Fordele ved gurkemeje

Fordelene ved gurkemeje kan være ekstremt positive, når det handler om at behandle forskellige sygdomme, men det bør aldrig blive brugt til at erstatte en medicinsk behandling.
Fordele ved gurkemeje
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 25 august, 2022

I dagens udgave får du fordele ved gurkemeje, læs mere her! For at lindre symptomer fra flere hundrede sygdomme er der blevet udviklet mange slags medicin. Nogle af disse kan man endda få uden en recept fra lægen.

Selvom de fleste af dem er rimelig effektive og giver lindring i nogle timer, er de typisk lavet med kemiske stoffer, som giver uønskede bivirkninger, når de indtages i større mængder.

Fordele ved gurkemeje

På grund af dette er der også blevet udviklet forskellige naturlige midler igennem årene. Af at være en billig løsning kan de være lige så eller måske endda mere effektive end de andre former for behandling.

En af disse muligheder er ganske enkelt: Gurkemeje. Det er en krydderi, som er rimelig kendt for dens anvendelighed indenfor madverden.

Denne ingrediens kommer fra den samme familie som ingefær. Den er ekstremt rig på næringsstoffer, som kan blive brugt til at bekæmpe forskellige tilstande.

Den mest overraskende er, at det er blevet bevist at have en effekt, som er meget lignende effekten fra konventionel medicin.

I denne artikel vil vi dele 7 af de mest forbløffende fordele ved gurkemeje. Lad os begynde!

1. Atorvastatin (kolesterolsænkende middel)

Blodaare med meget kolesterol

Atorvastatin er et lægemiddel, der bliver brugt til at kontrollere ens kolesterolniveau og til at forebygge udviklingen af kardiovaskulære sygdomme.

Ifølge en undersøgelse udgivet i 2008 i magasinet Drugs in R&D kan curcuminioderne i gurkemeje have en lignende effekt som denne medicin mod endothelial dysfunktion. Det er en sygdom, som kan føre til åreforkalkning.

Ifølge denne information mindsker denne krydderi betændelsen og oxidativ stress, som forværres ved patienter med type 2-diabetes.

2. Kortikosteroid medicin

Tusinder af mennesker hvert år får indsprøjtninger med steroider for at behandle betændelse forbundet med sygdomme såsom gigt, kræft og meget andet.

En undersøgelse udgivet i magasinet Phytotherapy Research har fundet ud af, at curcumin, som er det aktive stof i gurkemeje, fungerer ligesom denne type medicin, når det kommer til at behandle øjenbetændelse.

Senere undersøgelser viser også, at lignende virkninger også er fundet i forbindelse med andre betændelsestilstande, der normalt behandles med steroider.

3. Antidepressiv medicin

Kvinde der er deprimeret

Antidepressiv medicin såsom Prozac og Paxil har seriøse bivirkninger, som faktisk gør de deprimerende symptomer værre ved nogle personer.

Men hvorfor bruge denne form for medicin, når man kan erstatte den med gurkemeje?

Curcumin er det mest kraftfulde antioksidant. Det er også et fremragende alternativ til at lindre depressive tilstande. Det har desuden den fordel, at det ikke skader ens helbred.

4. Blodfortyndende medicin

Patienter, der er i risikozonen for at få hjerteanfald eller problemer med blodomløbet, bruger typisk blodfortyndende medicin som et forebyggende middel.

Alle kan dog få gavn af at indtage gurkemeje, fordi det har effekter lignende dem fra aspirin. Det er den mest brugte medicin til at sætte gang i blodomløbet.

De aktive stoffer i denne krydderi har antitrombotisk og prostacyclin modulerende virkninger. Det kan blive brugt til at behandle arteriel trombose og gigt.

5. Anti-inflammatorisk medicin

Aeldre par haender

Tilstande, der forårsager smerte og betændelse kan også blive behandlet med denne naturlige ingrediens. Det er bedre end at bruge traditionelt medicin. Dette har nemlig typisk en negativ kortsigtet eller langsigtet bivirkning.

Undersøgelser viser, at det har anti-inflammatoriske og anti-proliferende virkninger. Disse er lige så kraftfulde som dem, der er i medicin såsom:

 • Aspirin
 • Ibuprofen
 • Naproxen
 • Diclofenac
 • Indomethacin
 • Dexamethason
 • Celecoxib
 • Tamoxifen

6. Kemoterapi

I flere år har vi troet, at medicinsk kemoterapi er en af de meget få metoder til at behandle kræft effektivt.

Men dog har flere undersøgelser vist, at gurkemeje fungerer ligesom eller faktisk mere effektivt end oxaliplatin. Det er en af de kemiske stoffer, der anvendes til at behandle denne sygdom.

At anvende en mindre dosis dagligt kan forebygge proliferation i de kolorektale celler.

7. Medicin mod sukkersyge

Person der tester sukkersyge

Patienter med sukkersyge vil få stor gavn af at gøre denne kraftfulde krydderi til en del af sin kost.

En udgave af magasinet Biochemistry and Biophysical Research Community viser, at det at spise gurkemeje virker op til 100.000 gange bedre end metformin til at optage glukose.

En anden af de fordele der er ved gurkemeje hjælper også med at forebygge overdreven produktion af glukose i leveren. Det er præcis ligesom størstedelen af medicinen, der er lavet til dette formål.

Hav i baghovedet…!

Alle fordelene ved gurkemeje er blevet bevist gennem flere videnskabelige undersøgelser. Men man bør altid huske, at det bør ikke blive brugt til at erstatte medicin, der er givet på recept af lægen, med mindre han/hun tillader det.

Gurkemeje giver ikke voldsomme bivirkninger. Af den grund kan det roligt gøres til en del af ens almindelige kost. Dog bør det kun spises i moderate mængder.

Ved voksne er den maksimale dosis 5 gram om dagen.

Har du tænkt dig at udnytte de fordele der er ved gurkemeje?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
 • Elshama SS, El-Kenawy AEM, Osman HEH. Curcumin improves atorvastatin-induced myotoxicity in rats: Histopathological and biochemical evidence. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016.
 • Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phyther Res. 1999;
 • Biswas S, Rahman I. Modulation of steroid activity in chronic inflammation: A novel anti-inflammatory role for curcumin. Molecular Nutrition and Food Research. 2008.
 • Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2010.
 • Maheswaraiah A, Jaganmohan Rao L, Naidu KA. Anti-Platelet Activity of Water Dispersible Curcuminoids in Rat Platelets. Phyther Res. 2015;
 • Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.