Sådan hænger forhøjet blodtryk og nyresvigt sammen

Lad være med at bruge ikke-receptpligtig medicin. Din lever og nyrer har svært ved at forarbejde det.
Sådan hænger forhøjet blodtryk og nyresvigt sammen

Sidste ændring: 27 november, 2018

Vidste du, at forhøjet blodtryk er en af de værste fjender for din nyresundhed? Denne tavse sygdom kan langsomt beskadige kroppen og føre til lidelser som for eksempel nyresvigt.

På vores hjemmeside, vil vi i dag vise dig nogle af de bedste strategier til at forebygge at dette sker og hjælpe dig med at få dit styr på dit blodtryk, så du kan få en bedre livskvalitet.

Gå ikke glip af disse vigtige råd!

Hvordan kan forhøjet blodtryk skade nyrerne?

Forbindelsen er meget nem at forstå. Det egentlige problem er dog, at vi næsten aldrig er opmærksomme på vores blodtryk, før vi begynder at opleve negative symptomer, hvor det ofte allerede er for sent.

Hav dette i baghoved for at forstå sammenhængen mellem forhøjet blodtryk og nyresvigt:

 • Forhøjet blodtryk får dit hjerte til at arbejde hårdere. Hvis det hårde arbejde varer ved i en længere periode, kan dine blodkar blive beskadiget på sådan en måde, at de ikke kan repareres igen.
 • En af de største risici er, at blodkarrene i nyrerne vil blive beskadiget, hvilket vil forhindre dem i at filtrere blodet, og dermed vil der ophobes toksiner og affaldsprodukter.
 • Denne overskydende væske beskadiger blodkarrene yderligere og som en konsekvens deraf, øges blodtrykket. Dette fører til en farlig cyklus, der kan ende med at have alvorlige følger for helbredet.

Læs også: Seks forebyggende råd mod hjerneblødning

Hvordan ved jeg, om jeg lider af nyresvigt?

Kvinde får sin nyre undersøgt

Når du starter med at opleve symptomer på nyresvigt, skal du desværre løbende overvåge din nyrer, da dette problem er irreversibelt. Mennesker med kronisk nyresvigt har en større risiko for at skulle igennem dialyse og nyretransplantation.

Dette er et meget alvorligt problem, som er værd at prøve at undgå. Du skal ikke kun kontrollere dit blodtryk regelmæssigt, men også holde øje med din kost og din livsstil. Hvordan ved man, om sin nyre er ved at miste funktion? Her er nogle af symptomerne:

 • Føler sig meget træt igennem hele dagen.
 • Hævede fødder og ankler.
 • Følsom overfor kulde.
 • Urinen er meget gul.
 • Hård, hævet mave.

Den tydeligste indikator er via en urinanalyse. Mennesker med nyresvigt har et højere  kreatinin niveau. Hvad er kreatinin? Det er et affaldsprodukt, der dannes ved nedbrydelsen af muskelceller og proteiner. Når nyrerne fungerer ordentligt, udskilles kreatinin i urinen, men hvis nyrerne ikke fungerer korrekt, vil dette affaldsprodukt akkumuleres. Dette er en klar indikator på nyreproblemer, men som nævnte tidligere, kan det kun opdages igennem en urinanalyse.

Læs også: Alkaline kuren: Hvorfor er den så moderne?

Hvordan kan jeg passe bedre på mit blodtryk, så jeg undgår nyreskader?

Ung kvinde drikker te

Nu da du ved, hvor vigtigt det er at passe på dit blodtryk for at forebygge nyresvigt, så tag et kig på de følgende tips for at holde det under kontrol:

 • Undgå overvægt. Oprethold en sund vægt for din alder og højde.
 • Spis friske frugter og grøntsager, især bladgrøntsager og vandrivende frugter som ananas, pærer, vindruer og tranebær.
 • Undgå mejeriprodukter med meget fedt. Drik i stedet vegetabilsk mælk fra ris, korn eller nødder.
 • Undgå alt salt. Fjern natrium fra din kost såvel som sukker og raffineret mel.
 • Dyrk mindst en halv times motion om dagen, men prøv at holde det moderat ved moderat intensitet, så du aktiverer dit hjerte og blodcirkulationen. Prøv at gå i en halv time, cykle, svømme eller sågar tilmelde dig dansetimer.
 • Hvis du ryger, drop denne farlige og dårlige vane i dag.
 • Prøv at tage vitamin D tilskud. Det er godt for nyrefunktionen.
 • Drik en spiseskefuld natron opløst i et glas vand. Det er basisk og vil hjælpe med at forbedre nyrefunktionen.
 • Prøv at lade være med at tage for mange medikamenter, eller i det mindste lade være med at tage ikke-receptpligtigt medicin, da det er svært for leveren og nyreren at forarbejde.
 • Hold øje med dit stressniveau. Prøv at før en balanceret livsstil og håndter dine følelser ordentligt. Som du allerede ved, er stress en direkte udløsende faktor til forhøjet blodtryk og skal derfor håndteres korrekt.
 • Glem ikke at se din læge til periodiske tjek, for at kontrollere om du har forhøjet blodtryk og holde øje med nyresundheden. Køb et blodtryksapparat for at holde øje med det derhjemme.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.