Dele af hjernen færdigudvikles først når du er 36

En gruppe af forskere fra McMaster University i Ontario, Canada, opdagede at den visuelle cortex - den del af menneskehjernen, som behandler synsinput, stopper med at udvikle sig, når du er omkring 40 år gammel.
Dele af hjernen færdigudvikles først når du er 36

Sidste ændring: 23 april, 2019

Indtil nu har man troet, at menneskets primære visuelle cortex fulgte det samme mønster, som andre dyrearter. Imidlertid har man nu fundet ud af, at vores hjernen færdigudvikles meget senere end antaget.

Måske er du overrasket; min hjerne udvikler sig, indtil jeg er 36 år gammel? Hvordan er det muligt? Til vores store overraskelse – og fordel- er det muligt.

Indtil for nylig troede man, at hjernen færdigudvikles i løbet af de første leveår. En anden myte er, at hvis vi er voksne eller får en hjerneskade, vil tabet af neuroner eller hjernevæv være uopretteligt.

En hjerne der styrkes af de bedste hukommelses øvelser

 

Alle disse teorier (og mange flere) opdateres, i takt med at diagnostiske teknikker, som MR scanninger, forbedres.

Heldigvis udvikles der nye metoder til at analysere og observere, som tillader os at opdage store ting: utrolige ting, faktisk.

Én sf dem er kraften i neuroplasticiteten. Vores hjerne regenererer ligegyldigt, hvor gamle, vi er, eller hvilket traume, vi har været igennem. Hjernen danner nye og konstante nerveforbindelser, hvis du stimulerer den, træner den og forbedrer dine kognitive evner hver dag.

En anden nylig, fantastisk opdagelse er, at hjernen først er helt færdigudviklet i årerne mellem 30 og 40.

Dette faktum har måske vakt din interesse. Nedenfor vil vi fortælle mere om det.

Hjernen færdigudvikles først i 30érne

Uanset om du ikke er fyldt 30 endnu, eller om du passerede denne alder for årtier siden, skal du vide, at denne milepæl nærmest ikke er mærkbar. Det er noget, der går ubemærket hen, med mindre du har synsproblemer.

Nyheden om, at hjernen udvikler sig indtil 36 eller endda 40, blev offentliggjort for et par år siden. Den nåede publikationer som Science Daily og The Journal of Neuroscience.

Læs også: Derfor er det sundt for din hjerne at læse om aftenen

Den visuelle cortex i hjernen færdigudvikles efter 36

En gruppe af forskere fra McMaster University i Ontario, Canada, opdagede at den visuelle cortex – den del af menneskehjernen, som behandler synsinput, stopper med at udvikle sig, når du er omkring 40 år gammel.

Indtil da havde mange ment, at denne del af hjernen var færdigudviklet ved 5-6 måneders alderen. Derfor chokerede denne opdagelse forskerne.

Hjernevævet hos personer mellem 20 og 80 blev analyseret post mortem på fakultetet for psykologi og neurovidenskab på McMaster universitetet.

Sådan kan du forbedre dit syn

De opdagede følgende:

Aktiviteten af visse proteiner i hjernen nåede deres fulde styrke og aktivitet, når personen var mellem 35 og 41 år gammel.

Indtil for ganske nylig troede man, at menneskets primære visuelle cortex fulgte det samme mønster som dyr. Med andre ord: at den blev færdigudviklet i den tidlige barndom.

Imidlertid var de, ved hjælp af denne analyse, i stand til at opdage meget interessant. Til forskel fra dyr kunne menneskets hjernes færdigudvikling forlænges med årtier.

Menneskets syn fortsætter med at udvikle sig efter baby stadiet, i modsætning til det, man troede.

Visse proteiner, især GABA receptorer, opnåede 80 % af sin aktivitet, når den var færdigudviklet.

Derudover er det vigtigt at notere sig, at man ikke fandt forskel hos mænd og kvinder. Vi følger alle det samme mønster.

Læs også: 10 gåder, der tester din hjerne. Kan du løse dem?

Hvad betyder denne opdagelse?

For at forstå hvad denne udvikling kan have af betydning, må vi se på, hvad den visuelle cortex gør:

  • Den primære visuelle cortex behandler information, som er modtaget gennem nethinden.
  • Når disse informationer er optaget, bringer den dem til 20 specialiserede områder i hjernen gennem næsten 280 millioner neuroner.

Doktor Kathryn Murphy, som var leder af studiet, forklarer, at noget som dette åbner op for væsentlig flere behandlingsmuligheder for mange forskellige synsproblemer.

Et eksempel på en af dem, er et dovent øje:

  • Denne tilstand, også kendt som amblyopia, betegner en forsinkelse i udviklingen af den visuelle funktion. I dette tilfælde, med et tydeligt organisk problem, udvikler barnets syn sig ikke 100 %.
  • Indtil nu har man troet, at dette var et uopretteligt problem, hvis ikke det blev behandlet, når barnet var mellem 7 og 9 år.
  • Nu ved man dog, at dette problem kan behandles hos 30 årige voksne.

Og sidst, men ikke mindst åbnede dette studie op for flere spørgsmål og muligheder.

Hvad, hvis vores hjerne har mere potentiale, end vi tror? Hvad, hvis vi har mere plasticitet og flere områder stadig udvikler sig med alderen?

Disse er spændende spørgsmål, som vi muligvis har svar på – fantastiske, håbefulde svar – om få år.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.