Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering

Humørsvingninger i ungdommen er helt almindelige, og kan håndteres
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering

Sidste ændring: 18 november, 2018

Ungdommen betragtes som en af de mest stressende perioder for forældre, da humørsvingninger er en konsekvens af dybtgående ændringer. I dag kigger vi på årsagerne til denne process, og hvordan du kan håndtere det.

Når børn når 10-11 års alderen begynder de at gennemgå kraftige forandringer, på mange områder. Disse inkluderer humørændringer, og fysiske, følelsesmæssige, psykologiske og sociale ændringer, som i sidste ende påvirker deres udvikling. På den måde er humørsvingninger i ungdommen ikke sjældne, men snarere en konsekvens af de ovennævnte processer.

De fleste forældre er bekymrede for dette stadie, med følelsesmæssig ustabilitet hos deres “unge mand/dame”. Faktisk betragtes ungdommen som et af stadierne der giver det højeste stressniveau blandt forældre.

Det kan dog også være en fascinerende tid for både forældre og børn. Især hvis de har de rette værktøjer til at håndtere og forstå tilstanden.

Årsager til humørsvingninger i ungdommen

Først og fremmest er ungdommen en livsfase hvor processen med fysisk, mental og seksuel modning begynder. Disse forandringer giver de unge et nyt syn på deres familie og sociale miljø, hvilket kan give humørsvingninger i denne periode.

Vi skal dog gøre os det klart, at selvom vi alle gennemgik denne fase, så er der mange forskellige måder at opleve det på som ung.

Generelt kan forandringerne give undren, nervøsitet, frygt eller endda angst hos unge mennesker. Processen kan gøres nemmere, hvis både børn og deres forældre lærer alt de kan om de udfordringer der ligger foran dem.

Det er vigtigt at vide hvad der foregår hos den unge

Af den grund vil vi i dag pege på nogle vigtige ting at huske på, når familien gennemgår denne fase.

Fysiske forandringer

Lige siden din undfangelse har din krop ændret sig konstant, og det kan give nogle komplicerede problemstillinger. I puberteten begynder der at gro mere hår på kroppen, og de sekundære kønskarakterer viser sig, blandt andre ting.

Drengenes stemmer ændrer sig, de udvikler deres tekstikler, og har deres første udløsninger. Hos pigerne vokser brysterne og de oplever deres første menstruationer, blandt andre ting.

Det er i denne fase at man bliver bevidst om sin egen krop, og oplever tiltrækning og seksuel ophidselse. Af denne grund bliver deres fysiske fremtræden og selv-billede meget vigtige ting for dine børn.

Dette kan give de unge mange bekymringer. De kan dog lære at acceptere forandringerne, og hvordan de tilpasser sig dem.

Følelsesmæssige forandringer

De følelser som den unge oplever sidder næsten uden på tøjet. det er derfor unge kan veksle mellem glæde, vrede, frygt, angst, tristhed og irritabilitet så hurtigt og pludseligt. Denne usikre følelsesmæssige tilstand er helt normal.

Dertil kommer, at de unge får større behov for privatliv, og kan begynde at bekymre sig om fremtiden. Dette skyldes, at de gennemgår dybe, personlige forandringer. De prøver at forene deres indre og ydre virkelighed, for at finde deres egen identitet.

Kognitive forandringer

I ungdommen ændrer tankerne sig

 

Et andet vigtigt aspekt i skabelsen af identitet er udviklingen af abstrakt tænkning, det som man ikke kan se eller røre.

Faktisk giver evnen til at ræsonnere dem mulighed for at løse problemer ved at betragte dem fra flere vinkler. De kan også begynde at forudse konsekvenser af egne og andres handlinger.

Dette er meget vigtigt, da tænkningen hjælper dem med at leve sammen med forældrene, og helt generelt deres medmennesker. Det hjælper dem også med at forstå de sociale normer, som de skal kende i enhver situation.

Denne artikel vil måske interessere dig: 5 grunde til, at du allerede er en fuldkommen kvinde

Ændringer i adfærd

I ungdommen søger man konstant efter frihed.

Når man tænker som en voksen, men mangler egne erfaringer, må man altså stadig agere inden for visse begrænsninger. Det er lige præcis her, at konflikterne mellem forældre og deres børn normalt opstår.

teenagere oplever tit humørsvingninger

Børn udtrykker tit deres indre kaos ved enten ikke at pleje dem selv, eller ved at bekymre sig for meget om deres udseende. Derudover bruger de flere timer på at sove. Det skyldes deres større behov for psykologisk hvile, med al den energi de bruger, og deres hormonelle ændringer. Det er vigtigt at være forstående over for dette.

Styrk båndene mellem jer helt fra barndommen

Unge mennesker har stadig samme behov for din kærlighed og opmærksomhed som før. Derfor er det så vigtigt at du skaber et godt forhold til dem fra barndommen, så de ved at du kan guide dem.

Det er vigtigt at huske, at det forhold du havde til dine børn da de var små aldrig bliver det samme igen. Men denne transformation kan være både konstruktiv og lykkelig. Så Hvordan kan du spille en god rolle som forælder, når du skal håndtere dit barns ungdom og humørsvingninger?

Sådan hjælper du en teenager

Sådan hjælper du en teenager

Heldigvis findes der gode forældredyder man kan bruge til at komme godt igennem barnets humørsvingninger i ungdommen, og alle dets følgevirkninger.

Vis dem kærlighed

Forældre knytter et særligt bånd, som en kærlig støtte med en oprigtig interesse for deres barn. Det er gennem dit eksempel, at de lærer at elske og drage omsorg for andre mennesker.

Husk på, at trods deres ligegyldighed, hårde ord eller modstand mod dig eller deres lærere, har unge mennesker behov for kærlighed, forståelse og accept. I et sådant miljø er det lettere at håndtere deres humørsvingninger i ungdommen.

Yd dem støtte

En meget vigtig ting for teenagere er, at de føler de kan regne med deres forældre. De har behov for at du anerkender deres indsats og resultater, men der er mere end det.

De har også brug for at forstærke deres identitet. Som forælder er du den bedste person til at opmuntre dem til at tro på sig selv, og opnå deres mål.

Sæt grænser

At opstille regler og normer er nødvendigt for at dine børn føler emotionel tryghed. De kan også være et glimrende værktøj til at holde øje med dem og give deres tilværelse struktur.

Sæt regler for dit teenagebarn

Du skal dog sørge for ikke at blive en autoritær forælder, ved at sætte regler som enten er for strikse, eller for løse og lempelige. Det er bedst at være afbalanceret, og sætte klare grænser, med gode begrundelser.

Vær et godt eksempel

Som nævnt ovenfor vil dit barns evne til ræsonnement blomstre igennem ungdommen. De vil kigge på hvad du gør og siger. Prøv at være konsekvent i dine handlinger, og med hvad du vil lære dit barn. Husk at du er den første rollemodel i deres søgen efter en identitet.

Vis dem respekt

Alle har krav på respekt, det ved de fleste. Men Nogle gange kan det være let at glemme, at børn også er individer, og skal behandles med respekt.

Respekter deres selvbestemmelse, selv når deres ønsker ikke er de samme som dine. Forsøg at forstå deres synspunkter, samt deres følelser og behov.

Afsluttende tanker

Humørsvingninger er, sammen med de fysiske, mentale og følelsesmæssige forandringer, helt bestemt en udfordring, både for børn og forældre.

Hvis du opbygger et godt forhold til dine børn når de er små, baseret på kærlighed, forståelse og respekt, vil deres ungdom blive en nemmere og mere givtig process for begge parter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.