Forstoppelse hos børn: Hvad er det og hvad gør man?

Har du nogensinde bemærket, om dit barn har lidt af forstoppelse? Læs videre om de anbefalinger, vi giver i dagens artikel. Hvis problemet ikke bliver løst med disse råd, er du nødt til at tage barnet med til lægen.
Forstoppelse hos børn: Hvad er det og hvad gør man?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forstoppelse hos børn er en lidelse, som kan give forældrene en masse bekymringer. Men det er faktisk en af de mest almindelige lidelser hos børn, og det er et af de problemer, som lægen ser flest gange.

Det betragtes ikke som en sygdom. Men det kan give andre problemer med fordøjelsen, som kan gøre, at dit barn føler sig dårligt tilpas. Det kan desuden vare lang tid eller vende tilbage, for til sidst at skulle kræve en medicinsk behandling.

Heldigvis kan forstoppelse hos børn næsten altid løses ved at ændre i sin kost og ved hjælpe af nogle naturlige midler. Derfor vil vi i dag gennemgå nogle af de første tegn og behandling på denne lidelse.

Hvad er forstoppelse hos børn?

Forstoppelse hos børn opstår, når de de normale bevægelser i tarmsystemet nedsættes.

Det kan være svært at identificere hos børn, fordi deres toiletvaner ændrer sig, efterhånden som de vokser. Men generelt kan man sige, at der skal være mindre end tre gange afføring om ugen eller afføringen skal være hård og tør, for at man kan sige, at det er forstoppelse.

Problemet kan ramme små børn, allerede fra de er nogle måneder gamle, ligesom det kan ramme børn, der er ældre. Det kan være akut eller kronisk afhængig af, hvordan det kommer, og hvor længe det varer. Problemet er akut, hvis det opstår i løber af kort tid, og det er kronisk, hvis det varer længere end et år.

Symptomer på forstoppelse hos børn

Dreng ser ud til at have ondt i maven

Du bør kende dit eget barns vaner godt nok til at kunne opdage symptomerne på forstoppelse. Der skal være en klokke, der ringer, hvis de pludselig nedsætter antallet af gange, de går på toilettet.

Ud over mindre afføring kan der være følgende symptomer:

Hvad skyldes forstoppelse hos børn?

Forstoppelse hos børn er sjældent forårsaget af en fysisk eller udefra kommende faktor. Det kan skyldes anatomien i rygsøjlen eller anus, men for det meste skyldes det dårlige spisevaner og et for stillesiddende liv.

Faktorer, der kan trigge forekomsten af denne tilstand, indebærer:

 • Man drikker for lidt væske og spiser ikke nok mad med fibre.
 • Overforbrug af astringente fødevarer (bananer, kartofler, ris, æbler, chokolade og slik)
 • Uregelmæssige måltider
 • Små børn introduceres for tidligt for fast føde
 • Følelsesmæssig stress
 • Genetisk prædisponeret
 • Indtagelse af bestemt medicin
 • Venter for længe med at gå på toilettet

Tips til behandling af forstoppelse hos børn

Hvis dit barn får forstoppelse, er det bedst at opsøge lægen for at finde frem til årsagen til, hvad det kan skyldes, eller om det har sammenhæng med en anden sygdom. Hvis forstoppelse er en mild udgave, kan den typisk behandles med nogle enkle forandringer i kosten.

Men der findes nogle generelle vaner, som vil give en vis lindring, uanset hvor slemme symptomerne er.

Forbedring af kost

Det første trin for at forbedre deres kost kan være, at man giver dem fødevarer med et højere fiberindhold. Det er med til at sørge for en god fordøjelse. Det kan findes i fødevarer som fuldkorn, frugt og grøntsager.

Større indtag af væske

dreng drikker et glas vand for at bekæmpe forstoppelse hos børn

En masse vand og sunde drikkevarer er nøglen til at forebygge forstoppelse hos børn. Det skyldes, at væske øger volumen på de fibre, de spiser, og blødgør afføringen, så de lettere kan komme gennem tarmene.

Blid massage

Dette simple trin kan hjælpe både babyer og små børn. Massage fremmer bevægelsen i tarmene, så der vil komme mindre forstoppelse.

For at få den ønskede effekt, skal du bruge dybe og runde bevægelser, som om du fulgte viserne på et ur.

Opmuntring til fysisk aktivitet

Det er vigtigt at bevæge sig mere for at undgå og forebygge forstoppelse hos børn. Børn, som er meget stillesiddende, vil hyppigere opleve dette problem. Man kan tydeligt se, at dem, der er aktive og i gang, har bedre tarme og fordøjelse.

Midler, du kan lave derhjemme mod forstoppelse hos børn

Læger vil typisk anbefale, at du kun indtager afføringsmidler, hvis det er absolut nødvendigt. Da dårlig fordøjelse normalt er et resultat af dårlig kost, kan visse naturlige midler hjælpe.

Blommete

De afførende egenskaber ved blommer vil hjælpe med til at stimulere maven. Det er også en god ide at drikke dette som en juice, men du kan lave det som en simpel te.

Ingredienser

Forberedelse

 • Kog blommen i vandet og lad det blive stift.
 • Når det er klart, filtreres det med en si.

Anvendelse

 • Giv dit barn 25 – 50 gram af denne te to gange om dagen.

Aloe vera og olivenolie

Olivenolie og aloe vera

Dette middel har ikke en god duft, men det er en af de bedst måder at behandle forstoppelse hos børn.

Ingredienser

Forberedelse

 • Bland olien og aloe vera

Anvendelse

 • Giv barnet blandingen på tom mave.

Mælk med honning

En behandling med mælk og honning er en af de foretrukne måder at lindre denne tilstand på, fordi børn gerne vil indtage det.

Ingredienser

 • 2 spsk økologisk honning (20 g)
 • 250 ml laktosefri mælk

Forberedelse

 • Kom honning i varm mælk og rør rundt, til det er opløst godt.

Anvendelse

 • Få dit barn til at drikke dette inden sengetid eller på tom mave.

Har du bemærket nogle symptomer på forstoppelse hos dit barn? Så prøv dig frem med de ovennævnte råd i dagens artikel. Hvis problemet ikke forsvinder på trods af dette, skal du opsøge hjælp hos egen læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.