Hals og tarm påvirker hinandens sundhed

For at lindre ondt i halsen, bør du bare sætte fødderne i et kar med varmt vand i 20 minutter. Dette giver øjeblikkelig lindring i halsen, da kroppen vil prøve på at udjævne temperaturen i hele kroppen.
Hals og tarm påvirker hinandens sundhed

Sidste ændring: 15 november, 2018

Titlen på denne artikel vil måske overraske nogen, men det er ikke første gang, man har opdaget overraskende forhold mellem forskellige dele af kroppen – heller ikke mellem hals og tarm. Traditionel kinesisk medicin har blandt andet undervist i dette som refleksologi og iridologi. Denne artikel forklarer, hvordan og hvorfor man bør pleje sin tarm, hvis man lider af halsproblemer såsom halsbetændelse, halskatar og afoni (stemmetab).

Gamle lægemidler

Mennesket har haft kendskab til medicin i meget lang tid og har altid fundet ud af at lave simple lægemidler af det, der var til rådighed, for at kunne håndtere problemer i dagligdagen. Ved ondt i halsen, især når børn fik det igen og igen, tøvede man ikke med at lave et lavement, også kaldet en tarmskylning.

Lavementer har været brugt som en almindelig løsning på disse problemer, da man vidste at en dårligt fungerende tarm kunne føre til mange forskellige helbredsproblemer, og derfor ville et lavement højst sandsynligt kunne få problemet til at gå væk med det samme.

Lavementer plejede at blive udført med en pæreformet gummidims, som stadig kan købes på apotekerne, da det er den hurtigste og mest behagelige måde at udføre et lavement på.

Gummipæren bør fyldes med varmt vand (helst ikke vand fra vandhanen, men forkogt vand eller mineralvand). Smør glidecreme eller olie på kanten af den spidse ende og indfør den i anus imens du ligger på sin venstre side.

Tryk på pæren for at skylle tarmen. Når man har fået så meget vand ind i tarmen, som man kan, bør pæren fjernes. Man kan udføre et lavement et par gange om dagen, når man har ondt i halsen.

Forholdet mellem hals og tarm er måske overraskende, men en tarmskyldning kan være meget god for din hals også

Forholdet mellem hals og tarm: Undersøg tarmen

Hvis man ofte lider af problemer med halsen uden nogen synlig grund eller af en grund, som kan være svær at behandle, kan man prøve at lægge mærke til tarmen så man kan udelukke nogle af de mest almindelige tilstande:

  • Irritabel tyktarmEn kronisk tilstand som giver smerter, diarré og/eller anfald af forstoppelse. Det kan relateres til nerver eller følelser
  • Forstoppelse: Det er en af de største problemer i vores tid og skyldes primært dårlig kost, for mange forarbejdede fødevarer og ikke nok fysisk aktivitet.
  • TarmparasitterParasitter er meget almindelige, men vi ved stadig ikke særlig meget om dem. Den bedst kendte er candidiasis, men der findes en bred vifte af parasitter som medfører lige så mange forskellige symptomer, så det kan være svært at identificere problemet. Parasitter kan resultere i træthed, nervøsitet, problemer med appetitten, dårlig fordøjelse, kløende næse eller anus osv.
  • Diverticolitis: Dette består af fortykkelse af og udposninger på tyktarmen.

Forholdet mellem hals og tarm: Tarmflora

Hvis man virkelig gerne vil passe på sin hals, bør man passe på sine tarme og behandle de problemer, som kan opstå. Et godt sted at starte er med tarmfloraen, som nemt påvirkes af tarmproblemer, dårlig kost og det at tage medicin. 

Man kan pleje sin tarmflora på to måder:

  • Spis fødevarer som fremmer tarmfloraen: Primært fødevarer som surkål, yoghurt, kærnemælk og kefir, som dog bør laves hjemme så man kan være sikker på, at de ikke er blevet ændret på en kunstig måde og at det indeholder de næringsstoffer, man har brug for.
  • Tag et særligt kosttilskud til at genopbygge tarmfloraen. Dette er især relevant, hvis man har været medicineret.
Kefir

Forholdet mellem hals og tarm: Intolerance over for visse madvarer

Der er et vigtigt spørgsmål, man bør overveje, hvis man har problemer med tarmene: Man er nødt til at vurdere sandsynligheden for en hvilken som helst form for intolerance over for fødevarer, som vil kunne forårsage en langvarig, fremadskridende skade.

Man finder hurtigt ud af det, hvis man lider af allergi over for en madvare, fordi reaktionen er umiddelbar, men det er ikke helt så nemt med en intolerance. Denne har en langsom og gradvis effekt som gør den noget sværere at opdage.

Man kan være intolerant over for hvilken som helst slags fødevare. Der er findes mange laboratorietests, som kan bestemme, om man har eller ikke har en intolerance over for en bestemt madvare. De mest normale former for intolerance, og derfor dem, man bør være mest opmærksom på, er gluten og laktose. Man kan også lide af intolerance over for visse frugter, nødder eller tilsætningsstoffer.

Bread

Varme fodbade

Selv om dette middel ikke altid hjælper, kan et fodbad give umiddelbar lindring til en opsvulmet hals.  Dét at udsætte fødderne for en høj temperatur straks vil sænke temperaturen i den øvre del af kroppen. Sæt fødderne i en balje med varmt vand i mindst 20 minutter. Hvis vandet bliver koldt, hæld da mere varmt vand i baljen. Bagefter bør man dække sine fødder til for at de ikke bliver kolde.

Nu er det vel ikke så svært at forstå forholdet mellem hals og tarm?

Billederne er venligst udlånt af Pavel Fiskovich, mfcorwin, and didriks.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
  • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
  • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.