At vise hengivenhed er at røre andres sjæle

Kærlighed og hengivenhed tillader dig at etablere bånd med dine elskede og alle andre omkring dig. Det skaber positiv energi, som har utallige psykologiske fordele
At vise hengivenhed er at røre andres sjæle

Sidste ændring: 27 november, 2018

Når du behandler dem du elsker med hengivenhed, respekterer du dem. Når du bruger kærlige ord og accepterer dine kære betingelsesløst, rører du deres sjæl.

Zick Rubin var den første psykolog, som undersøgte dette emne omkring kærlighed og hvordan det påvirker personlige forhold. 

Denne forfatter pointerede også, at der er hårfine forskelle mellem kærlighed og hengivenhed. Og hvor vigtigt almindelig høflighed er for dem, som er dig nærmest i dit liv.

Kærligheden, du føler for en romantisk partner eller et barn, er dog meget mere intim og kræver en anden form for ømhed. Denne type ømhed styrker båndet mellem jer.

Hengivenhed kommer fra hjertet

Eksperter i følelsesmæssig psykologi fortæller os, at hengivenhed primært er en social strategi. Som tillader dig at skabe mere intime, meningsfulde og vedvarende bånd. 

Dette er noget som ingen kan betvivle, fordi i personlige forhold – om det er mellem venner, familie medlemmer eller partnere, så kan en person, som agerer brutalt eller koldt skabe mistillid og sorg.

Vi anbefaler også, at du læser: vejen til den uperfekte lykke

Din sociale hjerne er guidet af en række signalstoffer, som tillader dig at “slutte dig til” andre mennesker.

Oxytocin for eksempel er både et hormon og et signalstof, og er en af de vigtigste biokemiske komponenter, som plejer følelser såsom hengivenhed, kærlighed og behovet for omsorg og opmærksomhed.

Oxytocin er især vigtigt for spædbørn. Selvom kærlighed er en fundamental kraft i den hengivne adfærd blandt mennesker, så er den også meget udbredt blandt dyr. De kender også kærlighedssproget og er meget dygtige til at udvikle denne følelse.

Energi

Et liv uden hengivenhed er et tomt glas

Et liv uden følelsesmæssige udtryk betyder, at dine personlige forhold ikke bliver bekræftet på ny. 

  • Det er også vigtigt at huske, at børn der er vokset op uden hengivenhed, opmærksomhed eller berøring har sværere ved at modnes følelsesmæssigt.
  • Frygt, emotionel stress og lavt selvværd er almindelig træk hos de små som går igennem en barndom fyldt med traumer eller manglende kærlighed.
  • På samme måde kan voksne også opleve disse mangler. Hvis din partner i et forhold ikke behandler dig med omsorg, respekt og intimitet, lider du af en form for emotionel mishandling, om end du ved det eller ej.

Distancering, aggression, sarkasme eller endda manglende øjenkontakt kan bygge en mur i mellem jer. Det kan være svært at leve med.

Sol og maane

Hengivenhed er en form for energi der strømmer mellem mennesker

Du har måske også lagt mærke til, hvordan hengivenhed, respekt og omsorg mellem dig og dine kære kan skabe en slags merværdi af gode følelser, der gavner alle.

Denne type energi beriger dig. Det koster ingenting og alligevel er det så meget værd. Det er derfor, du skal prøve at træne følgende:

  • Kig på og læg mærke til folk, som taler til dig.
  • Lyt med empati og brug bekræftende ord. Jeg forstår, jeg ved det, jeg er klar over hvad du går igennem, du har ret, jeg kan sætte mig selv i dit sted… 
  • Gør brug af disse simple gestuser som aktiverer postive følelser: Et smil, en berøring, latter, en arm om skulderen…
  • Tøv ikke med at bruge et fredfyldt stemmeleje, hvor du undgår at råbe eller udvise hån eller foragt.

Du kan øve de her positive adfærdsmønstre, men mange andre kender ikke til dem. Derfor skal du heller ikke forvente, at andre opfører sig på samme måde. 

Du fortjener respekt og burde altid drage fordel af disse gestuser, som indeholder sand kærlighed, evnen som alle burde have til at berøre din sjæl med hengivenhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Leblanc, É., Dégeilh, F., Daneault, V., Beauchamp, M. H., & Bernier, A. (2017). Attachment Security in Infancy: A Preliminary Study of Prospective Links to Brain Morphometry in Late Childhood. Frontiers in Psychology, 8, 2141. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.02141
  • Walsh, E., Blake, Y., Donati, A., Stoop, R., & von Gunten, A. (2019). Early Secure Attachment as a Protective Factor Against Later Cognitive Decline and Dementia. Frontiers in Aging Neuroscience, 11, 161. https://doi.org/10.3389/fnagi.2019.00161

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.