med terapeuter fra forskellige specialeområder. Dette vil fremme barnets fysiske og psykologiske udvikling på den bedst mulige måde.

Den eneste måde at forebygge føtalt alkoholsyndrom på er at undgå alkohol, især hvis du har et aktivt sexliv og er i den fødedygtige alder. Hvis en kvinde har et alkoholproblem, er det bedst at søge hjælp, inden hun bliver gravid.

Det kan interessere dig ...
Karaktertræk ved medfødte hjertesygdomme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karaktertræk ved medfødte hjertesygdomme

Medfødte hjertesygdomme er den mest gængse medfødte sygdom. Graden af det, samt behandlingen der skal udføres, varierer ved hvert tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Charness ME, Riley EP, Sowell ER. Drinking During Pregnancy and the Developing Brain: Is Any Amount Safe?. Trends Cogn Sci. 2016;20(2):80‐82. doi:10.1016/j.tics.2015.09.011
  • del Val, B. A., Mallada, P. L., Segura, J. L. P., Pisón, J. L., Albero, S. A., & Rebage, V. (2004). Microcefalia como motivo de consulta en un Servicio de Neuropediatría de referencia regional. Revista de neurología, 38(2), 106-110.
  • Montoya Salas, K. (2011). Síndrome alcohólico fetal. Medicina Legal de Costa Rica, 28(2), 51-55.
  • Bhuvaneswar CG, Chang G, Epstein LA, Stern TA. Alcohol use during pregnancy: prevalence and impact. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2007;9(6):455‐460. doi:10.4088/pcc.v09n0608

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.