Hvordan alkohol påvirker immunsystemet

Alkohol påvirker immunsystemet på en negativ måde, ligesom så mange andre problemer forårsaget af alkoholforbrug. Du behøver ikke at være kronisk afhængig for at lide af komplikationer.
Hvordan alkohol påvirker immunsystemet

Sidste ændring: 12 august, 2021

Anbefalinger vedrørende, hvordan alkohol påvirker immunsystemet, har svinget indenfor medicinsk videnskab fra at anbefale et glas vin for at hæve forsvaret til totalt at fraråde alkohol. Dette førte til intense debatter og en række undersøgelser for at afklare spørgsmålet.

Det er overflødigt at sige, at alkoholisme er en udbredt lidelse med katastrofale konsekvenser. Det er en afhængighed, der er til stede i alle aldre og på alle områder af vores planet.

Immunsystemet er ikke fritaget for virkningerne af alkohol, og det er vigtigt for folk at forstå dette, så de ikke falder for misforståelser. Nogle gange på grund af kommerciel iver fremmer nogle mærker usundt forbrug.

Den negative side af alkohol viser sig ikke kun på lang sigt eller hos dem, der er kroniske forbrugere. Vi ved, at dette stof står bag trafikulykker, problemer i hjemmet og skader forårsaget af slagsmål. Men det er ikke det eneste. Akut og overdrevet indtag af alkohol påvirker immunsystemet på en skadelig måde og bremser f.eks. helingsprocesser.

Ved at vide, hvordan alkohol påvirker immunsystemet, tager vi et skridt fremad i muligheden for at mindske virkningerne af denne afhængighed. Derudover vil vi diskutere elementer vedrørende behandling af specifikke tilfælde, hvor alkoholisme fremmer infektioner og endda udvikling af neoplasmer.

Hvor ser vi, at alkohol påvirker immunsystemet?

Det første kontaktpunkt for alkohol med kroppen er fordøjelsessystemet. Primært er det slimhinderne i munden, maven og tarmen. Sidstnævnte er en vigtig del af immunsystemet for at stoppe sygdomme.

I tarmslimhinden fungerer den indre foring som en barriere, så skadelige stoffer ikke kommer ind i blodet. Alkohol er i stand til at irritere denne slimhinde og skabe små åbninger, hvorigennem mikroorganismer kan trænge ind.

Også i mavetarmsystemet har vi mikrobiotaen, som er de bakterier, der lever i tarmene i samarbejde med mennesket uden at gøre dem syge. Alkohol, når den kommer ind i tarmkanalen, ændrer balancen mellem disse mikroorganismer og reducerer deres naturlige forsvar.

Og det er ikke kun den del af mavetarmsystemet, der er påvirket, men også åndedrætssystemet. Lungerne har mekanismer til at opsamle slim og udvise mikrober til ydersiden med bevægelse af små fimrehår.

Det viser sig, at alkohol påvirker det immunsystem i åndedrætssystemet ved at forstyrre bevægelsen af fimrehår. For ikke at nævne, at de hvide blodlegemer nær bronkierne bliver mindre effektive i tilfælde af alkoholisme.

Tarmens mikrobiota

Fortsæt med at læse: Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

Faser af, hvordan alkohol påvirker immunsystemet

Alkohol påvirker immunsystemet i tre forskellige tidsmæssige faser, fra øjeblikkelig til indirekte kronisk. Disse perioder følger hinanden og overlapper endda hos en alkoholiker.

I den akutte fase har kroppens forsvarsceller en tendens til at angribe alkohol som et eksternt, ukendt giftigt stof. Når der er et immunrespons, er der betændelse. Problemet er, at alkohol er i stand til at blokere visse inflammatoriske proteiner.

Den inflammatoriske blokade af alkohol er kompleks, men vi ved, at vi let kan se to direkte effekter. For det første heler epithel langsommere, og for det andet trænger infektioner lettere ind, især i lungerne.

Som tiden går, hvis vi fortsætter med at indtage alkohol i store mængder, blokeres de hvide blodlegemer i stigende grad af stoffet. Vi får kronisk svækkelse af immunsystemet og muligheden for, at opportunistiske infektioner overtager vores organer, øges.

Som det sidste er der de indirekte virkninger, det vil sige dem, der stammer fra de hormonelle og metaboliske ændringer forårsaget af alkohol. Stoffet er i stand til at ændre døgnrytmen og skade leveren, hvor flere hormoner metaboliseres.

Venner skåler i alkohol

Der er ingen sikker dosis alkohol for immunsystemet

Hvad angår immunsystemet, kan vi sige, at videnskaben ikke har fundet en mængde alkohol, som vi kan betragte som sikkert i sin helhed. Det er vigtigt at være klar over dette for ikke at falde for kommercielt bedrag.

Alkoholisme er et folkesundhedsproblem, og unge er den mest sårbare befolkningsgruppe. Hvis en person starter med at drikke i ungdomsårene, vil de sandsynligvis lide af alvorlige immunitetsproblemer i den tidlige voksenalder.

Afslutningsvis er forebyggelse den bedste måde at løse situationen på, og information bliver et centralt værktøj. Jo mere vi ved om, hvad videnskaben har opdaget om, hvordan alkohol påvirker immunsystemet, jo mere bevidste vil vi derfor være om alkoholforbrug.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hammer, Adam M., et al. “The first line of defense: the effects of alcohol on post-burn intestinal barrier, immune cells, and microbiome.” Alcohol research: current reviews 37.2 (2015): 209.
  • Simet, Samantha M., and Joseph H. Sisson. “Alcohol’s effects on lung health and immunity.” Alcohol research: current reviews 37.2 (2015): 199.
  • Sarkar, Dipak, M. Katherine Jung, and H. Joe Wang. “Alcohol and the immune system.” Alcohol research: current reviews 37.2 (2015): 153.
  • Kovacs, Elizabeth J., and Kelly AN Messingham. “Influence of alcohol and gender on immune response.” Alcohol Research & Health 26.4 (2002): 257.
  • Molina, Patricia E., et al. “Focus on: alcohol and the immune system.” Alcohol Research & Health 33.1-2 (2010): 97.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.